АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансування заходів щодо охорони навколишнього природного середовища

Читайте также:
  1. Антропогенне забруднення та охорона навколишнього середовища.
  2. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.
  3. Біоетика і становлення національної системи охорони здоров’я в Україні.
  4. В Україні природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання.
  5. ВДУВАНИЕ ПРИРОДНОГО ГАЗА
  6. Визначення рангу заходів безпеки
  7. Вимоги охорони праці після закінчення роботи.
  8. Вирішення основних завдань з охорони праці досягається виконанням комплексу
  9. Відповідальність за порушення трудового законодавства і правил з охорони праці
  10. Вплив середовища на розвиток і формування особистості
  11. Вплив спадковості, середовища й виховання на розвиток особистості учня.
  12. Всі ці документи створюють єдине правове поле охорони праці в Україні.

Якщо екологічні стандарти і нормативи є мірою сполучення екологічних інтересів з економічними, то економічний механізм охорони навколишнього природного середовища покликаний створити умови для розвитку як у виробників, так і громадян дбайливого відношення до природи, виробити в суб'єктів права відносини до неї з позиції - не нашкодь. Він містить у собі комплекс заходів для економічного стимулювання охорони навколишнього середовища, нормуванню господарського впливу на навколишнє середовище, екологічну експертизу, екологічні вимоги при розміщенні, проектуванні, експлуатації виробничо-господарських об'єктів, екологічний контроль, відповідальність і відшкодування збитків.

Формування нового економічного механізму природокористування і фінансування, природоохоронних мір при переході до ринкових відносин має стати органічною складовою системи керування і регулювання економіки.

При цьому головними складовими економічного механізму маєть бути:

- плата за спеціальне використання природних ресурсів;

- плата за забруднення навколишнього природного середовища;

- система фінансування і кредитування природоохоронних мір (державний і місцевий бюджети, природоохоронні фонди, банки, засоби підприємства, іноземні інвестиції і т.д.).

Фінансування заходів щодо охорони навколишнього природного середовища на території міста, району, області, республіки на підставі Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (ст.ст. 4 2, 4 7) має здійснюватися республіканськими і місцевими позабюджетними фондами охорони навколишнього природного середовища, а також за рахунок республіканського бюджету України, Республіки Крим і місцевих бюджетів, засобів підприємств, установ і організацій, добровільних внесків і особистих засобів.

Місцеві позабюджетні фонди охорони навколишнього природного середовища утворюються в межах єдиного позабюджетного фонду відповідної Ради народних депутатів за рахунок:

а) платежів за забруднення навколишнього природного середовища;

б) грошових стягнень за порушення норм і правил охорони навколишнього природного середовища, санітарних норм і правил, збитку, заподіяного порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища в результаті господарської чи іншої діяльності, понадлімітне використання природних ресурсів;

в) цільових і інших добровільних внесків підприємств, установ і організацій, окремих громадян;

г) надходжень від реалізації конфіскованого відповідно до законодавства майна, що було предметом екологічного правопорушення;

Республіканський позабюджетний фонд охорони навколишнього природного середовища утворюється за рахунок:

а) відрахувань з місцевих позабюджетних фондів охорони навколишнього середовища, розмір яких визначається Верховною Радою України;

б) добровільних внесків підприємств, установ, організацій, громадян, інших надходжень.

Засоби місцевих і республіканських позабюджетних фондів навколишнього природного середовища можуть використовуватися тільки для цільового фінансування природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів;

в) цільових і інших добровільних внесків підприємств, установ і організацій і громадян;

г) надходжень від реалізації конфіскованого відповідно до законодавства майна, що було предметом екологічного правопорушення.

Республіканський позабюджетний фонд охорони навколишнього природного середовища утворюється за рахунок:

а) відрахувань з місцевих позабюджетних фондів охорони навколишнього природного середовища, розмір якого визначається Верховною Радою України;

б) добровільних внесків підприємств, установ, організацій, громадян, інших надходжень.

Засоби місцевих і республіканських позабюджетних фондів охорони навколишнього природного середовища можуть використовуватися тільки для цільового фінансування природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів, у тому числі наукових досліджень, а також мір для зниження впливу забруднення навколишнього природного середовища на здоров'я населення.

