АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Побудова калібрувального графіку для визначення оксидів азоту в газовій фазі

Читайте также:
  1. Definitions. Визначення.
  2. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  3. В якій відповіді дано визначення способу (форми) розкрадання чужого майна?
  4. В якій наведеній відповіді містяться визначення мети злочину?
  5. В якій наведеній відповіді містяться визначення мети злочину?
  6. Вибір типу та визначення необхідної кількості вогнегасників та їх розміщення
  7. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  8. Визначення
  9. Визначення
  10. Визначення
  11. ВИЗНАЧЕННЯ
  12. Визначення

Зважують 1,8478 NaNO2 х.ч., та розчиняють у мірній колбі на 1000 см3, доводять водою об'єм до мітки та перемішують, в результаті отримуємо розчин А, який містить 1 мг N2O3 у 1 см3. Розчин Б готують із розчину А розведенням 10 см3 його в мірній колбі водою до 1000 см3, розчин Б містить 0,01 мг N2O5. Розчин готується в день використання.

У фарфорові чашки вносимо по 10 см3 Н2О2, відбираємо піпеткою 2, 4, 6, 8, 10 см розчину Б і теж вносимо в чашки, додаємо 4-5 крапель 0,1Н розчину NaOH. Фарфорову чашку поставити на піщану баню та випарувати її вміст до сухого. Далі додати три краплі спиртового розчину саліцилової кислоти, 0,5 см3 концентрованої сірчаної кислоти та ретельно розтерти скляною паличкою по всій поверхні осаду. Через 5 хв. в чашку додати 5 см3 дистильованої води, 3 см3 30% розчину NaOH, ретельно перемішати і кількісно перенести вміст чашки в мірну колбу місткістю 100 см3. Об'єм рідини в колбі довести дистильованою водою до позначки та перемішати.

Разом з робочою пробою готується порівняльний розчин. Для цього в фарфорову чашку внести 10 см3 3% розчину пероксиду водню. Додати всі реактиви в тій послідовності як і в робочу пробу та провести через усі стадії аналізу.

Виміряти оптичну густину отриманих розчинів фотокалориметричним методом за допомогою ФЕК - 56М при λ = 490 нм і ℓ = 30 мм. На основі отриманих точок побудувати калібрувальний графік залежності оптичної густини від концентрації розчину.

Метод ґрунтується на реакції сульфосаліцилової кислоти та нітрат - іону з утворенням нітропохідних фенолу, котрі в лужному середовищі забарвлюються в жовтий колір. За отриманими значеннями оптичної густини будуємо графік залежності D = f (C):

 

Час контактування є надзвичайно важливим показником окиснення аміаку.

Він може бути виражений як відношення вільного об’єму каталізатора до об’ємної швидкості газу:

 
 


,,

 

де V кат.вільн. - вільний об’єм каталізатора, м3;

Vг - секундний об’єм газу, м3/с.

 

Частіше розраховують, так би мовити, названий фіктивний час контактування за повним об’ємом каталізатора, оскільки вільний об’єм каталізатора є постійною величиною, що характеризує даний каталізатор:

 
 


,

 

де Vкат. – повний об’єм каталізатора, м3.

 

Оптимальна температура контактування, при якій досягається найбільший вихід оксиду азоту, знаходиться в інтервалі 800-900 °С.

Великий вплив на вихід оксидів азоту має склад вихідної газової суміші. Для окиснення одного об’єму NН3 до NO теоретично потрібно 1,25 об’єму кисню. На практиці для збільшення виходу NO необхідно мати надлишок кисню понад теоретично необхідну кількість не менше ніж 1,8-2 об’єму кисню на один об’єм аміаку. Це відповідає початковій концентрації NН3 в повітряно-аміачній суміші 9-10 % об’ємних.

Для отримання концентрованих нітрозних газів (що вигідно з точки зору другої стадії процесу – окиснення і абсорбції оксиду азоту (IY)) можна використовувати газові суміші з більш високим вмістом аміаку (щоб витримати потрібне співвідношення О2:NH3, необхідно взяти повітря, збагачене киснем). Однак вміст аміаку в початковому газі обмежений через вибухонебезпечність повітряно-аміачних сумішей.

Газова суміш подається в контактний апарат, попередньо нагрітий до заданої температури. Під час досліду температура і задана швидкість газового потоку задаються викладачем. У початковому газі визначається вміст аміаку, в кінцевому (після контактування) – оксидів азоту. За результатами аналізу для кожної заданої температури чи швидкості газу розраховується ступінь контактування. Для розрахунку ступеня контактування беруть середні дані, отримані під час проведення декількох паралельних дослідів:

 
 


,

 

де Х NO – вміст аміаку, окисненого до оксиду азоту (II) у газі після контактування, % об.;

Х NH3 – вміст аміаку в початковому газі, % об.

 

Оптична густина робочого розчину вимірюється на фотоелектроколориметрі відносно порівняльного розчину на довжині хвилі 400 нм в кюветах з товщиною робочого шару 50 мм.

 

Об’ємну частку оксидів азоту (%) в газах у розрахунку на оксид азоту (IY) розраховують за формулою:

 

,

 

де а - вага діоксиду азоту в об’ємі, що калориметрується за градуювальним графіком, мг/см3.

 

       
   
 
 

 


де 0,487 – об’єм оксидів азоту см3, зведений до н. у., еквівалентний 1мг оксиду азоту (IV);

50- об’єм розчину перекису водню, залитий у пробовідбірну колбу, см3;

n - об’єм розчину пероксиду водню, що взяли з пробовідбірної колби для калориметрування, см3;

V0 - об’єм аналізованого газу, відібраного в колбу, зведений до н. у., см3;

V - місткість пробовідбірної колби, см3;

P 1- розрідження в колбі перед відбором проби газу, Па;

P2 - розрідження в колбі після відбору проби газу, Па;

t - температура повітря у приміщенні, °С.

 

За результат виміру приймають середнє арифметичне результатів трьох паралельних спостережень. Результати спостережень заносять в таблицю.

 

Витрати ам.-повіт. суміші, см3/хв Темпера- тура кон- такту-вання, 0С Витрати ам.–повіт. суміші, см3/хв Час контак- тува-ння, с Вміст NH3 в ам.-повіт. суміші до контакту-вання, % об Вміст NOх в газах після контакту- вання, % об Ступінь контакту- вання, %
             

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)