АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема № 1.5. Керівництво і лідерство в організації. Стилі керівництва

Читайте также:
  1. В чому фіксуються попередній розгляд документів керівництвом
  2. В чому фіксуються результати попереднього розгляду документів керівництвом?
  3. В чому фіксуються результати попереднього розгляду документів керівництвом?
  4. Визначення організації. Загальна системна модель організації
  5. Демократичний і авторитарний стилі керівництва.
  6. Державотворча роль мови. Мова як засіб пізнання, мислення, спілкування. Функції мови. Стилі і типи мовлення.
  7. Доля допущення і лідерство
  8. Еволюція теорії організації.
  9. Завдання і лідерство зайнятості рівна можливість
  10. Загальні закони організації.
  11. Застосування стилів
  12. ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТА (КУРСАНТА) ПІД КЕРІВНИЦТВОМ ВИКЛАДАЧА

Соціально - психологічне поняття організації. Організаційна структура управління. Типи організації (вертикальна, горизонтальна). Зовнішні та внутрішні функції організації. Психологічна характеристика групи як структурного елементу організації. Спрямованість, організованість, референтність, мікроклімат, інтелектуальна активність і комунікабельність, емоційна комунікабельність, вольова комунікабельність групи з погляду управління. Головні ознаки групи. Поліструктурні утворення організації. Структура організаційно-управлінської, соціальної, функціональної, соціально-демографічної, професійно-кваліфікаційної, комунікативної груп.

Поняття про стиль керiвництва. Основнi пiдходи до визначення змiсту поняття "керiвництва" в психолого–управлiнськiй лiтературi. Спiввiдношення понять "управлiння" та "керiвництво". Керiвництво як процес налагодження керiвником міжособистiсних стосункiв з пiдлеглими, здiйснення на них особистiсного впливу, з метою досягнення управлiнських цiлей.

Двi точки зору стосовно природи стилю керiвництва: а)керiвництво як вияв iндивiдуально–психологiчних, особистiсних характеристик керiвника; б)керiвництво як результат взаємодiї сумiсної діяльностi керiвника з колективом. Основнi функцiї стилю керiвництва. Вплив стилю керiвництва на ефективнiсть управлiння. Спiввiдношення понять "стиль керiвництва" та "стиль управлiнської дiяльностi".

Змiст та структура рiзних стилів керiвництва. Поняття про структуру стилю керiвництва. Основнi стилi керiвництва: демократичний, авторитарний та лiберальний. Особливостi змiсту та структури рiзних стилів керiвництва. Позитивнi та негативнi характеристики кожного iз стилів керiвництва. Iндивiдуальний стиль керiвництва. Фактори, якi впливають на стиль керiвництва та визначають його ефективнiсть. Основнi групи факторiв, якi впливають на стиль керiвництва: об'єктивнi та суб'єктив Формальні відносини в організації. Соціальний статус; соціальна роль; соціальні очікування. Неформальні відносини в організації. Лідер; ті, кому надають перевагу; аутсайдери; ті, кому не надають перевагу (або нехтують ним). Проблема лідерства у психології. “Теорія рис”, ситуативна теорія лідерства, синтетична теорія лідерства. Відмінності між керівництвом та лідерством. Спільні риси лідерів і керівників. Проблема розвитку і динаміка групи. Рівень групового розвитку. Дифузна група. Асоціація. Корпорація. Колектив. Виробничий колектив. Критерії успішності трудового колективу (стабільність, сумісність, згуртованість, спрацьованість).

Запитання для самоперевірки

1. У чому є особливість cоціально - психологічного поняття організації?

2. Чи впливає стилькерiвництва на ефективнiсть управлiння?

3. Які є особливості неформальних відносин в організації і як вони впливають на стабільність організації?

4. У чому полягають спільні риси лідерів і керівників?

5. Які є можливості оцінити розвиток і динаміку групи?

Завдання для самостійної роботи

Зробить аналіз (письмово) факторів і критеріїв успішного розвитку колективу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)