АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лекція. Зображення людини на уроках образотворчого мистецтва зустрічається здебільшого в тематичному малюванні

Читайте также:
  1. Лекція.
  2. Лекція.
  3. Лекція.
  4. Лекція.
  5. Лекція.
  6. Лекція.
  7. Лекція.
  8. Лекція.
  9. Лекція.
  10. Лекція.
  11. Лекція.
  12. Лекція.

Зображення людини на уроках образотворчого мистецтва зустрічається здебільшого в тематичному малюванні. Часто учні, крім точного зображення людини в тематичних малюнках, закріплюють вивчення основних пропорцій тіла під час виконання з натури начерків постаті в різних положеннях.

Вчитель повинен уміти правильно зображувати людину. Для цього слід насамперед правильно передавати пропорції постаті та її частин. Характерними помилками дитячих малюнків у зображенні людини є надмірно велика голова, довгі шия і руки, а ноги здебільшого короткі з маленькою стопою. Тому педагог повинен уміти пояснювати пояснювати учням будову та пропорції людини відповідно до їхнього вікового сприймання. Знання пропорцій тіла людини значно полегшує її зображення, тому вивченню його будови приділяли багато уваги художники різних часів.

Ще в давнину, щоб полегшити зображення людини, єгипетські художники брали за одиницю виміру довжину середнього пальця руки, який вміщується у всій постаті 19 разів. Але більш життєвими виявилися канони стародавніх грецьких митців(зокрема, Лісіппа), які взяли за основну одиницю виміру голову людини. Канони ці відновлювалися і пояснювалися художниками Ренесансу (серед яких були Леонардо да Вінчі, Мікеланджело) та іншими художниками протягом багатьох століть.

З метою вивчення пропорцій людини корисно уважно розглянути зображення людини залежно від віку та росту. Пропорції постаті у людей різного віку неоднакові. Так, висота голови у немовляти вкладається в постаті 4 рази, у дворічної дитини – 5 разів, у семирічної – 6 разів, у чотирнадцятирічної – 7, а в двадцятип’ятирічної людини високого зросту – 8 разів. Залежно від зросту пропорції тіла теж змінюються. Так, у дорослої людини високого зросту(1,8м) висота голови вкладається у постаті 8 разів, середнього(1,7м) – 7,5 рази, низького – 7 разів. Вивчаючи пропорції постаті дорослої людини, слід звернути увагу на такі орієнтовні відомості:

- Голова і тулуб становлять половину всієї постаті людини, а друга половина – це ноги.

- Ширина розставлених рук наближається до зросту тіла людини.

- Ширина плечей дорівнює двом головам.

- Довжина руки дорівнює трьом розмірам голови.

- Опущена рука досягає половини стегна.

- Довжина кисті руки дорівнює розміру обличчя.

- Довжина стопи дорівнює висоті голови.

Слід зазначити і відмінність у пропорціях між чоловічою і жіночою постатями. Так, чоловіки вищі на зріст від жінок, у них відносно довші ноги і ширші плечі, товща шия, довші кисті й стопи.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)