АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 11. Облік готової продукції

Читайте также:
  1. V. КЛІНІЧНА ТА ДИСПАНСЕРНА КАТЕГОРІЯ ОБЛІКУ ХВОРОГО
  2. Аналіз асортименту і структури продукції.
  3. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  4. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  5. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  6. Аналіз обсягів і динаміки виробництва продукції
  7. Аналіз рентабельності продукції.
  8. Аналіз ритмічності випуску продукції
  9. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  10. Аналіз трудомісткості продукції
  11. Аналіз узагальнюючих показників якості продукції
  12. Аналіз чинників і резервів збільшення випуску і реалізації продукції.

 

1. Поняття готової продукції.

2. Облік готової продукції.

3. Реалізація готової продукції

4. Облік паливно-мастильних матеріалів

 

1. Готова продукція - це продукція (виріб, напівфабрикат, робота, послуга), що повністю закінчена обробкою на даному підприємстві, пройшла всі стадії технічного випробування (якщо вимагають відповідні її особливості), приймання, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками і відповідає технічним умовам і стандартам, не потребує подальшої обробки на цьому підприємстві і здана на склад.

Готова продукція - це матеріальний результат виробничої діяльності підприємства. Крім випуску речовинної продукції (машин, взуття, одягу, хліба, цукерок тощо), підприємство може виконувати певні роботи для інших підприємств або надавати їм послуги. Наприклад, ремонтні роботи, перевезення вантажів своїм автотранспортом для інших підприємств та ін. На відміну від

речовинної продукції, під якою розуміється вираз "Готова продукція", цей вид продукції називають "виконані роботи та послуги".

Таким чином, продукція підприємства може складатися з готової продукції та виконаних робіт та послуг.

Усі елементи виробничого процесу - сировина, матеріали, паливо тощо, які перебувають на різних стадіях технологічного процесу, утворюють незавершене виробництво.

2. Готова продукція на промисловому підприємстві проходить такі операції:

а) випуск продукції з виробництва і здача її на склади або в експедицію;

б) зберігання продукції на складах підприємства;

в) відпуск продукції на місці місцевим і відправка (відвантаження) іногороднім покупцям;

г) відпуск продукції для внутрішніх потреб основних цехів, для збуту продукції (наприклад, тара власного виробництва) та ін.;

ґ) реалізація продукції.

Готова продукція оформлюється здавальною накладною і передається на склад. На невеликих підприємствах готова продукція прямо з виробництва, проминувши склад, відвантажується покупцям.

Виконані роботи та послуги оформлюються приймально-здавальним актом.

На складі готова продукція обліковується в кількісному виразі за її видами на Картках або в Книгах складського обліку. В Картці або Книзі визначаються назва продукції, її номенклатурний номер, одиниця виміру, розмір, марка, ціна за одиницю. Облік готової продукції на складі ведеться в міру її надходження на склад або відпуску зі складу. В Картках або Книгах складського обліку робляться записи про надходження та відпуск готової продукції і щоденно виводяться її залишки.

На підставі здавальних накладних, що виписуються у двох примірниках, складається Відомість випуску продукції. Оцінка у звітному періоді може здійснюватися за виробничою собівартістю і за методом оцінки вибуття запасів при реалізації з деяким відхиленням від виробничої собівартості. Наприкінці місяця обов'язковою умовою є облік готової продукції за виробничою собівартістю (визначається за даними аналітичного обліку витрат на виробництво).

Сума відхилень виробничої собівартості готової продукції від вартості готової продукції за методом оцінки вибуття запасів (при списанні з рахунка № 26 "Готова продукція")визначається як добуток рівня (відсотка) відхилень і вартості відпущеної зі складу готової продукції за методом оцінки вибуття запасів. Рівень (відсоток) відхилень визначається діленням суми відхилень на початок місяця з сумою відхилень з продукції, що надійшла на склад із виробництва за звітний місяць, на суму вартості залишку готової продукції за методом оцінки вибуття запасів на початок місяця та вартості оприбуткованої за звітний місяць з виробництва на склад готової продукції за методом оцінки вибуття запасів. Сума відхилень фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за методом оцінки вибуття запасів, що відноситься до реалізованої продукції, відображається записом:

Дебет рахунків, на яких відображено вибуття готової продукції (pax. № 20 "Виробничі запаси", 90 "Собівартість реалізації"" та ін.).

Кредит рахунка № 26 "Готова продукція".

