АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економіка і підприємництво, 0502 Менеджмент

Читайте также:
  1. II. Национальные особенности менеджмента.
  2. Административная или классическая школа менеджмента
  3. Анализ реализации функций системы самоменеджмента на предприятии (на примере ООО «ХХХ»)
  4. Базовые концепции финансового менеджмента
  5. Базовые концепции финансового менеджмента.
  6. Банковский менеджмент. Банковский маркетинг
  7. Бизнес и менеджмент как формы реализации собственности.
  8. Бюджетний менеджмент та його роль у бюджетному процесі
  9. Виды менеджмента
  10. Вопрос 1. Сущность стратегического менеджмента.
  11. Вопрос 4. Сущность системы инновационного менеджмента предприятия
  12. ДЛЯ СПЕЦИАЛЬНОСТЕЙ «ЭКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ПРЕДПРИЯТИИ», «МЕНЕДЖМЕНТ»

Аваль – банківська гарантія, що передається у формі підпису на лицьовому звороті векселя.

Авізо – письмове повідомлення банку клієнтові або іншому банку про виконання операції.

Агент – комерційний посередник; представник установи, який виконує ділові доручення.

Адміністрація – розпорядчі органи державного управління; органи виконавчої влади; посадові особи управління, керівний персонал установи, підприємства; розпорядники, упорядник-організатор.

Ажіо – відхилення курсу грошових знаків, векселів та інших цінних паперів номінальної вартості в бік перевищення.

Аквізитор – агент транспортних або страхових організацій, до обов’язків якого входить залучення нових вантажів або страхувань.

Акредитив – документ, що містить розпорядження однієї кредитної установи іншій про сплату власнику вказаної в ньому суми.

Акредитувати – уповноважити на представництво в зарубіжній державі; уповноважити когось на одержання коштів або на проведення торгових операцій.

Акселератор – показник, що вимірює зв‘язок між приростом національного доходу і сумою капіталовкладень.

Акцепт – застосовується як форма розрахунків за товари, що поставляються, і надані послуги у внутрішньому й міжнародному товарно-грошового обороті; здійснюється за допомогою кредитно-банківських установ.

Акції з "блакитними корінцями" (блакитні фішки) – акції наймогутніших і солідніших компаній, лідерів у своїх галузях, які стабільно виплачують дивіденди, що зростають, або курс цих акцій постійно зростає.

Акціонер – власник акцій, пайовик.

Акція – цінний папір, що приносить дивіденди; свідоцтво про участь його власника в акціонерному товаристві.

Альпарі – відповідність біржового курсу валюти, цінних паперів, векселів їхньому номіналові.

Амортизація – поступове зношування основних фондів (обладнання, будинків, споруд), перенесення їхньої вартості частинами на вартість виробленої продукції; поступове погашення боргу шляхом періодичних внесків або викупу зобов'язань; зменшення цінності майна, обкладеного податком; визнання боргового зобов'язання недійсним внаслідок його втрати, викрадення тощо.

Ангажемент – договір, за яким запрошують артистів для виступу на певний термін.

Ануїтет – вид державної позики,з якої кредитор періодично одержує певний прибуток, що встановлюється з розрахунком на поступову сплату боргу й процентів з нього.

Арбітраж – третейський суд, в якому спір вирішується суддею-посередником; державний чи відомчий орган, який вирішує майнові спори між державними організаціями, установами; міжнародний А. — для мирного врегулювання спорів між державами.

Асоціація – об'єднання, спілка; об'єднання організацій або осіб для досягнення спільної господарської, політичної, наукової, культурної мети.

Асоційоване підприємство – формально самостійне підприємство, але з різних причин воно залежить від головної фірми і мусить підпорядковуватись її стратегічним цілям.

Аудит – незалежна економічна експертиза (перевірка) бухгалтерських книг, документів, звітності, перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку первинних документів щодо фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти та відповідності чинному законодавству.

Аудитор – це фізична особа, яка несе повну відповідальність за аудит, підтвердите достовірність фінансової звітності та надає інші аудиторські послуги.

Аудиторська діяльність – організаційне й методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок та надання інших аудиторських послуг.

Аудиторська палата – вищий орган України (АПУ) управління аудиторською діяльністю.

Аудиторська фірма – основна структурна одиниця аудиторської служби; організація, що має ліцензію на право здійснення аудиторських послуг, які дозволяються Законом України про аудиторську діяльність.

Аудиторський висновок – думка, висловлена в аудиторському звіті про достовірність фінансової звітності клієнта; офіційний документ, засвідчений підписом і печаткою аудитора.

Аудиторські послуги – консультації, що можуть надаватися усно або письмово з оформленням довідки та інших офіційних документів; експертиз, що оформлюються експертним висновком або актом; оглядові перевірки.

Аудиторські свідчення – це такі відомості (інформація), які одержують аудитори для розроблення висновків про достовірність фінансової інформації, повноту її.

Афера – темна справа, шахрайство.

Базис – це різниця між ціною товару на наявному ринку в конкретному місці і ціною аналогічного товару на ф'ючерсному ринку.

Баланс готівки – це величина готівки, що знаходиться у даний момент на рахунку. Показник відображає всі депозити і списання засобів з рахунку, а також результати всіх завершених операцій.

Бандероль – вид поштової кореспонденції, встановлений для пересилання за заниженим тарифом друкованої продукції (книг, журналів, газет), ділових паперів; ярлик, паперова наклейка на товарі, що засвідчує сплату акцизу або мита.

Банківський кредит – це економічні відносини, що виникають між банком і підприємством із приводу перерозділу вартості на умовах терміновості, зворотності, платності та матеріальної забезпеченості.

Банко – ціна або курс, за яким банк продає і купує цінні папери.

Бартер, у – система обміну товарів та послуг на безгрошовій основі.

Бартер – обмін товарами на рівну суму між фірмами різних країн, що проводиться на без валютній основі.

