АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ВНУТРІШНЬОЇ СТАВКИ ДОХОДУ (ВСД)

Читайте также:
  1. A) Метод опроса
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Метод стандартизации
  4. I. Методы выбора инновационной политики
  5. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  6. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  7. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  8. II. ВИРУСОЛОГИЧЕСКИЙ МЕТОД
  9. II. Вывод и анализ кинетических уравнений 0-, 1-, 2-ого порядков. Методы определения порядка реакции
  10. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  11. II. Методы прогнозирования и поиска идей
  12. II. Формальная логика как первая система методов философии.

Суть цього методу полягає в тому, щоб встановити таку ставку процента e1|, за якої введена до майбутнього (сучасного) моменту сума засобів дорівнює нулю, тобто:

При цьому можна використовувати і щорічні приведені потоки.

Наведена нижче методика справедлива за умови, що всі одержані кошти реінвестуються і забезпечують отримання процента, що дорівнює внутрішній ставці доходу. Однак це не завжди має місце. Так, у загальному вигляді, позитивні грошові потоки можуть бути реінвестовані за норми реінвестування г, а від'ємні грошові потоки можуть бути поновлені за норми окупності є'. В цьому випадку можна записати, що

Таким чином, внутрішня ставка доходу може бути інтерпретована як норма інвестування для всіх одержаних коштів. Практика засвідчує, що показником ВСД користуються частіше, ніж ЧТВ [55].

Приклад 5.12. Нехай ви вклали 100 тис. грн. у машину з терміном служби 5 років і здали її в оренду на 7 років. На 8-й рис залишкова вартість машини дорівнює 5 тис. грн. Дохід орендодавця складається з амортизаційних відрахувань на повне відновлення та прибутку, який обкладається 30%-м податком. Визначити внутрішню ставку доходу для варіанта здачі в оренду машини. Розв'язання виконаємо в табличній формі (таблиця 5.20). Результати розрахунків зображені графічно на рисунку 5.40.

Приклад 5.13. Нехай облігація підприємства з номінальною вартістю 1000 грн. приносить дохід у 100 грн. за рік на найближчі 10 років. Припустимо, що вам цю облігацію продали за 900 грн. Ви свій дохід вкладаєте у справу при ставці процента е. Слід визначити таку ставку процента е1 за якої приведені до вихідного (сучасного) моменту потоки доходів окуплять початкові інвестиції, що становлять 900 грн. (тобто внутрішню ставку доходу). Схема розподілу коштів по роках зображена на рисунку 5.41 а.

Рисунок 5.41. Вихідні умови (а) та результати розрахунків приведених до сучасного моменту грошових потоків (б)

Внутрішню ставку доходу знаходимо графічно (див. рисунок 5.41 б).

Як показано на рисунку, внутрішня ставка доходу (е1) становить 11,9%. Лівіше точки “k” (при е < 11,9%) купівля облігації виправдана, а при е > 11,9% її купувати недоцільно.

 


 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)