АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні методи оцінки нерухомості

Читайте также:
  1. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. III. Метод, методика, технология
  5. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  6. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  7. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (заочная дистанционная форма обучения)
  8. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (очная форма обучения)
  9. IV. Учебно-методический блок.
  10. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ, ИНФОРМАЦИОННОЕ И МАТЕРИАЛЬНО-ТЕХНИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  11. V. Учебно-методическийблок
  12. VII. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ

Метод прямих ринкових порівнянь складається в зіставленні цін, по яких останнім часом продавалося аналогічне майно. Оскільки оцінювана нерухомість завжди чимось відрізняється від раніше проданої, то робляться коректування, що базуються на обліку наступних факторів: дата продажу, фізичний стан майна; місцезнаходження майна; умови продажу (вони особливо важливі, якщо продаж фінансується не шляхом стандартної процедури застави).

Метод витрат заснований на принципі заміни, що полягає в тому, що максимальна вартість майна може бути заміщена вартістю іншого настільки ж необхідного і бажаного майна, Даний метод поділяється на 5 стадій:

1) оцінка вартості землі, виходячи, з того, що вона вільна і доступна для її найкращого застосування (вартість землі визначається на основі прямих ринкових порівнянь);

2) оцінка поточної вартості будинків, прибудов і зручностей (оцінка поточної вартості будівлі будинків виробляється методами репродукції і заміщення);

3) оцінка величини зносу, що накопичується, через фізичний, моральнийзнос і старіння через місце розташування;

4) вирахування накопиченого зносу з установленої вартості будівлі нових аналогічних будинків, прибудов і зручностей;

5) додавання встановленої ціни землі до амортизованої вартості будинків і прибудов і, таким чином, визначення загальної вартості майна.

Метод репродукції означає визначення витрат на будівництво точної копії оцінюваного майна.

Метод заміщення означає визначення витрат на будівництво об'єкта, який би в існуючих умовах функціонально найбільше повно міг замінити оцінюваний об'єкт. Способи оцінки, використовувані при оцінці майна методом заміщення, такі:

спосіб квадратних метрів: розраховується вартість квадратного метра виходячи із сучасних умов будівлі і збільшується на кількість квадратних метрів в оцінюваній будівлі;

поштучний спосіб оцінки, майно оцінюється на підставі визначення сучасної ціни матеріалів і предметів, з яких воно побудовано (у цінах на момент оцінки з урахуванням вартості будівельних, монтажних робіт);

індексний спосіб; заснований на обліку росту витрат на будівництво в даний момент у порівнянні з первісною вартістю оцінюваного об'єкта (вартістю на момент будівлі); у даний час використовується найчастіше.

Метод витрат найбільше часто застосовується при оцінці будинків, що мають особливу цільову спрямованість, таких як школи, лікарні, театри, будинки державного керування і т.д. Це зв'язано з тим, що за даними будинками не спостерігаються великі частоти продажів, і вони практично не приносять доходу.

Метод доходів базується на сучасній вартості прав на одержання доходів від майна в майбутньому. Заснований на припущенні, що доход, одержуваний з майна, буде визначати його вартість, тому він застосовується для оцінки майна, що приносить доход— житлових будинків, офісів, торгових центрів і т.д.

Дана оцінка виробляється в такій послідовності;

1. Оцінка потенційного щорічного валового орендного доходу.

2. Визначення витрат на зміст площ, що пустують, і витрати на збір орендної плати, що віднімаються. Додається доход з інших джерел і в підсумку встановлюється дійсний валовий доход.

3. Вирахування щорічних витрат на експлуатацію майна, таким чином, визначається чистий експлуатаційний доход. Управлінські витрати також включаються в суму експлуатаційних витрат, навіть якщо власник майна сам одночасно є його керуючим. Платежі по заставній, включаючи відсотки й основну суму боргу, є обслуговуванням боргу і не належать до числа експлуатаційних витрат.

4. Визначення ціни, що заплатить типовий інвестор за доход, одержуваний від даного виду і класу майна. Це робиться на основі оцінки норми прибутку, котрий зажадає інвестор, вкладаючи капітал у даний вид майна. Це норма капіталізації, що визначається шляхом порівняння відносини чистого експлуатаційного доходу до цін продажу такого ж майна, що було продано на ринку.

5. На підставі норми капіталізації і чистого експлуатаційного доходу визначається вартість майна по формулі


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)