Беквардейшн – ситуація, при якій ціна на наявний товар більше ціни форвардного ринку.

Бенефіс – вистава, збір від якої повністю або частково надходить акторові-бенефіціантові; творчий звіт артиста з нагоди його ювілею.

Бесса – зниження курсу цінних паперів.

Бізнес-план – план розвитку підприємства на назначений період; план-програма здійснення угоди з метою одержання прибутку; система заходів, спрямованих на досягнення заданої мети.

Брокер – особа, що купує або продає товари, грошові номінали або акції від імені інших осіб.

Буклет – рекламне видання або путівник на одному аркуші, що складається і не потребує розрізування під час читання.

Бухгалтер – фахівець з бухгалтерії; той, хто веде грошовий і матеріальний облік.

Бухгалтерія – теорія і практика обліку грошових та інших господарських операцій рахівництво; рахівничий відділ установи, підприємства.

«Бичачий» ринок – ринок з курсом, що зростає, на якому торгівля йде повним ходом, а курси акцій і фондові індекси зростають.

Вакансія незайнята посада, вільне місце (в установі, навчальному закладі).

Вальвація – визначення цінності іноземної валюти в національній грошовій одиниці.

Варіаційна маржа – переказ грошових коштів, що забезпечують відповідність вартості забезпечення нової вартості ф'ючерсного контракту після зміни цін.

Варрант – довгостроковий опціон, який дає власнику право купити акцію за курсом, позначеному в самому варранті (термін дії варранту – 5, 10, 20 і більше років).

Вартість чистих активів – це розрахункова вартість кожної акції інвестиційного фонду, визначувана розподілом чистої ринкової вартості цінних паперів, що знаходяться в портфелі інвестиційного фонду, на кількість акцій інвестиційного фонду.

«Ведмедячий» ринок – ринок з падаючим курсом, на якому торгівля здійснюється повним ходом, а курси цінних паперів падають: інвестори прагнуть позбавитися своїх активів до тих пір, поки вони не знеціняться ще більше.

Вексель – цінний папір, що містить безумовне грошове зобов'язання про сплату певній особі певної суми в певний строк.

Вернісаж – урочисте відкриття художньої виставки (первісне — день покриття картин лаком пе­ред відкриттям виставки).

Версія – одне з кількох, відмінних одне від одного, пояснень якогось факту, події.

Викупні угоди (у Україні вони називаються Repo - договори) – це угоди між продавцем і покупцем, звично державних цінних паперів, за якими продавець зобов'язується викупити цінні папери, що продаються ним, за обумовленою ціною у певні терміни, часто наступного дня.

Відкрита позиція – це кількість ф'ючерсних контрактів, які в який-небудь момент часу залишаються неліквідованими.

Гарант поручитель; держава, установа або особа, що дає в чомусь гарантію.

Гарантійний (договір) — міжнародний договір, яким одна або кілька держав зобов'язуються перед іншими відповідати за виконання покладених на третю державу або держави зобов'язань.

Гарантія – порука, забезпечення.

Господарське товариство – юридична особа, створена за згодою з юридичними, фізичними особами шляхом об’єднання їхнього майна з метою здійснення господарської діяльності.

Гросбух – головна книга в бухгалтерії.

Грошові кошти – готівка, кошти на рахунках у банках, депозити до запитання.

Давальча угода – угода, яка передбачає виготовлення продукції із сировини замовника.

Дебет – ліва сторона бухгалтерського рахунку, на якій відображають господарські операції; рахунок надходжень і боргів даній установі.

Дебітор – боржник (юридична чи фізична особа), що має грошову заборгованість підприємству, організації, установі.

Дебіторська заборгованість – сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

Девальвація – зниження курсу національної валюти щодо іноземних валют.

Декувер – різниця між страховою оцінкою майна і страховою сумою, що лишається на риску страхувальника.

Депозит, – гроші чи цінні папери, що їх вносять до кредитних установ для зберігання.

Депозитні сертифікати – це короткострокові термінові депозити великого номіналу.

Депозитор – особа чи організація, що є власником депозиту.

Депорт – операція, зворотна репорту; операція з купівлі цінних паперів за поточним курсом з умовою їх продажу через фіксований час за нижчим курсом.

Державний контракт – письмовий документ, що передбачає забезпечення потреб споживачів, які фінансуються за рахунок державного бюджету, і поповнення державного резерву відповідними видами продукції.

Дефект – вада, хиба, пошкодження.

Диверсифікація – збільшення кількості видів і назв продукції йпослуг, призначених до експорту.

Дилер, -а – фахівець з операцій з цінними паперами, який представляє інтереси інвестора.

Диспонент, а – уповноважений у справах фірми.

Довга позиція – сторона ф'ючерсної операції, представлена покупцем; покупець ф'ючерсного контракту називається стороною, що має довгу позицію.

Довгострокове зобов'язання – зобов'язання, на яке нараховуються відсотки і яке підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців від дати балансу, якщо первісний термін погашення перевищував дванадцять місяців і до затвердження фінансової звітності існує договір про переоформлення цього зобов'язання як довгострокового.

Договір – це форма документального закріплення партнерських зв’язків.

Договір доручення – документально оформлена домовленість між трьома сторонами, відповідно до якої поручитель у разі неплатоспроможності боржника зобов’язується потягом наперед обумовленого терміну з моменту настання строку платежу відшкодувати позичену боржником суму.

Договір про суспільну діяльність – документ господарського призначення, що передбачає започаткування спільної діяльності без створення юридичної особи.

Додаткова заробітна плата – винагорода за працю понад встановлені норми за трудові успіхи й винаходи та за особливі умови праці, яка включає доплати, надбавки, гарантовані й компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Документообіг – рух бухгалтерських документів на підприємстві з моменту одержання їх (створення) до завершення обробки та передання в архів.

