АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Продуктивне учіння – результативне особистісно-орієнтоване навчання у процесі конкретної роботи на основі вільного її вибору і врахування інтересів тих, хто навчається

Читайте также:
  1. B Хід роботи.
  2. VІІ. Оформлення роботи
  3. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  4. Алгоритм виконання роботи
  5. АЛГОРИТМ ДІЇ АДМІНІСТРАЦІЇ ТА ЗАСТУПНИКА ДИРЕКТОРА З ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ПЕРЕВІРКИ ФАХІВЦЯМИ СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ
  6. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  7. Аналіз ритмічності роботи підприємства.
  8. БЕЗПЕЧНІСТЬ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ
  9. Безпосереднє політичне представництво інтересів
  10. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  11. Бюджетне обмеження вибору споживача та його зміни під впливом зміни доходів та цін
  12. Бюджетний менеджмент та його роль у бюджетному процесі

 

Продуктивність діяльності -характеристика діяльності, що відображає співвідношення між корисністю результатів за певний час і затратами на них.

Професійна мобільність (лат. mobilis – рухливий) – здатність педагога до змін у професійній діяльності за нових соціально-педагогічних умов.

Професіограма — опис вимог, соціально-психологічних і фізичних особистісних якостей, які висуває певна професія. Професія (від лат. professio — офіційно зазначене заняття) — вид трудової діяльності, що потребує певних знань і трудових навичок та є джерелом існування, життєдіяльності.

Професія (від лат. professio – офіційно зазначене заняття) – вид трудової діяльності, що потребує певних знань і трудових навичок та є джерелом існування, життєдіяльності.

Психотехніка — напрям у психології, що розроблює питання застосування знань про психічну діяльність людини у процесі вирішення практичних завдань виховання особистості людини.

Р

Рада загальноосвітнього навчально-виховного закладу — об'єднання працівників загальноосвітнього закладу, учнів, батьків і громадськості, яка діє у період між загальними зборами (конференцією) для вирішення соціально-організаційних й економічних питань життєдіяльності загальноосвітнього навчально-виховного закладу.

Рада педагогічна — об'єднання педагогів навчально-виховного закладу з метою розгляду питань організації та вдосконалення навчально-виховного процесу.

Рейтинг (від англ. rating — оцінка, клас, розряд) — індивідуальний числовий показник у системі освіти, оцінка успіхів, досягнень, знань у конкретний момент окремої особистості у певній галузі, дисципліні, що дає змогу визначити рівень таких досягнень або якість знань щодо інших осіб.

Ретардація (від лат. retardatio — затримка, уповільнення) — відставання дітей у розвитку.

Рейтинг (від англ. rating – оцінка, порядок,класифікація) – термін, який означає суб’єктивну оцінку якогось явища за певною шкалою.

Репетиторство (від лат. repetitio - повторення) – додаткове позаурочне навчання учнів.

Реферат (від лат. refeire — доповідати, повідомляти) — коротке викладення змісту прочитаної книги, наукової роботи, повідомлення за результатами дослідженої наукової проблеми.

Рівні освіти — поступовість отримання загальноосвітньої та професійної підготовки через проходження певних етапів: початкова освіта, базова загальна освіта, повна середня освіта, професійно-технічна освіта, базова вища освіта, повна вища освіта.

Розвиток фізичний — ріст біологічного організму в результаті поділу клітин.

Розповідь – словесний метод навчання: жвава, образна форма викладу навчального матеріалу.

Рушійна сила розвитку — результат суперечностей між біологічними, фізичними і психічними потребами та наявним рівнем фізичного, психічного й соціального розвитку особистості.

Рушійна сила виховного процесу — результат суперечностей між соціально-психічними і фізіологічними потребами та наявним рівнем вихованості особистості.

Рушійна сила навчального процесу — результат суперечностей між пізнавальними і практичними завданнями, з одного боку, а з другого — наявним рівнем знань, умінь і навичок, з іншого.

