АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для студентів напряму підготовки 6.030506 «Прикладна статистика»

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. I. Організація студентів до практичного заняття
  4. II. Індивідуальна робота студентів.
  5. II. Індивідуальна робота студентів.
  6. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  7. V. МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  8. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  9. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  10. VІ. Основна нормативно-правова і навчальна література для підготовки до заліку (іспиту) з Кримінально-виконавчого права.
  11. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  12. Адаптація студентів нового набору

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

 

 

В.В. Глущевський

І.А. Науменко

 

Статистика

 

Методичні вказівки

До виконання контрольних робіт

Для студентів ЗДІА економічних спеціальностей

Заочної форми навчання

 

 

Запоріжжя

Статистика. Методичні.

/ Укл. В.В. Глущевський І.А. Науменко

 

 

Методичні вказівки призначені для студентів третіх курсів заочної форми навчання економічних спеціальностей, що вивчають статистику.

 

 

Укладачі: к.е.н., доц.. В.В. Глущевський

І.А. Науменко

 

Відповідальний за випуск:

 


ЗМІСТ

 

 

ВСТУП……………………………………………………………….…………..…….

1. Тематичний план науки «Статистика»……………….…………………..

2. Стислі теоретичні відомості ………………..…………

3. Критерії оцінювання знань………………………….…..

4. Перелік питань,що виносяться до іспиту ………….……………………..

5. Приклади розв’язання типових задач з курсу ………….………………………

6. Індивідуальні завдання

(Завдання для індмвідуального контролю)……………………………………

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………..….……….....

 

 


ВСТУП

На початку 90-х років в Україні розпочалися глибинні соціальні й економічні зміни, спричинені формуванням ринкових відносин та оновленням системи управління народним господарством, як наслідок, ведення обліку та статистичний аналіз в Україні наблизилися до міжнародних. Зросла потреба підготовки економістів, які б на сучасному рівні володіли фундаментальними і спеціальними знаннями.

Статистика належить до фундаментальних дисциплін бакалаврської підготовки за напрямком 0501 – Економіка і підприємництво. За ринкових умов зазначені фахівці мають оволодіти якісно новими знаннями та навичками зі статистичних методів, щоб ефективно досліджувати й розв’язувати актуальні соціально-економічні проблеми сьогодення.

Статистика - це наука, яка вивчає кількісну сторону якісно виражених масових соціально-економічних явищ та процесів, їх структуру та розподіл, розміщення в просторі і часі, досліджує діючи кількісні залежності, тенденції та закономірності в конкретних умовах місця і часу.

Курс “Статистика” охоплює методичні основи статистики, системи соціально-економічних показників, які відображають рівень забезпеченості та співвідношення ресурсів суспільного виробництва, їх використання, результати господарювання, життєвий рівень населення.

Загальна теорія статистики – це перший розділ статистики, в якому розглядаються категорії статистичної науки, методи і засоби вивчення, узагальнення й аналізу масових соціально-економічних явищ і процесів. Теорія статистики вчить, як, виходячи з мети дослідження, зібрати, обробити і проаналізувати інформацію, виявити й оцінити закономірності формування, розвитку та взаємозв’язку складних за своєю природою соціально-економічних явищ і процесів.

Мета науки: оволодіти методами збирання, обробки та аналізу інформації про масові соціально-економічні явища і процеси.

Завдання науки визначаються тими функціями,які виконує статистика в системі економічних наук, зокрема: вивчення принципів організації статистичних спостережень, у тому числі вибіркових; обґрунтування системи статистичних показників, оволодіння методами статистичного аналізу соціально-економічних явищ і процесів, виявлення закономірностей їх розподілу, динаміки, взаємозв’язків, формулювання і перевірка статистичних гіпотез.

Предмет науки: розміри й кількісні співвідношення масових явищ і процесів в економіці та соціальній сфері, закономірності їх формування, розвитку і взаємозв’язку.

По завершенню опанування науки (дисципліни) студент повинен знати і вміти застосувати на практиці:

· методи та способи організації статистичного спостереження, зведення та групування статистичних даних;

· методологію розрахунку статистичних показників;

· методи аналізу закономірностей розподілу, оцінювання варіації, локалізації та концентрації масових явищ і процесів;

· вибірковий метод та перевірку статистичних гіпотез;

· статистичні методи аналізу взаємозв’язків на різних інформаційних масивах;

· методи аналізу інтенсивності динаміки, згладжування динамічних рядів, екстраполяції тренду, оцінювання коливань та сталості динамічних рядів;

· методи індексного і графічного аналізу.

Знання та навички статистичного аналізу соціально-економічної інформації є однією з передумов поглиблення аналітичної роботи на всіх щаблях системи управління та наукового обґрунтування управлінських рішень.

Фахові компетенції, що мають бути сформовані за результатами вивчення науки:

· Здатність здійснювати статистичні спостереження соціально-економічних явищ і процесів.

· Спроможність обробляти та поширювати зведену статистичну інформацію у відповідності з потребами управління.

· Спроможність розробляти макети таблиць, блок-схеми, алгоритми для зведення і комп’ютерної обробки інформації.

· Спроможність та здатність коректного візуального представлення статистичної інформації в залежності від поставленої мети дослідження.

· Здатність застосовувати системи статистичних показників для оцінювання стану та розвитку соціально-економічних явищ і процесів.

· Здатність аналізувати закономірності розподілу та варіації елементів сукупності з метою можливості подальшого проведення комплексного статистичного аналізу соціально-економічних явищ на макро-, мезо- та мікрорівні.

· Здатність аналізувати рівномірність розподілу елементів сукупності, оцінювати децильну диференціацію з метою можливості подальшого проведення поглибленого статистичного аналізу соціально-економічних явищ на макро-, мезо- та мікрорівні.

· Здатність проводити порівняльний аналіз розподілів елементів сукупності.

· Здатність готувати обґрунтовану інформаційну основу для застосування окремих статистичних методів аналізу (регресійний аналіз; метод аналітичних групувань, визначення тенденції розвитку).

· Здатність проводити моніторинг соціальних і економічних явищ та процесів у відповідності з потребами державного управління та учасників суспільного відтворення.

· Здатність робити обґрунтовані висновки та приймати рішення в умовах невизначеності та ризику.

· Здатність кількісно оцінювати взаємозв’язки між соціально-економічними явищами.

· Здатність кількісно оцінювати інтенсивність розвитку соціально-економічних явищ.

· Здатність здійснювати статистичне прогнозування соціально-економічних явищ.

· Здатність проводити комплексний статистичний аналіз макро- та мікроекономічних процесів.

· Здатність порівнювати соціальні та економічні аспекти розвитку країни з використанням відповідних міжнародних показників.

· Здатність порівнювати соціальні та економічні аспекти розвитку країни з використанням відповідних міжнародних показників.

 


ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН НАУКИ «СТАТИСТИКА»

Для студентів напряму підготовки 6.030506 «Прикладна статистика»


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)