АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порядок виконання роботи і проведення розрахунків

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  3. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  4. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы
  5. III. Порядок исчисления размера вреда
  6. III. ПОРЯДОК ПРОВЕДЕНИЯ КОНКУРСА
  7. III. Порядок проведения мероприятия.
  8. III. Страховая сумма, страховая премия и порядок ее уплаты
  9. IV. Порядок защиты выпускной квалификационной работы
  10. IV. Порядок и формы контроля за исполнением государственной функции
  11. IV. Порядок назначения и выплаты государственных академических и именных стипендий
  12. IV. Порядок оказания медицинской помощи беременным женщинам, роженицам и родильницам с сердечно-сосудистыми заболеваниями, требующими хирургической помощи

 

Перед початком роботи перевірити герметичність установки, відсутність підсмоктування повітря. Перевірку проводять за результатом аналізу газу на загальний вміст оксидів азоту. Для цього проби газу відбирають на вході в апарат і виході з нього (через кран 11) і визначають в пробах загальний вміст оксидів азоту (результати аналізів мають збігатися). Методика визначення оксидів азоту в нітрозних газах описана в лабораторній роботі № 6.

Потім за завданням викладача встановлюють необхідну швидкість подачі нітрозних газів. Після цього на решітку подають 2-10 %-й розчин Na2CO3. Через 3-5 хв, які необхідні для створення стійкого режиму, відбирають проби газу на аналіз до та після апарата.

Завданням дослідів є визначення коефіцієнта швидкості абсорбції та ККД полиці апарата при різних швидкостях газу (задаються викладачем). Для кожного режиму проводять по два паралельні досліди, а при необхідності їх повторюють кілька разів, доки не отримають добре відтворювані результати.

Для контролю за процесом під час виконання роботи фіксують та вимірюють:

- витрати нітрозного газу;

- витрати газу на виході з установки;

- витрати розчину Na2CO3;

- концентрацію оксидів азоту в газі на вході та виході з апарата;

- тиск у частинах апарата під і над решіткою;

- висоту шару піни.

Оцінку роботи пінного апарата (однієї полиці-решітки) та порівняння ефективності його роботи при різних режимах проводять за кількома показниками. Коефіцієнт корисної дії, що характеризує повноту абсорбції оксидів азоту, розраховують за формулою

 

 

 

де Хп і Хк – концентрація оксидів азоту в газі на вході і виході з апарата, кг/м3 інертного газу;

Хсер.рівн . - концентрація компонента, який поглинається, рівноважна із середньою концентрацією його в розчині на полиці апарата (в даному випадку Хсер.рівн ~ 0).

 

Для розбавленого газу вагові концентрації «Х» можуть бути замінені об’ємними «С», оскільки в процесі абсорбції загальний об’єм газу майже не змінюється, тобто можна записати:

 

 

де Свх і Свих – концентрації, які отримані при аналізі, % об.

 

Коефіцієнт абсорбції для однієї полки пінного апарата можна розрахувати за рівнянням швидкості абсорбції при перехресному потоці:

 

Параметр D розраховують за формулою

 

де G – маса речовини, що поглинається за певний проміжок часу, кг;

K – загальний коефіцієнт абсорбції для рушійної сили, виражений в

одиницях концентрації газової фази, м/год, або кг/(м3 × год × кг/м3);

S – площа решітки, м2;

Хп.р і Хк.р – концентрації компонента, що поглинається у газі, рівноважні з початковою і кінцевою концентрацією рідини, кг/м3.

 

При необоротній абсорбції (наприклад, для системи N2O3-Na2CO3) загальний коефіцієнт абсорбції К розраховують з використанням залежності К від к.к.д. полиці h, що виражений в частках одиниць

 

 

де w - швидкість газу в апараті, м/год.

 

Висоту піни, яка є важливим показником роботи пінного апарата, фіксують безпосереднім вимірюванням, а гідравлічний опір полиці розраховують за різницею абсолютних тисків у частинах пінного апарата над і під решіткою.

 

Результати заносять до таблиці:

 

Швидкість газу в апараті, м/с Витрати содового розчину, м3/год Ви-сота піни, мм Гідравліч-ний опір однієї полиці, Па Концен-трація оксидів азоту, % ККД полиці апарата, h, % Коефіцієнт швидкості абсорбції, м/год  
        на вході на виході    
               

За даними таблиці будують графік залежності h і К від w.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)