Дослідницька програма PLUStm – це програма технічного аналізу, здатна обробляти фактичну інформацію про курси і об'єми продажів за п'ятнадцятирічний період і будувати графіки, що показують основні тенденції окремих випусків акцій і ринку в цілому. Має систему ключів, визначуваних користувачем; працює з електронними таблицями великого формату, дозволяє аналізувати портфелі та розраховувати стратегії управління.

Дочірнє підприємство (компанія) – юридично самостійне організаційне утворення, що здійснює комерційні операції і складає звітний баланс; проте материнська фірма суворо контролює діяльність усіх своїх дочірніх компаній, оскільки володіє контрольним пакетом їхніх акцій.

Дохід – збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, внаслідок чого збільшується власний капітал підприємства (за винятком збільшення капіталу за рахунок внесків власників).

Дочірнє підприємство – підприємство, що перебуває під контролем материнського (холдингового) підприємства.

Дроблення акцій (спліт) – це випуск декількох нових акцій з меншою новою вартістю замість однієї старої.

Економіст, -а - учений, фахівець з економіки, економічних дисциплін певної професії.

Експеримент – науково проведений дослід, спостереження досліджуваного явища в точно визначених умовах; проба, спроба.

Експертиза дослідження й вирішення певного питання за допомогою досвідчених людей, знавців даної справи (медична Е., бухгалтерська Е.); експерт-знавець.

Екстрений терміновий, невідкладний, надзвичайний, непередбачений.

Емісія – випуск в обіг банківських і скарбничих білетів, грошей, цінних паперів.

Ембарго – заборона державною вивезення до будь-якої іншої країни і ввезення до своєї товарів, послуг, валютних та інших цінностей.

Ерудиція начитаність, глибокі знання в певній галузі науки.

Ефективний – дійовий; N-а валюта — готівкові іноземні гроші, що функціонують на біржі як товар.

Жирант – особа, яка робить на звороті векселя або чека передатний напис.

Жират – особа, на яку жирант переказує вексель або чек.

Запаси – матеріальні ресурси (засоби виробництва, предмети споживання, інші цінності), необхідні для забезпечення розширеного відтворення, обслуговування сфери нематеріального виробництва та задоволення потреб населення, які зберігаються на складах або в інших місцях з метою їх подальшого використання.

Збори – обов'язкові платежі юридичних і фізичних осіб за послуги, надані їм державними органами.

Зведений індикатор «Велью Лайн» (Value Line) – індекс аналітичного агентства Value Line, щовключає 1 700 випусків; база – 100 на 30.06.1961 роки.

Імідж, -у – образ фірми, товару, послуги; забезпечує положення фірми на ринку, вірність покупця фірмовій марці.

Інвентар майно будь-якої установи, підприємства, господарства; точний і детальний опис та­кого майна.

Інвентаризація – складання опису майна (речових цінностей і роз­рахунків) підприємства, установи, вписаних в інвентар.

Інвестиційна вартість цінного папера (фактично оцінна вартість) – це вартість, за якою, з погляду інвестора, повинен продаватися цінний папір.

Інвестиційна компанія – це компанія, об'єднуюча капітали багатьох вкладників, що ставлять перед собою однакові інвестиційні цілі і поміщають кошти у різноманітні цінні папери.

Інвестиційна премія – це різниця між ринковою ціною опціону і його справжньою вартістю; показує надмірну вартість, що полягає в котирувальній ціні опціону.

Інвестиційний податковий кредит – це відстрочка плати податку на прибуток, що подається суб’єкту підприємницької діяльності на визначений строк з метою збільшення його фінансових ресурсів для здійснення інноваційних підприємств з наступною компенсацією відстрочених сум у вигляді додаткових надходжень податку через зростання прибутку, які буде отримано внаслідок реалізації та інноваційних програм.

Інвестиційний портфель – сукупність цінних паперів, що належать фізичній або юридичній особі, являють цілісний об'єкт управління.

Інвестор, -а – вкладник, що здійснює довгострокове вкладення грошей в підприємство, фірму з метою одержання прибутків.

Індекс – числовий або буквений показник, що ставиться найчастіше внизу букви (А2, С3); цифровий показник, який ставлять перед назвою села, міста на поштовій кореспонденції (лист, бандероль, посилка, телеграма, факс) і телеграфній (індекс міста, телефон, телефакс).

Індекс DAX – індекс Франкфуртської фондової біржі, що включає 30 найбільш торговельних акцій на цій біржі.

Індекс FTSE-100 – індекс Лондонської фондової біржі, до складу якого входять акції 100 найкрупніших компаній, що обертаються на цій біржі.

Індекс KINDEX – індекс фондового ринку України, публікований інвестиційною компанією «Кінто», відбиваючий зміну курсів акцій шести компаній, що входять до складу «блакитних фішок»; частка кожної з акціонерних компаній в індексі KINDEX складає: 13,27% – «Центроенерго», 12,45% – «Дніпроенерго», 7,57% – «Донбасенерго», 14,4% – «Київенерго», 13,14% – «Западенерго», 39,17 – «Укрнафта».

Індекс NASDAQ – показник поточного руху курсів цінних паперів, що обертаються на позабіржовому ринку. За базу, яка дорівнює 100, прийняті курси 4 200 простих акцій, що обертаються в NASDAQ на 5.02.1971 роки.

Індекс АМЕХ – індекс Американської фондової біржі, що включає всі випуски на цій біржі. Базове значення індексу – 100 на 31.08.1973 роки.

Індекс Доу Джонса (DOW JONES) – це індекс курсів акцій 30 промислових, 20 транспортних, 15 випусків акцій компаній електроенергетики і комунального господарства та інтегральний індекс курсів акцій усіх 65 компаній; вимірюється чотиризначними цифрами.

Індекс НІКЕЙ (NIKKEI) – індекс, що відображає динаміку курсів акцій 225 найкрупніших компаній Японії.

