АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прискореного зменшення залишкової вартості

Читайте также:
  1. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ
  2. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  3. Вартості активів
  4. Вартості грошей
  5. Визначення митних зборів та вартості запасів
  6. Визначення справедливої вартості придбаних ідентифікованих активів і зобов’язань
  7. Визначення та склад витрат та собівартості
  8. Визначення чистої дійсної вартості
  9. Відображення собівартості в бухгалтерському обліку та відображення в декларації з податку на прибуток та ф. №2
  10. Г) необґрунтованість списання, заниження вартості автотранспорту (особливо легкового).
  11. Еволюція форм мінової вартості і виникнення грошей.
  12. Калькулювання вартості страв
рік Рн Ав На Бв
1 0.5 25 000 25 000 25 000
2 0.5 12 500 37 500 12 500
3 0.5 6 250 43 750 6 250
4 0.5 5 250 49 000 1 000

 

Для узагальнення інформації про нараховану амортизацію та індексацію зносу необоротних матеріальних і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, призначено рахунок 13 “Знос (амортизація) необоротних активів”:

13 “Знос (амортизація) необоротних активів”

Дт Кт
  Сальдо на початок звітного періоду
зменшення суми зносу нарахування амортизації та індексації зносу необоротних активів
Оборот за звітній період Оборот за звітній період
  Сальдо на кінець звітного періоду

 

Рахунок 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” має такі субрахунки:

131 “Знос основних засобів”, який призначено для узагальнення інформації про суму зносу тих необоротних активів, облік яких ведеться на рахунку 10 "Основні засоби".

132 “Знос інших необоротних матеріальних активів”, який призначено для узагальнення інформації про суму зносу тих необоротних активів, облік яких ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи".

133 “Накопичена амортизація нематеріальних активів”, який призначено для узагальнення інформації про суму накопиченої амортизації нематеріальних активів.

134 «Накопичена амортизація довгострокових біологічних активів», який призначено для узагальнення інформації про суму амортизації, нарахованої на довгострокові біологічні активи, облік яких ведеться на субрахунках 162 «Довгострокові біологічні активи рослинництва, які оцінені за первісною вартістю» та 164 «Довгострокові біологічні активи тваринництва, які оцінені за первісною вартістю»

Облік зносу основних засобів та інших необоротних активів в бухгалтерському обліку відображається наступними проводками:

№ п/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дт Кт
  Нарахування амортизації на основні засоби та інші необоротні активи, які використовуються для виробництва готової продукції    
  нарахування амортизації на основні засоби та інші необоротні активи загально виробничого призначення    
  нарахування амортизації на основні засоби та інші необоротні активи, що обслуговують адміністративні потреби підприємства    
  нарахування амортизації на основні засоби та інші необоротні активи, які використовуються у господарській діяльності    
  нарахування амортизації на основні засоби та інші необоротні активи, що забезпечують збут    
  списання сум зносу об’єктів основних засобів та інших необоротних активів   10,11

 

 

Аналітичний облік зносу необоротних активів ведеться відповідно за видами основних засобів, інших матеріальних необоротних активів та нематеріальних активів.

При використанні підприємством журнально-ордерної форми обліку для узагальнення інформації про нарахування та списання амортизації необоротних активів підприємства використовується журнал-ордер № 4.

Згідно з податковим кодексом України нарахування амортизації здійснюється із застосуванням методів, які наведені в П(С)БО 7 «Основні засоби».

На основні засоби груп 1 «Земельні ділянки» та 13 «Природні ресурси» амортизація не

нараховується.

Амортизація об'єктів груп 9 «Інші основні засоби», 12 «Тимчасові (нетитульні) споруди», 14 «Інвентарна тара», 15 «Предмети прокату» нараховується за прямолінійним та виробничим методами.

Метод прискореного зменшення залишкової вартості застосовується лише при нарахуванні амортизації до об'єктів основних засобів, що входять до груп 4 (машини та обладнання) та 5 (транспортні засоби).

Нарахування амортизації в цілях оподаткування здійснюється підприємством за методом, визначеним наказом про облікову політику з метою складання фінансової звітності, та може переглядатися в разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання.

Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів може нараховуватися за рішенням платника податків у першому місяці використання об'єкта в розмірі 50 відсотків його вартості, яка амортизується, та решта 50 відсотків вартості, яка амортизується, у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) внаслідок невідповідності критеріям визнання активом або в першому місяці використання об'єкта в розмірі 100 відсотків його вартості.

Згідно п.16 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби” підприємство може переоцінювати об’єкт основних засобів, якщо залишкова вартість цього об’єкта суттєво відрізняється від його справедливої вартості на дату балансу.

При переоцінці залишкової вартості об'єктів одночасно переоцінюється їх пер­вісна вартість та знос. Для цього використовують індекс переоцінки (Іп):

Справедлива вартість об'єкта, що переоцінюється


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)