Т

Табель учнівський (голл. table, від лат. tabula – дошка, таблиця) – відомість про успішність учня за чверть навчального року або за рік.

Таблиці навчальні (польс. tablica, від лат. tabula) - наочні посібники, які містять цифри, тексти або графічні зображення, що ілюструють теми й розділи навчальних предметів. Розрізняють Т. ілюстративні, графічні, цифрові, текстові і змішані.

Такт педагогічний (від лат. tactus— дотик, відчуття, почуття) — почуття міри в застосуванні засобів педагогічного впливу на дітей. Проявляється в умінні вчителя поводитися належним чином, просто й переконливо розмовляти з вихованцями, поважати їхню гідність, ставити розумні й педагогічно обґрунтовані вимоги. Основою Т. п. є глибоке знання психології дітей, індивідуальний підхід у навчанні й вихованні. Прояв Т. п. – важлива умова формування авторитету вчителя, одне з джерел сили й ефективності його впливу на дітей.

Такт у дітей – почуття міри в поведінці, вміння поводитися, додержувати правил пристойності, яке ґрунтується на чуйному й уважному ставленні до людей. Розрізняють Т., який проявляється на основі наслідування, під впливом особистого прикладу вихователя, що можливе вже в дітей молодшого віку, і Т., який є продуктом свідомої дисциплінованості, результатом правильного розумового, морального і естетичного виховання.

Талант (з грец. — терези) — якісно вищий рівень здібностей особистості. Передумовою розвитку Т. є задатки людини, які можуть перетворюватися на реальність при наявності сприятливих соціальних факторів. Т. — це поєднання різного ступеня генетично мовленої обдарованості з працею.

Твори — самостійні письмові роботи учнів на задану тему. Вони можуть писатися на основі як літературного матеріалу, так і особистого життєвого досвіду й безпосередніх спостережень.

Творчий звіт – проводиться з метою повторення та узагальнення матеріалу, систематизації знань. На ньому учні показують та захищають свої творчі роботи. На огляд і захист можуть надавати проекти, моделі, стенди, малюнки, доповіді, експериментальні дослідження.

Творчість — продуктивна людська діяльність, здатна породжувати якісно нові матеріальні та духовні цінності суспільного значення. Розвиток творчого потенціалу діяльності є важливою умовою культурного прогресу суспільства й виховання людини. Тому на всіх щаблях школи (початкової, середньої, вищої) слід звертати особливу увагу на формування в учнів різноманітних, глибоких і міцних систем знань, на максимальну стимуляцію самостійної діяльності учнів, на розвиток стійких творчих інтересів, цілеспрямованості творчих пошуків, наполегливості під час виконання творчих завдань.

Творчість педагогічна — оригінальний і високоефективний підхід учителя до навчально-виховних завдань, збагачення теорії і практики виховання й навчання. Досягнення творчого результату забезпечується систематичними цілеспрямованими спостереженнями, застосуванням педагогічного експерименту, критичним використанням передового педагогічного досвіду. Т. п. стосується різних сторін діяльності вчителя – проведення навчальних занять, роботи над організацією колективу учнів відповідно до їхніх вікових та індивідуальних особливостей, проектування особистості учня, вироблення стратегії і тактики педагогічної діяльності з метою оптимального виконання завдань всебічного розвитку особистості.

Темп навчання — ступінь швидкості, з якою розвивається навчальний процес, виконується програма і засвоюється учнями навчальний матеріал.

Темперамент (від лат. — належне співвідношення частин) — сукупність індивідуально-психічних особливостей людини, яка характеризується, головним чином, швидкістю виникнення почуттів і їхньою силою.

Теорія (з грец. — розгляд, міркування, вчення) — особлива сфера людської діяльності та її результатів, яка включає в себе сукупність ідей, поглядів, концепцій, вчень, уявлень про об'єктивну дійсність, протистоїть практиці як предметно-чуттєвій діяльності і водночас перебуває з нею в органічній єдності.