Порядок визначення плати і стягування платежів за забруднення навколишнього природного середовища затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 січня 1992 р., N18 і від 7 липня 1992 р., N373 за:

- викиди в атмосферу забруднюючих речовин стаціонарними і пересувними джерелами забруднення;

- скидання забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні і внутрішні морські води, а також підземні обрії, у тому числі скидання, вироблені підприємствами через систему комунальної каналізації;

- розміщення відходів у навколишньому природному середовищі.

Платежі за викиди і скидання забруднюючих речовин і розміщення відходів у навколишньому природному середовищі стягуються з підприємств незалежно від форм власності і відомчої приналежності.

Розміри зазначених платежів встановлюються Урядом Криму, облвиконкомами, Київською і Севастопольською міською адміністрацією на підставі лімітів викидів і скидань забруднюючих речовин і розміщення відходів і нормативів плати за них.

З огляду на місцеві умови, Рада Міністрів Республіки Крим, обласні, Київська і Севастопольська міська державна адміністрації можуть звільняти підприємства, організації й установи від платежів за викиди і скидання забруднюючих речовин, вироблених у границях гранично припустимих викидів і скидань.

Розміри платежів за викиди в атмосферу забруднюючих речовин пересувними джерелами встановлюються на підставі нормативів плати за ці викиди і кількості використаного пального.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України встановлює загальні по території Криму, чи областей окремих районів, а також міст республіканського підпорядкування ліміти:

- викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення;

- скидань забруднюючих речовин у територіальні і внутрішні морські води, а також поверхневі води республіканського значення.

Ліміти викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел забруднення, скидань забруднюючих речовин у територіальні і внутрішні морські води, поверхневі води республіканського значення, а також розміщення відходів, що призводять до забруднення природних ресурсів республіканського значення, установлюються для підприємств органами Міністерства охорони навколишнього природного середовища України у формі видачі дозволів на викиди і скидання забруднюючих речовин і розміщення відходів

Ліміти скидань забруднюючих речовин у поверхневі води місцевого значення і розміщення відходів, що призводять до забруднення природних ресурсів, крім віднесених до ресурсів республіканського значення, установлюються для підприємств по наданню органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища України в порядку, визначеному Верховною Радою Криму, обласними, міськими (міст республіканського підпорядкування} Радами народних депутатів.

Ліміти викидів і скидань забруднюючих речовин і розміщення відходів установлюються на один рік і доводяться до підприємств не пізніше 1 липня попереднього року.

Нормативом плати за викиди і скидання забруднюючих речовин і розміщення відходів у межах установлених лімітів є розмір плати за одну тонну конкретного забруднюючої речовини чи класу забруднюючої речовини.

За викиди і скидання забруднюючих речовин і розміщення відходів у межах установлених лімітів установлюються базові нормативи плати і коефіцієнти, що враховують територіальні екологічні особливості.

Зазначені нормативи і коефіцієнти розробляються і затверджуються Міністерством охорони навколишнього природного середовища за узгодженням з Міністерством економіки і Міністерством фінансів України.

За понадлімітні викиди і скидання забруднюючих речовин і розміщення відходів установлюється підвищений розмір плати на підставі базових нормативів плати, коефіцієнтів, що враховують територіальні екологічні особливості, і коефіцієнтів кратності плати за понадлімітні викиди і скидання забруднюючих речовин і розміщення відходів.

Коефіцієнти кратності плати за понадлімітні викиди і скидання забруднюючих речовин і розміщення відходів установлюються Радами народних депутатів базового рівня в межах від 1 до 5.

У випадку відсутності на підприємстві затверджених у встановленому порядку лімітів викидів і скидань забруднюючих речовин і розміщення відходів, плати за викиди і скидання забруднюючих речовин і розміщення відходів стягуються як понадлімітні.

Крім плати за спеціальне використання природних ресурсів, викиди і скидання забруднюючих речовин у навколишнє природне середовище, розміщення відходів закон передбачає і відшкодування збитків підприємствами, установами, організаціями і громадянами за екологічні правопорушення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)