АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Протокол № від

Читайте также:
  1. III. Принятие решения, заполнение протоколов и комментарии
  2. Адрес заведения, которое заполнило протокол ___________________________________________________
  3. Акты, протоколы. Состав реквизитов акта и протокола. Расположение реквизитов на бланке А4. Требования к оформлению акта и протокола. Придание документу юридической силы.
  4. Витяг з протоколу
  5. Витяг з протоколу.
  6. ВНИМАНИЕ: этот протокол обязательно распечатывать и вклеивать в личные дела льготников.
  7. Г., протокол №
  8. Государственный протокол
  9. Дипломатический протокол
  10. З ПРОТОКОЛУ ЗАСІДАННЯ ПОЛІТБЮРО ЦК КП(б)У ПРО РОЗМІРИ ДЕРЖАВНОГО ХЛІБНОГО ФОНДУ І КІЛЬКІСТЬ ХЛІБА ДЛЯ ПОСТАЧАННЯ РОСІЇ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ПОСИЛЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ КАМПАНІЇ
  11. З5. Процесуальний порядок проведення обшуку та виїмки: завдання, види, учасники, вимоги до протоколу обшуку.
  12. Из каких частей состоит текст протокола? Охарактеризуйте каждую из них.

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

 

 

РОМАНЮК Анатолій Семенович

 

 

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ПОЛІТИЧНИХ СИСТЕМ КРАЇН ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ

Навчально-методичний посібник

 

Львів - 2009

УДК 01:061.233.001.36

 

 

Рецензенти:

д-р політичних наук, професор О.В.Бабкіна

(Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова)

д-р політичних наук, професор В.М.Денисенко

(Львівський національний університет імені Івана Франка)

 

Рекомендовано до друку Вченою Радою філософського факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Протокол № від

Внаслідок змін і доповненнь до Конституції України, внесених Законом України від 8 грудня 2004 р. № 2222-IV, суттєвої корекції зазнали обсяг повноважень Президента України та система розподілу владних прав і можливостей між президентом, парламентом і прем’єр-міністром (урядом). Формально, тобто на підставі положень Конституції та змін, передбачених зазначеним Законом, конструкцію влади в Україні можнка зарахувати до моделі напівпрезидентської форми правління. Водночас аналіз реальних повноважень головних інститутів влади до і після змін Конституції свідчить про значно більшу амплітуду коливань форми правління. Зокрема, до 2004 р. форма правління, на підставі повноважень президента, наближалась до президентської з відчутними характеристиками авторитарного правління. Лише після запровадження змін до Конституції Україна почала наближатися до держав де існує напівпрезидентська форма правління. Сьогодні багато політичних акторів з різних позицій критикують модель, яка встановлена та трансформується, і виступають за пошук іншої – “оптимальної” форми правління. Оскільки політична наука не передбачає в своєму інструментарії – експерименту, тому одним із способів визначення оптимальності тієї або іншої форми правління є порівняльний аналіз, або вивчення позитивних і негативних сторін у конкретних історичних умовах на прикладі інших країн. Держави Західної Європи належать до демократичних держав з високим рівнем розвитку економіки та високими стандартами рівня життя населення. Всі основні політичні актори України погоджуються, що перспектива входження в Європейський Союз є метою українського суспільства. Тому обрання оптимальної форми правління потребує вивчення досвіду функціонування визначених форм у конкретних соціополітичних умовах європейських країн.

Гостра політична криза 2007 р. продемонструвала низький рівень розуміння політичними акторами України сутності нормативних механізмів і практик функціонування політичних інститутів в європейських країнах, особливо домінуючих тенденцій політичного розвитку. Це, зокрема, зумовлює амбігуаторність конструкції викликів і відповідей у відносинах європейської спільноти та України. Переважаюча політична і наукова орієнтація на Європейський Союз, як цілісність, спровокувала гострі проблеми пов’язані з нерозумінням відповідей останього на повідомлення/звернення України, оскільки в них (відповідях – А.Р.) домінували досить часто різнопланові позиції окремих європейських країн. У цьому випадку поведінка об’єднання/групи не дорівнює поведінці/позиції країн, з яких така група/об’єднання складається. Ціле і частини мають досить значний обсяг самостійності. Поведінка/позиція/стан справ в окремих країнах – складових цілого, дає достатньо підстав для коректного розуміння/пояснення поведінки/позиції об’єднання. Щоб розуміти політику Європейського Союзу, треба розуміти стан справ у політичному просторі європейських країн, з яких він складається, і не тільки. Дискусія навколо цих та інших проблем, інші варіанти бачення й аналізу здатні суттєво розширити уявлення про “великого сусіда” України, який одночасно є у форматі єдиної Європейської Спільноти та сукупності національних країн, які мають поряд із спільними характеристиками і багато відмінних.