Індекс Нью-йоркської фондової біржі (NYSE) – показник поточного руху курсів акцій, що котируються на Нью-йоркській фондовій біржі, щодо базової величини, яка дорівнює 50 на 31.12.1965 роки; охоплює всі 2 200 акцій, що котируються на «Великому табло».

Індекс ПФТС – індекс, що розраховується на підставі котирувань простих акцій компаній, які пройшли до першого і другого рівнів лістингу в ПФТС (з 3.10.1997 року) на щоденній і щотижневій основі. Перелік акцій, які входять до індексу, переглядається щомісячно.

Індекс СП-500 S&P («Стендарт енд пуар’з - 500») – це індекс курсів акцій 500 компаній, що котируються на Нью-йоркській фондовій біржі, базове значення яких на період 1941-1943 років дорівнювало 10. Вимірюється тризначними цифрами. Включає п'ять індексів:

Індекси ринку акцій – показники, що вимірюють поточну динаміку курсів репрезентативної групи акцій у порівнянні з базовою величиною, розрахованою на деякий момент у минулому.

Індосамент – передавальний надпис на векселі. Індосамент може бути здійснений навіть на користь платника, незалежно від того, акцентував він вексель чи ні, або на користь будь-якої зобов'язаної за векселем особи. Індосамент повинен бути простим і нічим не обумовленим. Частковий індосамент недійсний.

Інкасо – одержання грошей за векселем або іншим документом за дорученням довірителя; звичайно документ, який слід оплатити впродовж зазначеного терміну, пред'являється боржникові банку.

Інновація — нововведення

Інсайдер, -а – особа, яка володіє конфіденційною діловоюінформацією завдяки своєму службовому становищу.

Інспекція система нагляду за правильністю дій, за виконанням встановлених правил різними установами, підприємствами з ужиттям заходів до виправлення недоліків і здійснення впливу стосовно порушників правил; органи нагляду.

Інстанція кожна з наступних ланок у системі підпорядкованих один одному органів, головним чином державного управління.

Інформація – повідомлення про стан справ або чиюсь діяльність; відомості про щось.

Інформаційна програма компанії «Доу Джонс» «Spreadsheet Linktm» – програма, що надає можливість менеджерам компаній, відповідальним за планування, робити аналіз конкурентних позицій, інвесторам, дослідникам одержувати дані служби новин і пошуку компанії «Доу Джонс» і вести повну обробку цих даних за допомогою програм Lotus1-2-3, Sympbony, Multiplan, Visi Cale.

Кадри – основний склад працівників якої-небудь організації, підприємства, установи тощо.

Камбіо – вексель, позиковий лист.

Камбіст – торговець векселями; калькулятор вексельних арбітражних обчислень.

Картель – договірне об’єднання підприємств переважно однієї галузі для здійснення спільної комерційної діяльності – регулювання збуту виготовленої продукції.

Каф – вид договору зовнішньоторговельної купівлі-продажу, коли до ціни товару включають його вартість і вартість морських перевезень до порту призначення.

Квитанція – офіційна розписка встановленої форми про прийняття грошей, документів, цінностей тощо.

Клієнт: 1) у Стародавньому Римі клієнти — неповноправний клас людей, залеж­них від патрона-покровителя, захисника; 2) особа, з якою має діло­ві стосунки кредитна, торгова або промислова організація; постій­ний відвідувач, замовник, покупець; 3) особа, яка доручила ведення своєї справи іншій (адвокатові, нотаріусові, захисникові тощо).

Клірингова маржа – рівень маржі, який встановлює Клірингова палата і який клірингові фірми повинні підтримувати у розрахунковій палаті.

Колега товариш по роботі, за професією, посадою.

Колегіальний – форма керівництва, що здійснюється не одноособово, а групою осіб — колегією.

Колектив – сукупність людей, об'єднаних спільною діяльністю, спільними інтересами; штат, персонал, особовий склад, команда.

Колективне підприємство – це таке підприємство, що ґрунтується на власності трудового колективу, а також кооперативу, іншого статутного товариства або громадської організації.

Командитне товариство – об’єднання громадян чи юридичних осіб, створене на основі договору між ними для здійснення підприємницької діяльності, яке включає дійсних членів і членів-вкладників.

Комерційні папери – це прості векселі на пред'явника строком від двох до 270 днів. Випускаються самими кредитоспроможними корпораціями, продаються із знижкою до номіналу, а покупаються за номіналом.

Комівояжер – роз'їзний агент зі збуту товарів, що діє за дорученням певного підприємства

Комісія тимчасові або постійні групи людей, осіб з повноваженнями для виконання певного дору­чення або для попередньої розробки якогось питання; договір, згідно з яким одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дору­ченням іншої звершити за винагороду одну або кілька справ від свого імені, але за рахунок доручителя; винагорода, сплачувана за таким договором у відсотках до суми завершеної операції.

Комісіонери – посередники, які приймають певні товари на комісію; не сплачують їх вартість доти, доки ці товари будуть продані.

Конкурентоспроможність підприємства – це здатність забезпечувати випуск і реалізацію конкурентоспроможності продукції.

Кооперативне підприємство (кооператив) – добровільне об’єднання громадян з метою спільного ведення господарської або іншої діяльності.

Компетентний досвідчений у певній галузі; має право за рівнем знань або повноважень чинити або вирішувати щось.

Компетенція – коло повноважень певної установи чи особи; коло питань, у яких дана особа має знання, досвід.

Конвенція – угода, міжнародний договір переважно з якихось спеціальних питань (митна, залізнична).

Конкурент особа, що суперничає у будь-якій сфері діяльності з іншою.

Конкурс змагання за одержання премії, винагороди, за вступ до навчального закладу та ін.; передавання кредиторам управління майном неплатоспромож­ного боржника для задоволення їхніх претензій.

Коносамент – поширений у зовнішній торгівлі документ, що засвідчує умови договору на морське перевезення вантажу.

Консигнант – власник товару, який продає його за кордон через комісіонера.

Консигнатор – посередник при експорті товарів.

