АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарське заняття №7

Читайте также:
  1. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  2. Друге заняття
  3. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  4. Заняття 1
  5. ЗАНЯТТЯ 1
  6. Заняття 1-2
  7. Заняття 10
  8. Заняття 11
  9. Заняття 12
  10. Заняття 13
  11. Заняття 14
  12. Заняття 15

Тема: “ Робота з вузівським підручником.

Мета: Ознайомитись з методикою опрацювання навчальної літератури, навчитися працювати з текстом.

Обладнання: навчальні підручники, методичні рекомендації.

Основні поняття теми: вузівський підручник, конструкція параграфу, ефективність самостійної роботи.

Хід заняття:

1. Перевірка теоретичних знань.

2. Виконання практичного завдання.

Питання для обговорення:

  1. Характеристика вузівського підручника.
  2. Методичні поради щодо самостійного опрацювання параграфу підручника.
  3. Виділення головного в тексті.

Основна література:

  1. Бадмаев Б.Ц. Психология и методика ускоренного обучения. - М, 1998
  2. Введение в специальность. Учебное пособие. / Под ред. Рувинского. - М, 1988
  3. Львова Ю. Л. Творческая лаборатория учителя. - М, 1985
  4. Педагогічна майстерність. Підручник / За ред. І.А. Зязюна. -К. 1997
  5. Поль Л. Сопер. Основи искусстваречи. Пер. с англ. - Р -на-Дону, 1999
  6. Тевлів Б.Л. Порадник керівникам школи. - К, 1998
  7. Фіцула М.М. Педагогіка. Навчальний посібник. К., 2000

Додаткова література:

  1. Самостійна робота студента:Методичні рекомендації студентам першого курсу індустріально-педагогічного факультету/ М.І.Акименко, С.В.Завацький, В.П.Сиченков. – Чернігів: Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка, 2000.– с.13–14.

Короткий зміст теми:

Вузівський підручник - це книга для студента, підготовлена для вивчення певної наукової дисципліни. Підручник - це достатньо складний за своїм змістом письмовий твір, який відповідає певним вимогам науково-педагогічного, психологічного і методичного характеру.

Природно, що зміст підручника значно легше засвоїти, ніж монографію або наукову статтю. Але, як показує досвід, студенти, не маючи відповідних навчально-інтелектуальних умінь, стикаються із значними труднощами у роботі з навчальною літературою.

Підручник складається з двох компонентів: текстового і позатекстового.

Перший компонент – текстовий – це основні, додаткові та пояснювальні тексти.

До другого – позатекстового – належать:

а) апарат організації засвоєння: запитання і завдання, інструктивні матеріали (пам’ятки, зразки розв’язування задач, прикладів); таблиці; підписи-пояснення до ілюстративного матеріалу; вправи;

б) ілюстративний матеріал (фотографії, малюнки, плани, картки, креслення та ін.);

в) апарат орієнтування (вступ, зміст, бібліографія).

Методичні поради, наведені нижче, будуть сприяти підвищенню ефективності самостійної роботи студентів із вузівським підручником.

Порада перша. Уважно прочитати назву розділу і уявити, про що у ньому повинна йти мова. Справа в тому, що у підручнику матеріал викладається в логічній послідовності і це дозволяє студенту уявити новий матеріал за аналогією з попереднім. Так, наприклад, якщо у педагогіці студент вивчив розділ "Моральне виховання", то він у змозі уявити, про що йдеться у наступному розділі – "Трудове виховання".

Порада друга. Відновити, висвітлити базові знання для більш глибокого засвоєння нового матеріалу. Наприклад, у віковій психології, перш ніж прочитати матеріал "Особливості пізнавальної діяльності молодшого школяра", необхідно відновити в пам’яті або переглянути у вузівському підручнику "Загальна психологія" розділи і параграфи "Сприймання", "Увага", "Уява", "Пам’ять".

Порада третя. Прочитати перший параграф від початку до кінця і виконати такі навчальні операції: по-перше, виділити головне; по-друге, виписати всі незрозумілі слова; по-третє, скласти план параграфа.

Уміння виділяти головне є найбільш складним для студента. Виділення головного – це основний спосіб логічної обробки навчального матеріалу. Спочатку необхідно визначити найважливіше за допомогою питання: "Про що повідомляється в даному абзаці, в наступному?". Потім слід відокремити головне від другорядного, а далі розділити зміст параграфа на смислові частини і скласти план.

Плани можуть бути простими і розгорнутими. Простий план складається в оповідній формі або у формі запитань і відображає логічну послідовність викладу матеріалу у параграфі. Розгорнутий план, окрім основних питань, включає і деякі підпункти, короткий їх зміст.

Разом з простим і розгорнутим планами можна зміст параграфа зобразити схематично або за допомогою малюнків. Такі прийоми допомагають акцентувати увагу на головному і сприяють тривалому запам’ятовуванню матеріалу.

Порада четверта. Звернутись до різноманітної навчальної та довідникової літератури, з’ясувати значення незрозумілих термінів і занотувати їх.

Порада п’ята. Закрити книгу і повторити зміст параграфа за допомогою складеного плану, малюнка або схеми.

Порада шоста. Замінити приклади підручника власними, пов’язаними із професійною діяльністю вчителя трудового навчання, сформулювати вступ і висновки до матеріалу параграфа.

Така робота з вузівським підручником повинна проводитися систематично. При цьому студенти повинні працювати над вдосконаленням власного стилю читання і письмової обробки навчального матеріалу.

 

Завдання для лабораторної роботи:

Опрацювання декількох параграфів використовуючи методичні поради.

Запитання для самоконтролю:


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)