Теорія інформації – загальна теорія зв’язку, яка розглядає способи оцінки кількості інформації, що передається каналами зв’язку або зберігається в пам’яті (запам’ятовуючих пристроях). Під інформацією розуміють будь-які відомості, які є об’єктом передавання, зберігання й перетворення.

Теорія пізнання — вчення про природу пізнання і його можливості, основні закономірності пізнавального процесу, про форми й методи пізнання людиною навколишньої дійсності, про умови достовірності й істинності пізнання.

Тест дидактичний (педагогічний) - підготовлений згідно із певними вимогами комплекс стандартизованих завдань, що дають змогу виявити в учасників тестування компетенції, які піддаються певному оцінюванню за заздалегідь встановленими критеріями.

Тестування – усне чи письмове опитування за спеціально підготовленими запитаннями чи завданнями з метою одержання високого рівня достовірної інформації з важливих аспектів професійної компетентності педагогічних працівників.

Техніка педагогічна (від гр. technike — вправний, досвідчений) — сукупність раціональних засобів та особливостей поведінки вчителя-вихователя, спрямованих на ефективну реалізацію обраних ним методів і прийомів навчально-виховної роботи з окремим учнем чи всім класним колективом відповідно до поставленої мети вихователя і конкретних об'єктивних та суб'єктивних передумов (уміння в галузі культури мовлення; володіння своїм тілом, мімікою, пантомімою, жестами; вміння одягатися, стежити за своєю зовнішністю; дотримання темпу і ритму роботи; уміння спілкуватися; володіння психотехнікою).

Технічні гуртки – форма організації самодіяльності учнів у галузу техніки. Створюються в школах і позашкільних установах (станції юних техніків, дитячі палаци й будинки, табори), а також при дитячих секторах робітничих клубів і палаців культури. В різноманітних гуртках авіамоделістів, судномоделістів, радіоаматорів тощо юні техніки займаються виготовленням приладів, навчальних посібників, моделей, макетів і т.д. Старшокласники вивчають у гуртках техніку, вчаться керувати приладами й машинами, працювати на верстатах.

Технологічна матриця – форма подання відбору змісту утворення для конструювання тестів шкільної успішності.

Технологічність – таке компонування завдань, яке дозволяє комп’ютеризувати увесь процес тестування.

Технологія «Портфоліо» (в перекладі «папка з документами» або «папка спеціаліста»). Представлена технологія передбачає навчальне портфоліо як форму та процес організації (колекція, відбір та аналіз) зразків та продукту навчально-виховної діяльності учня,а також відповідних інформаційних матеріалів із зовнішніх джерел (однокласників, вчителів, батьків тощо), призначені для послідовного їх аналізу, всебічній кількісній та якісній оцінці рівня навченості учня і подальшій корекції процесу навчання.

Технологія навчання - законовідповідна педагогічна діяльність, яка реалізує науково обґрунтований проект дидактичного процесу і якій притаманний більш високий ступінь ефективності, надійності та гарантованості результату, ніж традиційним способам навчання.

Тиждень відкритих дверей педагогів – майстрів – термін, призначений для проведення певних заходів педагогами–майстрами за певною проблемою (темою).

Тип навчання — спосіб і особливості організації мисленнєвої діяльності людини. В історії шкільництва виділились такі типи навчання: догматичний, пояснювально-ілюстративний, проблемний.

Тифлопедагогіка (від гр. typhlos — сліпий і педагогіка) — галузь педагогіки (зокрема дефектології) про особливості виховання й навчання дітей з вадами зору.

Толерантність (від. лат. Тolerans – терплячий) – терпимість до чужих думок і вірувань.

Традиція – (від лат. traditio – передання) – елементи соціальної й культурної спадщини, які передаються наступним поколінням і зберігаються протягом тривалого часу в суспільстві в цілому чи в окремих соціальних групах. Т. проявляється у вигляді усталених, стерео типізованих норм поведінки, звичаїв, обрядів, свят, морально-етичних елементів тощо. Важливе значення у вихованні дітей мають родинні та шкільні традиції.