Консорціум – тимчасова угода, між кількома банками для здійснення великих фінансових операцій.

Констатація встановлення незаперечного існування якогось факту або явища, засвідчення чогось.

Контанго – це ситуація, при якій ціна на наявний товар (її називають ціною спот) нижча за ціну на термін (форвард).

Контрактація – укладання контракту, договору між підприємствами.

Конференція зібрання, нарада представників урядів, громадських, партійних, наукових та інших організацій для обговорення певних питань.

Концерн – форма статутних об’єднань підприємств, що характеризуються єдністю власності й контролю.

Концесія – договір, укладений державою з приватним підприємством, іноземною фірмою на експлуатацію промислових підприємств, земельних угідь та ін.

Концесіонер – особа чи організація, яка одержала концесію(договір).

Корпорація – договірне об’єднання суб’єктів господарювання на засаді інтеграції їхніх науково-технічних, виробничих та комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень для централізованого регулювання діяльності кожного з учасників.

Коротка позиція – сторона ф'ючерсної операції, представлена продавцем; продавець ф'ючерсного контракту називається стороною, що має короткую позицію.

Кошторис – план передбачуваних доходів і витрат, необхідних для нормальної діяльності підприємства, установи тощо.

Кредит – права сторона бухгалтерського рахунку на К. активних рахунків записують вибуття цінностей, пасивних – надходження.

Кредит – продаж товарів з відстрочкою платежу або передача на строк грошей та мінімальних цінностей з умовою їх повернення.

Кредит з овердрафту – це безстроковий кредит, при якому компанія може одержати позику на першу вимогу під відсоток відповідно до умов договору, що перевищує базову ставку і розраховується щодня.

Кредитна лінія – це зобов’язання банку надати оговорену в договорі суму за вимогою позичальника.

Купон або номінальна прибутковість – це властивість облігації, визначаюча величину річного процентного доходу.

Куратор піклувальник, опікун; член конкурсного управління, встановленого над неплатоспро­можним боржником у дореволюційній Росії; студент-медик, що доглядає хворого в клініці.

Леверидж – показник, що характеризує відношення між всією вартістю інвестицій і об'ємом засобів, необхідних для їх контролю. Він показує, у скільки разів інвестиції більше власних засобів.

Лізинг вид підприємницької діяльності з інвестування тимчасово вільних чи залучених фінансових коштів у майно, яке за договором передається юридичним або фізичним особам у тимчасове користування за відповідну плату.

Лізинг, -у – здавання у тимчасове користування майна з періодичною оплатою його вартості.

Лізингова угода – довготермінова угода, яка передбачає оренду машин і устаткування.

Ліквідаційна вартість акцій – це сума активів компанії, що залишилася б у разі реалізації або аукціонного продажу активів і погашення за рахунок вилучених коштів зобов'язань і виплат за привілейованими акціями. Є показником того, що компанія в змозі представити на аукціон, якщо їй доведеться припинити свою діяльність.

Ліцензіар – продавець ліцензії.

Ліцензіат – покупець ліцензії.

Манускрипт рукопис, здебільшого давній.

Маржа брокерського будинку – це сума первинної маржі, яку брокерський будинок вимагає від середнього клієнта. Звично вона більше, ніж біржова маржа (але не менше), і може бути підвищена або знижена брокерською фірмою у будь-який момент і на будь-яку суму, поки це не зачіпає мінімуму, встановленого біржею.

Маржа у ф'ючерсній торгівлі – це депозит, який утримувачі короткої і довгої позиції контракту зобов'язані внести своєму брокеру як гарантію виконання контракту.

Маржа, або первинний внесок у торгівлю цінними паперами – це мінімальна сума власного капіталу, яку повинен забезпечити інвестор у момент купівлі цінних паперів в кредит, або відсоток вартості акцій, що купуються за рахунок власних засобів інвестора.

Маркетинг, -у – система управління і організації виробництва на базі вивчення потреб ринку.

Менеджер, -а – керівник, директор, завідуючий, адміністратор, найманий професійний управляючий, що не с власником фірми.

Менеджмент: 1)вміння досягати поставленої мети, використовуючи працю, інтелект і мотиви поведінки інших людей; 2) сукупність методів, форм та засобів управління виробництвом; 3) мистецтво керування інтелектуальними, фінансовими, сировинними, матеріальними ресурсами з метою найбільш ефективної виробничої діяльності.

Мета – угода, що передбачає поділ витрат і ризик навпіл.

Модус вівенді – уміжнародному праві тимчасова угода про врегулювання яких-небудь питань, умови, які роблять можливою тимчасову угоду між сторонами.

Наявний ринок – це місце, де товар міняє власника за певну ціну.

Незабезпечений кредит – кредит, що не має забезпечення чи за яким реальна вартість забезпечення складає менш 60% суми кредитної заборгованості.

Нормальний ринок – ситуація, коли ф'ючерсні ціни реальних товарів більше цін наявного ринку; називається ще і ринком накладних витрат.

Нувориш – особа, яка спритно й швидко розбагатіла на різноманітних фінансових операціях.

Об'єкт бухгалтерського обліку – господарські засоби підприємства та джерела утворення цих засобів (спосіб одержання певного засобу).

Об'єм торгівлі – означає кількість покупок і продажів ф'ючерсних контрактів, які зроблені в який-небудь день.

Облігація – цінний папір, що засвідчує право її власника на відшкодування йому в установлений строк номінальної вартості облігації та фіксованого відсотка.

Облігація з дисконтом – продається за курсом нижче за номінал, що є результатом того, що ринкова ставка відсотка вища купонної.

Облігація з премією – продається за курсом вище за номінал, що має місце у тому випадку, коли ринкова ставка відсотка нижча купонної.

Одиниця контракту – стандартна, встановлена біржею кількість товару.

Онкольний ринок – це слабко ліквідний ринок з рідкісним кроком (мінімальна зміна ціни рівна $1/8), на якому існує великий спред (різниця між ціною покупця і ціною продавця).

