АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заняття 13

Читайте также:
  1. Відкрите заняття проводилося у зв’язку з участю у конкурсі на посаду доцента кафедри алгебри, геометрії та математичного аналізу.
  2. Друге заняття
  3. ЗАГАЛЬНІ Методичні рекомендації до вивчення тем, що виносяться на семінарські заняття та на самостійну роботу.
  4. Заняття 1
  5. ЗАНЯТТЯ 1
  6. Заняття 1-2
  7. Заняття 10
  8. Заняття 11
  9. Заняття 12
  10. Заняття 14
  11. Заняття 15

Предмет: Богознавство, Обрядова практика

Тема: Культ Вогню в Рідній Вірі

І. Вступ

1. Подивіться на живий Вогонь – байдуже, від свічки, вогнища чи багаття. Як Ви гадаєте, чому в нашій мові присутні такі вирази, як спалахнути гнівом/любов`ю (пригадайте випадки, коли й Ви переживали ці сильні почуття), запалитися ідеєю тощо? Сформулюйте відповідь самі у словесній формі. Тепер спробуйте подумки перенести Вогонь, що споглядається Вами, всередину. Де він тепер палає, в якій частині тіла? Якщо у Серці, то архетипи в Вас вірно дають про себе знати.

2. Це заняття буде побудовано трохи інакше, ніж попередні заняття Школи, присвячені окремим Богам. Справа в тому, що джерела – як про історичний культ Вогню у слов`ян, так і про двовірські звичаї, пов`язані з Вогнем – досить однотипні й прості. Варто згадати лише, що у «Слова некоего христолюбца, ревнителя о правой вере» (XIV-XV ст.) мовиться про моління селянських общин до Вогню, який вони називають Сварожичем (себто його походження від Батька-Неба чи то пак від Вогню Небесної Кузні не ставилося народом під сумнів ще тоді, через 4 століття після прийняття християнство Володимиром).

 

ІІ. З огляду на величезне господарське і духовне значення Вогню, церква ніяким чином не могла побороти шану до нього, відтак прийняла цей культ всередину себе, звідси – свічки у церквах, «диво» «благодатного вогню» тощо. Зрештою, це стосується й інших стихій – Води (хрещення, кроплення), Вітру (церковні дзвони), Землі (поховання).

«Приручення» Вогню, безумовно, було одним з перших подвигів людини, який вона могла обернути (і обернула) як на благо, так і на шкоду сама собі. Цей подвиг дуже рано почав осмислюватися або як дарунок Богів (і передовсім Неба – адже спершу людина могла «брати» Вогонь у пожежі, яку спричинила блискавка), або як викрадення, що здійснив певний культурний герой – Прометей, Матарішван у ведійський Індії або співзвучна з ним Мати-Сва (Мати-Слава) з «Велесової книги».

Про Божественне походження Вогню нашим Предкам нагадувало також те, що Вогню не можна безпосередньо торкнутися. Він – до певної межі заборонений, як справжній священний предмет. Але не менш священним він уявляється і через його надзвичайну користь – світло, тепло і здатність приготувати їжу.

 

ІІІ. Місце Вогню у рідновірських Славленнях

1. На наш погляд, саме через це, саме як відлуння того первісного Вогню, що освітлював стіни печери, і далі – крізь час, через святіть печі – Вогонь з`являється у рідновірських обрядах як річ обов`язкова. Більш того, у більшості урядів (обрядових сценаріїв) Вогонь не просто присутній, він позначає Центр. Ще на першому занятті оговорювалось значення Центру у традиційному, звичаєвому світогляді. Центр найперше структурує простір, від нього починається «творення» всього навколишнього, адже він є аналогом або навіть безпосереднім втіленням Серця Всесвіту (у деяких течіях – Каменю Алатиря як Першожертовника). Вогонь як те, що саме по собі привертає зір, увагу, найліпше «спрямовує думки докупи», як мовиться у «Славені Єдності» з Рігведи. Таким чином, під час наших Славлень Вогонь концентрує в собі прояв чистого священного, з`єднуючи Три-Світи і три часи – минуле, теперішнє і майбутнє.

2. Крім того, Вогонь є стихією, яка наочно, тут і зараз, перетворює плоть у силу, матерію в енергію. Енергію, яка може бути спрямована Богами на виконання наших намірів, думок і бажань. Саме тому найчастіше ми приносимо жертви саме у Вогонь, хоча загалом-то слов`янський Звичай знає принесення пожертв в усі стихії – спускання по Воді, закопування в Землю, роздмухування, розсіювання по Вітру. Вдаючись до зовсім буквальних метафор, кажуть, що «Боги споживають їжу через Вогонь». Ну а ми, розподіляючи між собою питну і хлібну пожертви, споживаємо разом із Богами, причащаємось до Їхньої (чи, вірніше, нашої спільної) трапези, яка єднає і скріплює зв`язки. Відтак уособленням (чи «місцем») Вогню у нашому тілі є не тільки Серце, але й процес травлення, який так само перетворює їжу (матерію) у наші сили (енергію). Все начебто надзвичайно просто і глибоко одночасно. Саме тому прийняття їжі для язичника повинно бути не просто фізіологічним, але й священним актом, який не терпить явища «фастфуду».