Кінець ХХ і початок ХХІ століть знаменувався цілою низкою якісних змін у політичному житті багатьох європейських країн. На нашу думку, головними чинниками цих змін є: по-перше, крах Радянського Союзу та соціалістичної моделі суспільного розвитку, яка протягом значного періоду після Другої світової війни, відчутно впливала на суспільно-політичні процеси не лише в Європі, а й у цілому світі; по-друге, якісні зміни в суспільно-економічній конструкції розвинених країн світу, які в науковій літературі означають у форматі переходу до постматеріального суспільства. Цей перехід не є остаточним розривом зі “старою” конструкцією, але він призвів до якісних змін у соціальній і політичній сферах; по-третє, помітне пришвидшення інтеграційних процесів на європейському континенті, коли Європейський Союз як самостійний інститут невпинно розширює і поглиблює рівень власної компетенції та самодостатності. На Лісабонському саміті 18-19 жовтня 2007 р. було прийнято рішення про обрання в найближчому майбутньому голови Європейського Союзу на загальноєвропейських виборах, та суттєве посилення повноважень Ради Європи як “брюссельського європейського уряду” та Європейського Трибуналу Справедливості (судова складова тріумвірату європейської влади). Інтеграційні процеси в Європі вже сьогодні призвели до суттєвих змін у широкому спектрі внутрішньополітичних процесів національних країн. Зокрема, йдеться про зміни формату національного суверенітету, розширення (в контексті охоплення кількості країн) і прискорення (в контексті інтенсивності) процесів регіоналізації тощо. Подальший розвиток процесів формування наднаціональних інститутів здатен якісно змінити існуючі виміри національного політичного процесу європейських країн. Нові явища і виклики, які визначилися на початку нового століття/тисячоліття, зумовили значною мірою необхідність порівняльного аналізу політичних систем країн Західної Європи.

Сьогодні в світовій політичній науці порівняльні дослідження становлять домінуючу частину, перетворившись в іманентну ознаку політичної науки. В Україні, внаслідок зрозумілого певного запізнення у розвитку політичної науки, вона проходить пришвидшений розвиток – засвоєння надбань, методик світової політології. Відповідно порівняльна політологія лише починає робити перші кроки. Тому, проведення порівняльного аналізу політичних систем європейських країн має і науково-методологічну вмотивованість – потреба у засвоєнні, адаптації і розвитку порівняльного методу і напряму та порівняльних досліджень європейського субрегіону.

Мета і завдання навчального курсу – розкрити сутність і зміст основних тенденцій розвитку національних політичних систем європейських країн за період часу після закінчення Другої світової війни та напрацювання механізмів адекватної оцінки національних політичних інститутів в форматі порівняльного аналізу.

Тематичний план лекційного курсу

Номер теми Назва теми Кількість годин
  Методологічні засади порівняльного аналізу політичних інститутів  
  Соціополітичні поділи. Соціально-економічна основа соціополітичних поділів.  
  Етно-мовна та еміграційна основи соціополітичних поділів.  
  Релігійна та територіальна основи соціополітичних поділів.  
  «Нова політика» як основа соціополітичних поділів.  
  Інститут глави держави у країнах Західної Європи  
  Порівняльна характеристика парламентів країн Західної Європи  
  Порівняльний аналіз позицій глав урядів  
  Порівняльний аналіз урядів європейських країн  
  Інститут парламентських виборів в європейських країнах  
  Місце політичних партій у політичних системах країн Західної Європи  
  Участь громадян у політичному житті країн Західної Європи  
  Разом  

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)