Тренажер (від англ. train — виховувати, навчати) — моделюючий пристрій для відпрацювання робочих навичок, вироблення і вдосконалення техніки керування машиною чи механізмом. Т. широко застосовують для професійного навчання робітників різних спеціальностей, при підготовці льотчиків і космонавтів тощо.

Тренінг – група, створена для дії в системі між особових відносин з метою розвитку соціально-психологічної компетентності, навичок спілкування і взаємодії.

Тренування — важлива складова професійного навчання, що має своїм завданням формування відповідних навичок та умінь. Здійснюється шляхом цілеспрямованого вправляння під керівництвом педагога-інструктора на основі відповідних психологічних і методичних рекомендацій.

Тригонометрія в школі – частина шкільного курсу математики, змістом якої є вивчення тригонометричних функцій та їх застосування.

Триместр (лат. trime(n)stris – тримісячний, від tres – три й mensis – місяць) – частина навчального року в навчальних закладах деяких зарубіжних країн (у Великобританії, частково в США). Тривалість кожного Т. – 10-12 тижнів.

Труднощі завдань – характеристика тестового завдання, виражається відсотком кількості випробуваних репрезентативної вибірки, які правильно його виконують.

Трудове виховання — система виховних впливів, яка передбачає залучення дітей і юнацтва з метою їх загального розвитку до трудової діяльності.

Трудове навчання — 1) Важлива складова виховання дітей, підготовки їх до життя, самостійної продуктивної праці. 2) Навчальний предмет загальноосвітніх і спеціальних шкіл, який виступає однією з найважливіших складових частин системи політехнічної освіти і трудового виховання учнів.

Трудовий семестр – складова частина навчально-виховного процесу підготовки спеціалістів у вищій школі та середніх спеціальних навчальних закладах. Запроваджено 1958. Однією з форм комплексного виховання молоді стали студентські загони.

Трудові компетенції – це здатність і готовність особистості до продуктивної трудової діяльності, пов’язаної із побутом, господарюванням, професійними обов’язками; набуття професійних навичок, здатність і готовність підвищувати свою професійну кваліфікацію, оволодівати суміжними і новими напрямками діяльності.

Тьютор (англ. tutor, від лат. tueor — спостерігаю, піклуюсь) — педагог-наставник в англійських "паблік скулз", старших класах граматичних шкіл і педагогічних коледжів.

У

Уміння — здатність людини свідомо виконувати певну дію на основі знань, готовність застосувати знання у практичній діяльності на засадах свідомості.

Умовляння — один із прийомів методу переконування, спрямований на попередження навмисних дій вихованця з метою їх гальмування, враховуючи індивідуальні особливості його соціально-психічного розвитку.

Урок — форма організації навчання, за якою вчитель проводить заняття у класній кімнаті з постійним складом учнів, що мають приблизно однаковий рівень фізичного і розумового розвитку, за усталеним розкладом і регламентом.

Успадкування біологічне — процес отримання наступними поколіннями від біологічних батьків через генно-хромосомну структуру певних задатків.

Успадкування соціальне — процес засвоєння дитиною соціально-психологічного досвіду батьків та оточення (мови, звичок, особливостей поведінки, морально-етичних якостей та ін.).

Учитель — фахівець, який має спеціальну підготовку і здійснює навчання та виховання підростаючого покоління.

Уроки номенклатури – індивідуальні уроки в педагогічній системі М. Монтессорі, на яких закріплюють навички роботи та ознайомлюють з новими поняттями.

Ф

Фабрично-заводська семирічка – загальноосвітня школа, мала на меті, крім загальної освіти, ознайомлювати учнів з трудовими прийомами й процесами.