 

ІV. Вогонь у річному Колі

1. Коло Свароже, наш рідновірський рік, по суті, являє собою драму розвитку, смерті й воскресіння живильної сили Сонця і разом з нею – усієї Природи, передовсім рослинності. Спочатку Вогонь відіграє у цій драмі роль чи не виключно разом із своєю парою, традиційно «жіночою» стихією Води. Таїнству їхньої сполуки присвячене Водосвяття/Водохрес (5-6 січня) під час перигелію, найближчої відстані Сонця до Землі, та Купайла (24-25 червня) під час «піку» сонячної сили у північній півкулі. Отже, Вогонь від початку відсилає до Сонця, являє собою його земний аналог, тому ми й кажемо, що у Вогню Небесного, Вогню Земного і Вогню Серця природа однакова.

2. Однак особливого значення Вогонь Земний набуває з початком осені. Сонце-Дажбог «старішає» - звичайно, в тому сенсі, в якому ми його персоніфікуємо; фактично ж Земля отримує менше сонячного проміння, менше прогрівається і ми кажемо, що прийшла прохолода, а за нею – холоди. Для наших Предків, які, звісно, не мали ні газового, ні електричного опалення, це означало звернення постійної уваги на домашнє вогнище. Українці на початку вересня справляли цікаві обряди – «весілля свічки» й «весілля комину», суть яких і зводилася до того, що Вогонь Земний ніби доповнював згасаючу силу Вогню Небесного. Нарешті, на осіннє рівнодення, на свято Світовида Вогонь Сварожич остаточно переймає силу Сонця, щоб гріти, світити нам і оберігати нас у «темний» період року – аж до Великодня.

3. Третє важливе місце Вогню у річному Колі пов`язане зі святом Коляди. В ніч на зимове сонцестояння, коли мало народжуватися нове Сонце-Боженятко, обов`язково відбувалося оновлення Вогню. Гасилися усі вогники – від пічного вогнища до маленьких свічок – усі, крім того, що горіло на Божниці, на Покутті, у Красному куті перед образа́ми Богів (іконами за часів Двовір`я). Таким чином, живильна сила Вогню залишалася виключно у Серцях родовичів – у Серці кожного з нас. Отже: спочатку витікала сила з Вогню Небесного, далі вона ж покидала й земні вогнища, зберігаючись тільки всередині людей і на Божниці як уособленні того ж Центру, де постійно горить Пра-Вогонь. Світ, Природа у цю мить переходять певну межу, цю ж межу переходять і люди за допомогою обряду. Після моменту Безмов`я от у такому стані усі вогники знову розпалювались від свічки з Божниці. Деякі стверджують, що за часів історичного язичництва оновлення Вогню мало б відбуватися через розпалення новорічного вогника шляхом тертя – тут є виразний натяк на статевий акт: Вогонь народжується – так само, як народжується (чи, вірніше, зачинається) людина.

4. Так річна драма замикається у колі й приходить до свого початку, щоб знову стати канвою, схемою, в рамках якої розгортатимуться події вже наступного року.

5. Увага до перетворень Вогню протягом року мають для нас ще одне значення. У той час, як інші стихії забруднюються відходами людської цивілізації, Вогонь просто зникає з нашого побуту, залишаючись у газових приладах (де він зовсім не схожий на первісний живий Вогонь), пікніках і пожежах. Жартуючи на тему, чи залишились у світі племена, які не знають Вогню, можна було б прийти до цілком серйозних висновків: так, існують, це – діти мегаполісів.

 

Російсько-радянський мислитель О.Ф.Лосєв з цього приводу писав: «Неможливо кохати при електричному світлі; при ньому можна тільки видивлятися жертву. Неможливо молитися при електричному світлі, а можна тільки пред`являти вексель... Квартири, в яких немає живого Вогню – у печі, у свічах, у лампадах – страшні квартири» («Діалектика міфу»).

 

Для того, щоб усунути цю ганебну втрату, наша громада пропонує відродити дуже простий звичай, який мав, а подекуди і сьогодні має розповсюдження в сільській місцевості: під час основних прийомів їжі (сніданку, обіду, вечері) запалювати свічку. Це не тільки перетворює прийняття їжі у священнодійство (про необхідність чого говорилося вище), але й повністю відповідає молитві за «Велесовою книгою», яку ми промовляємо під час Славлень: «Розпалюючи його вранці, вдень і ввечері, // Ми вдячні Його дарам // За сотворені борошна і питія».