Операції з премією (прості) – операції, при висновку яких покупець може відмовитися від цінних паперів у день виконання операції. Таке право він оплачує продавцю особливою премією, розмір якої визначається наперед.

Операції на різницю – операції, після закінчення яких один з контрагентів повинен сплатити іншому суму різниці між курсами, встановленими при висновку операції, і курсами, що фактично склалися під час ліквідації операції. Сторони виходять з того, що вони не виконуватимуть умови операції. Об'єкт операції – різниця між курсами.

Опціон контракт, згідно з яким одна із сторін здобуває право (не обов’язок, а саме право) придбати у майбутньому якийсь предмет угоди за ціною, що визначається на день підписання контракту.

Опціон «колл» (на купівлю) – контракт, що дає право його утримувачу купити покладені в його основі фінансові інструменти за фіксованою ціною протягом певного періоду.

Опціон «пут» (на продаж) – контракт, що дає право його покупцю продати покладені в його основі фінансові інструменти за фіксованою ціною за певний термін.

Організація бухгалтерського обліку – цілеспрямована діяльність із створення та вдосконалення системи економічної інформації про всі аспекти діяльності підприємства та його господарські операції, що забезпечує прийняття обґрунтованих управлінських рішень.

Ослаблення або розширення базису – спостерігається тоді, коли наявна ціна зменшується щодо ф'ючерсної ціни протягом певного періоду часу і стає менш стійкою, ніж ф'ючерсна.

Основна заробітна плата – винагорода за виконану роботу згідно з визначеними нормами праці, яка встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Основні засоби – матеріальні активи, які підприємство отримує з метою використання їх у процесі виробництва або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Основні рахунки – рахунки, призначені для обліку наявності та руху господарських засобів підприємства.

Оферент – особа, яка надіслала оферту.

Оферта пропозиція однієї особи іншій укласти угоду з переліком усіх її умов.

Пагамент – оплата готівкою.

Пай частина, частка участі, внесок в акціонерне товариство, кооперативне господарство або підприємство.

Пакт – міжнародний договір, як правило, важливого політичного значення.

Партнер учасник гри, танцю; компаньйон, товариш у якійсь справі, торговий партнер.

Патент – свідоцтво, видане урядом винахідникові на право виняткового користування винаходом; документ на право вести торгівлю чи промисел; П. консульський одержує консул від свого уряду під час відрядження до іншої країни; П. санітарний — свідоцтво, що видається кораблям закордонного плавання про санітарний стан судна й порту відправлення.

Первинна маржа у ф'ючерсній торгівлі – депозит, який вноситься при відкритті ф'ючерсної позиції.

Перевернений ринок – ситуація, коли ф'ючерсні ціни менше цін наявного ринку.

Персонал – особовий склад, колектив працівників якої-небудь установи, організації, штат. Група працівників установи, підприємства, що працюють в одному відділі, на одній ділянці роботи; виконують ті самі функції; мають той самий фах.

Підприємництво – це ініціативно-самостійна господарсько-комерційна діяльність окремих фізичних та юридичних осіб, яку цілком зорієнтовано на одержання прибутку.

Підприємницький договір – відображає згоду сторін стосовно безпосереднього здійснення вибраної підприємницької діяльності в певній організаційно-правовій формі.

Повне товариство (товариство з повною відповідальністю) – товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов’язання підприємства всім своїм майном.

Податки – обов'язкові платежі, що збираються з юридичних і фізичних осіб до бюджету відповідного рівня в порядку і на умовах, визначених законодавством України.

Податкове зобов'язання – загальна сума податку, нарахована платником податку в звітному періоді від продажу товарів (робіт, послуг).

Портфель доходу – тип інвестиційного портфеля, який орієнтований на отримання високих дивідендів; включає акції з незначним або нульовим приростом капіталу і постійним зростанням дивідендів.

Портфель зростання – тип інвестиційного портфеля, що включає цінні папери з великим потенціалом зростання курсової вартості; фінансові інструменти портфеля забезпечують низьку поточну прибутковість.

Посилення базису – зміна базису, при якому наявна ціна підвищується протягом певного періоду щодо ф'ючерсної ціни.

Поточна прибутковість – визначається як відношення номінальної прибутковості до поточного ринкового курсу.

«Право» – це опціон на право купівлі частки нового випуску звичайних акцій за встановленим курсом протягом визначеного, досить короткого, періоду.

Працівник – трудяща людина, трудівник; член якогось виробничого колективу, особа, яка бере участь у певному трудовому процесі, працює за певним фахом; службовець, співробітник, співпрацівник.

Прейскурант довідник цін на товари й послуги.

Прибутковість до погашення (заявлена прибутковість) – це показник прибутковості, що враховує як відсотки, так і курсові зміни, розраховується на основі складного відсотка за весь період, що залишився до погашення облігацій.

Приватне підприємство – це підприємство, що належить окремому громадянину на правахприватної власності та з правом найму робочої сили.

Принцип кумулятивного голосування – спосіб голосування на загальних зборах акціонерів, відповідно до якого кількість акцій з правом голосу кожного акціонера помножується на кількість директорів, яких треба вибрати.

Продуцент – виробник; країна, яка виробляє певний товар.

Пролонгація – продовження строку чинності договору, угоди, векселя.

Пункт на ф'ючерсних біржах США – це параметр, який дорівнює 1/100 цента.

Ранг – ступінь, чин, категорія, спеціальне звання.

Рантьє – власники цінних паперів, які одержують проценти і живуть на ці прибутки.

Реалізація здійснення чогось, втілення у життя плану, проекту, ідеї; перетворення майна або цінних паперів у гроші; Р. позики – розміщення позики.

Реалізована прибутковість – це норма прибутку, одержана інвестором за період часу, менший, ніж термін дії випуску.

Ревальвація – підвищення офіційного курсу грошової одиниці щодо іноземних валют.