Факт педагогічний – судження, яке фіксує події, що відбувається об’єктивно незалежно від свідомості;одна з центральних категорій теоретичного пізнання.

Факторний аналіз – математико-статистичний метод обробки кореляційних матриць, який застосовується з метою визначення тих факторів, які лежать в основі кореляцій між змінними, що зіставляються.

Факультативний курс – навчальний предмет, курс, що вивчається студентами вузів і учнями середніх спеціальних закладів та загальноосвітніх шкіл за бажанням з метою поглиблення й розширення наукових, прикладних знань.

Факультет – навчально-науковий і адміністративний підрозділ вузу, що здійснює підготовку студентів та аспірантів з однією або кількох споріднених спеціальностей.

Фанатизм – безрозсудна одержимість якимись ідеями, віруваннями, поєднана з нетерпимістю до будь-яких поглядів,вірувань.

Федоров – засновник книго-друкування в Україні й Росії, просвітитель. В 1574 у Львові надрукував Азбуку призначену для учнів.

Фельбігер – чеський педагог. Керував системую народної освіти в німецькій частині Австрійської імперії.

Феноменальна пам’ять – здатність винятково швидко запам’ятовувати й точно відтворювати великий матеріал, навіть позбавлений внутрішнього смислового зв’язку.

Фенотип - сукупність властивостей і ознак організму, що склалися на основі взаємодії генотипи з умовами зовнішнього середовища.

Ферула – лінійка, якою в середньовічній школі били по долоням учнів, які провинилися.

Фізика в школі - один з основних природничо – наукових навчальних предметів загальноосвітньої середньої школи.

Фізична культура - частина культури суспільства, що включає систему фізичного виховання та сукупність спеціальних наукових знань і матеріальних засобів, необхідних для розвитку фізичних здібностей людей.

Фізичне виховання – складова частина загального виховання; соціально-педагогічний процес, спрямований на зміцнення здоров’я й загартування організму, гармонійний розвиток форм функцій і фізичних можливостей людей.

Фізичні покарання учнів – міри впливу шляхом завдання фізичного болю й морального страждання.

Фізіологічна психологія - розділ психології, що вивчає фізіологічні закономірності й механізми психічної діяльності, фізіологічні основи складних психічних явищ – мотивів і потреб.

Філософія освіти – галузь педагогічних знань, яка використовує підходи і знання методології, філософії, аксіоголії, історії.

Флегматик – один з чотирьох типів темпераменту, Фізіологічною основою якою є сильний, урівноважений, інертний тип нервової системи.

Фобії – нав’язливі страхи.

Фонетичний слух – мовний слух, що передбачає розрізнення звуків мови як фонем і цим сприяє осмисленню граматичної форми і значення слів.

Фонетика – звукова будова слова.

Формалізм у навчанні – механічне заучування навчального матеріалу без достатнього розуміння і вміння застосувати його на практиці.

Формальна освіта – теорія загальної освіти в педагогіці згідно з якою основною метою навчання є розвиток здібностей учнів, насамперед розумових, а засвоєння фактів, знань основ наук має другорядне значення.

Форми організації навчання – у школах стародавнього світу практикувалося індивідуальне навчання.

Формуючий експеримент – постановача науково обґрунтованого дослідження в навчальній чи виховній роботі.

Фребелівський жіночий педагогічний інститут – вищий жіночий педагогічний навчальний заклад у Києві для підготовки виховательок дітей дошкільного віку.

Фребелівські товариства – об’єднання педагогів, діячів народної освіти й лікарів – педіатрів в Україні, які ставили за мету поширення ідей.

Фрейдизм – загальна назва різних шкіл і течій, які застосовують психологічне вчення.

Френологія – вчення, за яким нібито будова і зовнішня форма черепа визначають психічний склад особистості.

Фрустрація – психічний стан дезорганізації свідомості й поведінки людини, що виникає в ситуаціях, які перешкоджають досягненню мети чи задоволенню потреб, загрожуючи гідності, престижу або життю.