 

V. Духовні практики, пов`язані з Вогнем

1. Згадайте: навіть просте споглядання Вогню стимулює фантазію і породжує різноманітні образи, навіяні тінями і грою відблисків. Відтак не викликає подиву той факт, що хоча в індоєвропейських мовах Дух і духовне етимологічно пов`язані з диханням, а значить – з Вітром, вони ж від мудреців Античності порівнювалися і навіть ототожнювалися з Вогнем.

2. Найперше, що здатен дарувати Вогонь людській душі, - це очищення. Навіть у часи Двовір`я серед слов`янських народів побутувала практика сповіді стихіям: не маючи певності у попах, які нерідко передавали політично-череваті сповіді «куди треба», народ «виливав душу» не тільки своїм ближнім, але й Матінці-Землі, виговорюючись у вириту в ній невеличку ямку, проточній Воді (річці, джерельцю) і, звичайно, Вогню. З психологічної точки зору проговорювання тих думок і переживань, що гнітять людину, обов`язково приносить певне полегшення – це в тому числі одне з вихідних положень психоаналізу. Під час тривалої духовної практики таке очищення своєї свідомості є першим кроком у самозаглибленні.

3. Другий дар Вогню – можливість безкінечно споглядати за ним, випорожнюючи себе для чогось більшого, ніж повсякденні клопоти і метання нашого «Я». Ця практика є однією з найприродніших і найдієвіших: очистивши розум, безмовно споглядати за грою Сварожича.

4. Третього «дару» у цьому занятті ми вже торкалися: після тривалого споглядання (більше 10 хвилин) починає здаватися, ніби Вогонь не просто горить назовні – він відображається всередині того, хто споглядає, сповнює його єство дещо дивним жаром. Цього можна досягнути також, цілеспрямовано уявляючи, як Вогонь переноситься всередину і чітким полум`ям спалахує на рівні Серця. У це серцеве полум`я при бажанні можна «опустити» розум, свідомість, «Я» - можливо, для когось це буде дивиною, але ця практика широко відома і в середовищі християнських монахів- ісихастів. Ну а той жар, який ніби розливається всередині під час цієї практики, грає неабияку роль у традиційному шаманізмі та класичній йозі, де він іменується тапасом. Вважається, що за допомогою цього жару людина може творити певні магічні речі, але та ж йога цілком слушно стверджує, що зовнішні прояви набутої за допомогою жару сили – зайва спокуса для нашого «Я», адже якщо людина займається духовною практикою, її метою, шляхом і методом одночасно є Дух, а не «суперздібності». Пам`ятайте це, будь ласка, і Ви, якщо матимете бажання присвятити себе радінням.

5. Нарешті, Вогонь є стихією, яка, на відміну від інших, має дуже чітке спрямування – вгору (Земля нерухома; Вода тече туди, куди її спрямують; Вітер дме туди, куди захоче). Це додатково уподібнює його до вектору духовного ділання. Разом з тим, щонайменше ведійські та грецькі джерела часто називають Вогонь прихованим (рос. сокрытым) у речах, адже він, як і Божество, не з`являється у зримому прояві, доки немає чогось, якоїсь речовини, на яку він означив би свій вплив. Відтак язичницька мудрість полягає також і в тому, що розпалюючи і підтримуючи Вогонь всередині, людина плекає в собі Божество, одвіку присутнє в її Серці. Це не просто красиві слова, які можуть потішити слух. Сподіваємось, що хоча б хтось прийме їх як керівництво до дії.

 

VI. Вогняне поховання у слов`ян

Поширеним і дискутованим питанням серед сучасних язичників залишається те, як наші Предки ховали померлих. Згідно з найбільш поширеним уявленням, саме кремація, вогняне поховання на краді (погребальному вогнищі) є для слов`ян самобутнім і давнім.

Тим не менш, археологічні дослідження стверджують, що на нашій Землі (в Україні) ще задовго до формування слов`янської спільності, а ще більше – вже за її часів обидва способи поховання – і земляне, і вогняне, були однаково поширеними. Інформацію про це див.: Рыбаков Б.А. Язычество древних славян; Седов В.В. Восточные славяне в VI-XIII вв.

Цілком ймовірно, що вибір способу поховання часто мотивувався цілком практичними міркуваннями: десь, у північніших районах, лісу було багато, а десь, як у степу, – обмаль, що додатково спонукало віддавати перевагу курганам. Сьогодні ми можемо обґрунтувати перевагу вогняного поховання тим, що кладовища займають все більше земного простору, який міг б освоюватися живими для господарства або бути відданий Природі.

Б.О.Рибаков, а також деякі інші вчені, пов`язували між собою два типи поховань і два типи уявлень про потойбічний світ: 1) Предки знаходяться під Землею, у Нижчому світі, і сприяють таким чином плодючості; 2) Предки з димом від вогнища сягають небесних просторів. Обидва ці уявлення присутні у відродженому слов`янському язичництві (Нава як Нижчий світ і Сварґа Небесна), що виявляється цілком природнім.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)