Ревізія вивчення діяльності певної установи чи посадової особи з метою перевірки правильності й законності дій.

Регламент порядок ве­дення засідань, зборів, сесії; статут, звід правил, порядок робо­ти установи.

Регламентація встановлення певних правил.

Регульована ціна – ціна, що складається на ринку в процесі прямого державного впливу.

Результат з відкритих позицій – це нетто-результат нереалізованих прибутків і збитків за ф'ючерсними позиціями, які залишаються відкритими.

Реекспорт – зворотний вивіз із країни товарів, раніше вивезених із-за кордону без їх переробки.

Реімпорт – купівля і ввезення із-за кордону вітчизняних товарів, які не підлягають там переробці. Сюди не належать товари, що не продані на аукціонах, повернуті з виставок, ярмарків тощо.

Рейтинг, -у – оцінювання, віднесення до певної категорії, класу, розряду.

Рейтинги облігацій – це категорії за ступенем надійності; вони визначають якість облігацій, позначаються буквами і привласнюються облігаціям певного випуску на основі ретельного фінансового аналізу спеціалізованими фірмами, що займаються вивченням фондового ринку: «Стендард енд пуарз корпорейшн» і «Модіз інвесторз сервіс».

Реконверсія – переведення воєнної промисловості на виробництво цивільної продукції.

Ремітент – особа, на яку виписано вексель (тратту) і якій має бути сплачена певна сума грошей за цим векселем.

Рентингова угода – короткотермінова угода, яка передбачає оренду машин і устаткування.

Реорганізація – перебудова, перетворення.

Репорт – спекулятивна угода-продаж цінних паперів з одночасним зворотним викупом.

Репорт – термінова операція пролонгації з продажу цінних паперів проміжному власнику на вказаний у договорі термін за ціною, нижчою за ціну її зворотного викупу біржовиком у кінці цього терміну.

Рецепісса – розписка в одержанні товару.

Ринок внутрішній – сфера товарного обміну, обмежена державними кордонами країни.

Ринок світовий – сфера стійких товарно-грошових відносин між країнами, пов’язаними між собою участю в міжнародному поділі праці.

Рух грошових коштів – надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів.

Сальдо – різниця між обсягом експорту й імпорту.

Своп – банківська операція з обміну валют.

Сегмент ринку – сукупність споживачів, які однаково реагують на один і той самий набір товарів.

Селектор – особливий пристрій у телефонному апараті, посилає з розпорядчого центру виклики абонентам; за цим принципом здійснюється зв'язок на транспорті, диспетчерський зв'язок.

Синдикат – організаційна форма існування різновиду картельної угоди, що передбачає реалізацію продукції учасників через створений спільний збутовий орган або збутову мережу одного з учасників об’єднання.

Складан – заголовок рекламного послання.

Спонсор – юридична або фізична особа, яка оплачує витрати, гос­прозрахункові операції іншим юридичним чи фізичним особам або безкоштовно передає майно в користування чи дарує його.

Спонсор, -а – особа, що фінансує проект.

Стандартизація встановлення строго визначених державою норм якості, форм і розмірів виробу, обов'язкових для виробників і споживача; зведення багатьох видів виробів до невеликої кількості типових з метою раціональнішої організації виробництва.

Стелажні операції – це операції, які наперед не визначають, хто в грі буде продавцем, а хто – покупцем. Платник премії, сплативши її іншій стороні, придбаває право купити цінні папери за вищим курсом або продати за нижчим курсом, зафіксованими у момент висновку операції.

Стратегічний маркетинг – це, насамперед, аналіз потреб фізичних осіб і організацій.

Суброгація – заміна одного кредитора іншим.

Сумарні кошти – сума балансу готівки і результату відкритих позицій однієї із сторін ф'ючерсного контракту; визначається при розрахунку стану рахунку.

Тантьєма – одна з форм додаткової винагороди вищому керівному персоналові акціонерних товариств, промислових фірм, банків, фінансових компаній та інших підприємств з урахуванням одержуваного ними прибутку.

Тендер – бланк з пропозицією, що розсилається організаторам на поставку певного товару чи надання певних послуг.

Терміновий кредит – це кредит, що надається цілком на початку терміну.

Термін погашення – дата закінчення терміну дії облігації, коли підлягає поверненню основна сума боргу.

Тик – мінімальний розмір коливання ціни кожного ф'ючерсного контракту, встановлюваний відповідною товарною біржею.

Товари — матеріальні цінності, що придбані (одержані) і зберігаються підприємством з метою наступного продажу.

Товариство з додатковою відповідальністю – об’єднання, створене за згодою юридичними особами чи громадянами шляхом об’єднання їхнього майна з метою здійснення господарської діяльності, статутний фонд якого розділений на частки визначених установчими документами розмірів, а в статуті передбачена конкретна майнова відповідальність учасників при недостатності засобів товариства.

Товариство з обмеженою відповідальністю – об’єднання, створене за згодою юридичними особами чи громадянами шляхом об’єднання їхнього майна з метою здійснення господарської діяльності, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами, право володіння ними не підтверджується акціями, і відповідальність за зобов’язанням несе тільки у межах свого майна.

Товарна біржа – це різновид оптового товарного ринку без попереднього огляду покупцем зразків і заздалегідь установлених мінімальних партій товарів.

Товарний знак – товарна марка чи її частина, що забезпечена правовим захистом.

Товарний кредит – товари, які передаються виробником постачальнику у власність на умовах угоди, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений строк під процент.

Торговельні маклери – посередники, які періодично налагоджують ділові контакти; вони не зв’язані договірними відносинами з певними партнерами, пропонують свої послуги конкретним учасникам тієї чи іншої угоди.

Трактат – назва деяких міжнародних договорів, угод.

Трасант – векселедавець переказного векселя.

Трасант – особа, яка видає тратту, тобто переводить свій платіж на іншу особу.

Трасат – платник, який приймає переказний вексель.