Зі складу до бухгалтерії передаються прибуткові та витратні документи за реєстром під розписку бухгалтеру.

Для синтетичного обліку готової продукції та узагальнення інформації про наявність та рух готової продукції підприємства призначено рахунок № 26 "Готова продукція".

На дебеті рахунка №26 "Готова продукція" відображається надходження готової продукції власного виробництва за фактичною виробничою собівартістю або за нормативною вартістю.

На кредиті рахунка №26 "Готова продукція" відображається вибуття готової продукції підприємства внаслідок продажу, безоплатної передачі тощо.

Залишок є тільки дебетом і показує фактичну виробничу собівартість готової продукції на кінець звітного періоду.

Якщо готова продукція даного виробництва повністю спрямовується для використання на самому підприємстві, то на рахунку №26 "Готова продукція" вона може не оприбутковуватися, а враховуватися на субрахунку №201 "Сировина і матеріали" або інших залежно від призначення цієї продукції.

В бухгалтерському обліку операції з обліку готової продукції відображаються наступним чином:

- оприбуткована готова продукція, випущена основними і допоміжними цехами, напівфабрикати власного виробництва. Дт 26, 25 Кт 23

- здійснена дооцінка готової продукції Дт 26 Кт – 423

- здійснена уцінка готової продукції Дт 946 Кт 26

- готова продукція виконана для власних потреб Дт 20 Кт 26

- списана виробнича собівартість реалізованої продукції Дт 901 Кт 26

- готова продукція, передана безкоштовно іншим підприємствам Дт 949 Кт 26

- відображено втрати готової продукції при стихійному лихові Дт 99 Кт 26

- виготовлені і передані на склад готової продукції напівфабрикати, призначені для реалізації Дт 26 Кт 25 та інші.

3. Реалізованою продукцією підприємства вважається продукція (товари, роботи, послуги), за яку покупцеві (замовникові) пред'явлені розрахункові документи. Пред'явленими розрахунковими документами (покупцеві, замовникові) вважаються документи з моменту подачі їх до установи банку (за умови здійснення розрахункових операцій через установи банків), або передачі їх покупцеві (замовникові) відповідно до умов, передбачених договором (контрактом), тобто без участі установ банків.

Якщо покупець (замовник) за умовами договору одержує продукцію безпосередньо на підприємстві-виготовлювачі, то така продукція вважається реалізованою після видачі і відповідного оформлення документами та пред'явлення покупцеві-замовникові розрахункових документів.

Реалізованою вважається також продукція, за яку підприємство-продавець одержало плату або авансові платежі.

Підприємства, що здійснюють свою діяльність у сферах торгівлі та громадського харчування, де розрахунки за товари і продукцію здійснюються готівкою, валовий дохід від реалізації визначають у міру одержання готівки.

Таким чином, реалізованою продукцією (роботами, послугами) вважається продажна вартість відвантаженої продукції (виконаних робіт, послуг), зазначеної в оформлених як підстава для розрахунків з покупцями (замовниками) документах, або продажна вартість відвантаженої продукції (виконаних робіт, послуг), зарахована як платіж на рахунки підприємства в установах банків.

Для відображення собівартості реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг, страхових витрат введено активний рахунок № 90 "Собівартість реалізації-".

Рахунок №90 "Собівартість реалізації" має такі субрахунки:

№901 "Собівартість реалізованої готової продукції";

№902 "Собівартість реалізованих товарів" (визначається за П(С)БО 9 "Запаси");

№903 "Собівартість реалізованих робіт і послуг";

№904 "Страхові виплати".

На дебеті рахунка №90 "Собівартість реалізації" відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок); страхові виплати відповідно до договорів страхування: на кредиті-списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок №79 "Фінансові результати".

Не включаються до складу виробничої собівартості готової та реалізованої продукції адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати. Ці витрати обліковуються на рахунках №92 "Адміністративні витрати", №93 "Витрати на збут", №94 "Інші витрати операційної діяльності" і списуються на зменшення фінансових результатів підприємства наприкінці звітного місяця (на дебет рах.№79).

На субрахунку №904 "Страхові виплати" підприємства, які є страховиками відповідно до Закону України "Про страхування", узагальнюють інформацію про страхові суми і страхові відшкодування за умовами договору страхування (перестрахування) при настанні страхового випадку.

В бухгалтерському обліку операції з обліку реалізації готової продукції (робіт, послуг) відображаються наступним чином:

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)