АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття про частини мови

Читайте также:
  1. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  2. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  3. Адміністративні стягнення: поняття і види
  4. Апам'ятовуючі пристрої комп'ютера. Поняття внутрішньої та зовнішньої пам'яті
  5. АРХІВНЕ ОПИСУВАННЯ: ПОНЯТТЯ, ВИДИ, ПРИНЦИПИ І МЕТОДИ
  6. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  7. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  8. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  9. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  10. Визначення об’єму тіла або його частини
  11. Визначення поняття “медсестринська справа”.
  12. Виробничий процес: поняття та структура

Слова як одиниці граматичні та лексичні групуються на частині мови, тобто в граматичні класи слів, об'єднані за трьома ознаками: узагальненим граматичним значенням (предметність, ознака, дія); однаковим складом постійних і змінних граматичних ознак; спільністю основних синтаксичних функцій.

Іншими словами, на увазі мають граматичне угрупування лексичних одиниць мови, тобто виділення в лексиці мови певних груп або розрядів, якi характеризуються тими чи іншими ознаками.

Узагальнене значення, що характеризує всі слова тієї чи іншої частини мови, є абстрактним уявленням того загального, що є присутнім у лексичних і морфологічних значеннях конкретних слів даного класу. Найбільш узагальненими значеннями для частин мови є значення предмета (субстанції) і ознаки - процесуального (яку представляють як дію або стан) і непроцесуального (яку представляють як якість або властивість).

Кожна частина мови має свій власний комплекс граматичних категорій, в яких представлено те узагальнене значення, яке властиве всім словам цієї частини мови. Так, значення предметності, властиве іменнику, граматично представляється морфологічними категоріями роду, числа і відмінка; значення процесу, властиве дієслову, - категоріями виду, способу, часу та особи.

В українській мові традиційно виділяється десять частин мови, що утворюють дві групи: самостійні і службові частини мови. В особливу групу слів виділяються модальні слова, вигуки і звуконаслідувальні слова.

Самостійні або повнозначні слова - це слова, які мають самостійне лексичне значення і виконують номінативну (називну) функцію.

Повнозначні слова, називаючи предмети (листя), їх якості та властивості (жовте, опале...), кількість (десять, багато), дії та стану (горить), ознаки цих дій і станів (зазвичай, восени), виступають у реченні в якості його членів.

Знаменні слова, володіючи формально вираженим комплексом граматичних значень, групуються в наступні класи, або частини мови: іменник, прикметник, числівник, займенник, дієслово.

Серед самостійних частин мови виділяються дві групи: основні частини мови, до яких відносяться іменник, прикметник, дієслово і прислівник, і неосновні частини мови, до яких відносяться займенник і числівник.

Основні частини мови мають комплексо ознак, що характеризують частину мови як особливий граматичний клас слів. Склад слів, що входять до цих частин мови постійно поповнюється за рахунок новоутворень та запозичених слів.

Неосновні частини мови - займенник і числівник - це замкнуті, непоповнювальні класи слів. У займенника система морфологічних категорій близька до іменника; відмінність від іменника полягає в непослідовності вираження займенником морфологічних значень роду і числа.

Службові (неповнозначні) слова не називають предметів, ознак чи інших явищ дійсності, а вказують на відносини, що існують між ними. Службові слова (або частки мовлення) позбавлені номінативної (називної) функції. Вони є своєрідним граматичним засобом для вираження відношень і зв'язки між словами і реченнями (прийменники, сполучники), а також для передачі певних смислових і емоційних відтінків значень, виражених самостійними частинами мови (частки). Службові слова на основі спільності виконуваних функцій групуються в наступні частини мови: прийменники; сполучники; частки.

Виділені в особливу групу модальні слова, як і службові частини мови, не мають номінативної функції. Вони виражають оцінку мовцем свого висловлювання з точки зору ставлення до об'єктивної дійсності (безумовно, на жаль і ін.).

Вигуки також позбавлені функції називання. Вони є виразниками певних почуттів (Ох! Фу! На жаль! Тощо) і волевиявлень (геть! стоп! Тс! І т.д.). Як і модальні слова, вигуки незмінні і не є членами речення, хоча інтонаційно завжди пов'язані з реченням із яким пов’язані.

Звуконаслідувальні слова є за своїм звуковим оформленням відтворенням вигуків, звуків, криків та ін (кря-кря, ку-ку, му-у, дзень-дзень і т.д.). За своїми синтаксичними функціями вони схожі з вигуками, але на відміну від останніх не висловлюють жодних почуттів чи волевиявлень.

У процесі розвитку мови слова з однієї лексико-граматичної категорії можуть переходити в іншу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)