Тратта – переказний вексель щодо трасата.

Трейдер – представник брокера в торговельній зоні біржі; приймає замовлення від імені фірми на продаж і купівлю.

Трест – монополістичне об’єднання підприємств, що раніше належали різним підприємцям, в єдиний виробнично-господарський комплекс.

Ультимо – у біржовій термінології остання дата виконання певної угоди.

Уніфікувати – нормувати, робити одноманітними.

Управляюча програма PLUS.2.0tm компанії «Доу Джонс» – програма, розроблена для інвесторів трьох різних рівнів. Версія 2.0. розроблена для професіоналів та індивідуальних вкладників. Дозволяє користувачам звести до мінімуму податкові зобов'язання, стежить за комісійними виплатами і надходженнями дивідендів, показує звітність і забезпечує доступ до інформації служби новин і пошуку компанії «Доу Джонс». Дозволяє вести бухгалтерський облік, визначати дохід оподаткування за пакетами цінних паперів і автоматично обновляти інформацію про курси. Може обслуговувати одночасно до 256 портфелів і до 1 500 випусків цінних паперів.

Факсиміле – кліше-печатка для відтворення власноручного підпису.

Факторинг, -у – юридично оформлені взаємини між фінансовим інститутом (фактором) і клієнтом, при яких фактор купує дебіторську заборгованість клієнта і забезпечує його додатковими послугами.

Факторія – віддалена філія торговельної контори (переважно закордонна).

Фактотум – довірена особа, яка виконує доручені завдання.

Фікс – установлена ціна на товари; точно визначена сума винагороди.

Філіал відділення великого підприємства або установи.

Фінансовий план – найважливіший розділ бізнес-плану, що підбиває достовірні підсумки його здійснення, де повинні визначатися як інвестиційні, так і виробничі витрати, а тому включає ряд підрозділів, таких, наприклад, як план прибутку, руху грошових потоків, аналіз беззбитковості, рентабельності й окупності, оцінка ризику та ін.

Фінансова група – об’єднання юридично та економічно самостійних підприємств різних галузей народного господарства.

Фінансова діяльність – діяльність, яка зумовлює зміни розміру й складу власного та позиченого капіталу.

Фінансова звітність – бухгалтерська звітність, яка містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Фінансовий кредит – кошти, які надаються банком згідно з діючим відповідним законодавством у позик підприємству на визначений строк, для цільового використання та під проценти.

Фінансовий облік – сукупність правил і процедур, що забезпечують підготовку, оприлюднення інформації про результати діяльності підприємства та його фінансовий стан згідно з вимогами законодавчих актів і П(С)БО.

Фінансовий результат – прибуток або збиток, одержаний від діяльності підприємства.

Фірмове ім‘я – позначення товарної марки словом, буквою чи групою слів і букв.

Фіск – державна скарбниця.

Фондова біржа – організаційно оформлений, регулярно фіксуючий ринок цінних паперів, що сприяє підвищенню мобільності капіталу та виявленню реальної вартості активів.

Форвардний контракт – це торгова угода, за якою продавець поставляє продукцію покупцю до певного терміну в майбутньому. При укладенні контракту сторони домовляються про об'єми поставки, якість товару, місце і ціну.

Форма бухгалтерського обліку – сукупність реєстрів обліку, способи реєстрації та узагальнення в них інформації про всі господарські операції з урахуванням особливостей діяльності підприємства й технологій обробки облікових даних вручну або з використанням комп'ютерів.

Франчайзі – дрібний підприємець, який відкриває свою справу під керівництвом франчайзера (велика торговельна або промислова фірма).

Фурнітура допоміжні матеріали в деяких виробництвах.

Ф'ючерсна угода – термінова угода, яка передбачає купівлю-продаж права на товар: поставкою в майбутньому. Мета угоди - одержання різниці в ціні за період між укладанням контракту і виконанням його умов.

Ф'ючерсний контракт – торгова угода двох сторін про поставку товарів певної кількості та якості у визначеному місці і в певний час, ув'язнений за правилами біржі.

Хайрингова угода – середньотермінова угода, яка передбачає оренду машин устаткування.

«Хвостові» позиції – це позиції неповного хеджування. Ці вторинні позиції є невеликою частиною тих же первинних ф'ючерсних контрактів, тільки протилежних (якщо первинні позиції були на купівлю, то вторинні – на продаж і навпаки).

Хеджування – операції із страхування цінового ризику за допомогою торгівлі ф'ючерсними контрактами.

Хеджування покупкою – є покупкою ф'ючерсного контракту ким-небудь, що має коротку позицію на наявному ринку. Результатом довгого хеджування є фіксація ціни закупівлі товару.

Хеджування продажем – це використовування короткої позиції на ф'ючерсному ринку тим, хто має довгу позицію на наявному ринку.

Холдинг, -у – право на збереження контрольного пакета акцій.

Цінові індекси – це інформаційні показники динаміки цін за визначений період.

Цінні папери – грошові або товарні документи, які надають їхньому власникові майнові права і право на одержання відповідних грошових сум доходів.

Шаблон взірець, за яким проводиться масове виробництво речей; раз і назавжди прийнятий зразок, який сліпо наслідують; застаріле висловлювання.

Шантаж погроза розголошення відомостей або вимислів, що ганьблять, компрометують людину, з метою одержання якихось вигод.

Штамп відбиток штемпеля на документі; шаблон, трафарет, клеймо, знак.

Штат – постійний, установлений склад співробітників на підприємстві, установі; персонал.

Штемпель прилад з випуклим зворотнім зображенням якогось малюнка чи напису, що служить для одержання відбитка, для накладання печатки, клейма, знака.

Ярлик: 1) у монгольських ханствах — письмовий указ хана; за монгольського нашестя — жалувана грамота хана; 2) вид товарного знака, клеймо на товарі із зазначенням ваги, кількості, ціни; клеймо загалом

.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.069 сек.)