АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Морфологія

Читайте также:
  1. Бевзенко С.П. та інші. Історія української мови: Морфологія.-К.,1978.
  2. МОРФОЛОГІЯ
  3. Патоморфологія туберкульозу
  4. РОЗДІЛ 5. Патогенез І ПАТОМОРФОЛОГІЯ туберкульозу

Морфологія є самостійним розділом загального вчення про граматичний устрій української мови і безпосередньо вивчає граматичні класи і розряди слів з притаманними їм граматичними значеннями і граматичними формами.

Завдання морфології не обмежуються вивченням лише форм слова і їх загальних граматичних значень. У морфологію включається вчення про частини мови як лексико-граматичні категорії слів.

Крім того, традиційним в українській лінгвістичній науці є і віднесення до морфології питань словотвору окремих частин мови (загальні питання словотворення, типи словотворення, зміни в морфологічному складі слова та інші виносяться в окремий розділ).

Таким чином, морфологія вивчає граматичні властивості слів (граматичні значення, засоби вираження граматичних значень, граматичні категорії), групуючи слова та їх словоформи в граматичні класи, розряди, типи.

Слово як одиниця мови належить одночасно лексиці і граматиці, і тому є об'єктом не тільки лексикології, але і розділу граматики, який академік В.В. Виноградов (1895-1969) називав "граматичним вченням про слово", - морфології.

У морфології слова вивчаються не так, як у лексикології. Лексикологія вивчає лексичне значення слова, його походження, функціонально-стилістичні властивості, уживання. Морфологія ж вивчає граматичні властивості слова. Наприклад, у слові пілотаж лексикологию цікавить те, що воно французького походження (pilotage), є авіаційним терміном і позначає мистецтво управління літальним апаратом. Для морфології ж важливо те, що це слово є іменником, неживим, чоловічого роду, у множині не вживається, здатне поєднуватися із прикметником (вищий пілотаж) і змінюватися за відмінками (пілотаж, пілотажу, пілотажу, пілотаж, пілотажем, у пілотажі). Морфологія, будучи вченням про граматичну природу слова і його форми, перш за все має справу з такими поняттями, як граматична категорія, граматичне значення і граматична форма.

Граматична категорія - це властиві словами значення узагальненого характеру, значення, абстрактні від конкретних лексичних значень цих слів. Категоріальні значення можуть бути показниками, наприклад, відношення даного слова до інших слів у словосполученні і реченні (категорія відмінка), відношення до особи мовця (категорія особи), відношення до дійсності (категорія способу), відношення до часу (категорія часу) і т.д.

Граматичне значення слова виступає як додаткове до лексичного значення слова і виражає різні відносини (відношення до інших слів у словосполученні чи пропозиції і т.д.) за допомогою формальних граматичних засобів. В українській морфології існують різні способи вираження граматичних значень, тобто способи утворення форм слова: синтетичний, аналітичний і змішаний.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)