Фуга – психологічний стан втечі людини від себе.

Фуркація в середній школі – побудова навчальних планів старших класів середньої школи за циклами та профілями з переважанням одного циклу навчальних предметів.

Х

 

Характер (від грец. — відбиток, ознака, риса, особливість) — сукупність відносно сталих індивідуальних психічних рис людини, що виявляються в її поведінці й діяльності, ставленні до суспільства, колективу, самої себе.

 

Характеристика педагогічна (від грец. — той, хто служить відмітною ознакою) — документ, який відображає поведінку й успішність учнів з окремих предметів і видів занять, їхню позакласну й громадську діяльність, інтереси й нахили до окремих видів занять, фізичний і розумовий розвиток, дисциплінованість і моральні риси.

 

Харизма (від. грец. — милість, благодать, божий дар, подарунок) — приписування особистості властивостей, які викликають поклоніння перед нею і беззастережну віру в її можливості. X. найчастіше виникає в екстремальних історичних обставинах. Харизматичному лідерові приписуються всі успіхи його прихильників, навіть явні невдачі перетворюються в його прославлення.

Художнє виховання (х.в.) – виховання через мистецтво з метою розвитку та поглиблення естетичних почуттів та смаку, розвиток творчої активності вихованців у галузі образотворчого мистецтва, зокрема живопису, графіки та скульптури. (Василюк А. Педагогічний словник-лексикон: Англ.-укр., укр.-англ. / Алла Василюк; Ніжин. держ. ун-т ім. М. Гоголя. – Ніжин, 2004. – С. 14).

– складова естетичного виховання; формування засобами мистецтва естетичного сприйняття, розвиток художньо-творчих здібностей людини в різноманітних галузях мистецтва, потреби вносити в життя прекрасне. Метою х.в. є розвиток інтересу до мистецтва, формування в людини вміння сприймати, розуміти та оцінювати твори мистецтва, естетичної свідомості (смаків, поглядів, потреб) тощо. (Соціолого-педагогічний словник / Уклад.: С. У. Гончаренко, В. В. Радул, М. М. Дубінка та ін.; За ред. В. В. Радула. – К., 2004. – С. 290.).

– цілеспрямований процес розвитку творчої особистості, здатної сприймати, почувати, цінувати прекрасне і створювати художні образи. Х.в. передбачає збагачення чуттєвого досвіду, емоційної сфери особистості, пізнання прекрасного в людях, у предметній дійсності, природі, мистецтві. (Педагогічний словник для молодих батьків / АПН України. Ін-т пробл. виховання, Держ. центр соц. служб для молоді; Авт. колектив: Т. Ф. Алексєєнко, Л.В. Артемова, Н. І. Баглаєва. – К., 2002. – С. 70.).

Ц

Ценз освітній (від лат. census — оцінка) — юридична норма, яка встановлює залежність громадянських прав членів суспільства від рівня їхньої освіти. В Російській імперії існував Ц. о. на право одержання першогокласного чину, звання "вольноопределяющегося" (добровольця) в армії тощо. В Україні немає Ц. о. Місце людини в суспільстві визначається її особистими якостями.

Центр освіти – освітній заклад, який реалізує як загальноосвітні програми різного рівня, так і соціально значущі для свого регіону програми початкової професійної і додаткової освіти згідно з ліцензіями. Створюється як багатопрофільний самостійний заклад з гнучкою організаційною структурою, тісними зв’язками з освітніми закладами різного рівня, який дає можливості задовольняти освітні потреби населення без врахування віку й рівня освіти.

Центральна нервова система – основна частина нервової системи хребетних тварин і людини, що складається з нервових клітин(нейронів), які з’єднані за допомогою своїх відростків; включає головний і спинний мозок. Різні частини Ц, н. с. виконують різні види складної нервової діяльності і являють собою основний регулятор цієї діяльності. У процесі розвитку дитини Ц. н. с. закономірно формується.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)