АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЗААУДИТОРНОЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. III. Хід роботи
  2. III. Хід роботи
  3. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  4. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  5. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  6. Аналіз ритмічності роботи підприємства
  7. в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу
  8. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни
  9. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  10. Варіанти завдань домашньої контрольної роботи
  11. Варіанти контрольної роботи
  12. Взаємодія України з міжнародними валютно-фінансовими організаціями.

 

 

На позааудиторну самостійну роботу з інформатики з академічного рівню навчання відводиться 23 навчальних години, з рівню стандарту -2 години. Це досить замало для більшого обсягу матеріалу, якій вивчається, тому треба найбільш ефективно використовувати цій час за рахунок розробки методик і форм організації занять, здатних забезпечити високий рівень самостійності, підвищення активності студентів, поліпшення якості підготовки.

Види позааудиторної самостійної роботи можуть бути різні:

- опрацювання теоретичних основ прослуханого лекційного матеріалу;

- вивчення окремих тем або питань, що передбачені для самостійного

опрацювання;

- поглиблене вивчення літератури на задану тему та пошук додаткової інформації;

- підготовка до виступу на семінарських заняттях та підготовка до практичних занять;

- систематизація вивченого матеріалу;

- опрацювання та підготовка огляду опублікованих у фахових та інших виданнях статей;

- підготовка та оформлення схем, таблиць, графіків, діаграм тощо.

Для організації позааудіторної самостійної роботи студентів (СРС) використовую наступні методи: пошук необхідної навчальної інформації в ресурсах мережі Internet, підготовку і написання рефератів, доповідей, опрацювання наукової літератури та підготовку конспектів з тем, у тому числі, опорних конспектів, розробку логічних схем понять, розробку презентацій та публікацій з тем, складання порівняльних таблиць, кросвордів, самостійне складання контрольних питань, розробку тестових завдань з теми, розробку алгоритмів і програм вирішення завдань; виконання індивідуальних завдань, наприклад, підготовку до науково-практичної, науково-дослідницької конференцій, до фахових конкурсів, олімпіад тощо.

План самостійної роботи студентів з інформатики представлено у таблиці 1.

№ п/п Назва розділу Тема, завдання самостійної роботи Кіль кість навчальних часів Види діяльності та форми перевіркі та оцінювання
1.   Основні поняття інформатики Загальні відомості о ПК. Базова апаратна конфігурація.     -Опрацьованої додаткової літератури; -Підготовка рефератів; -Дослідження; -Анотація опрацьованої літератури з елементами науково-дослідної роботи.
2. Програмне забезпечення персональних комп’ютерів Об’єкти, робота з вікнами в WINDOWS.     -Підготовка доповідей; -Дослідження; -Побудова логічних схем понять; -Підготовка контрольних питань з теми; -Робота з навчально-тестової програмою «Диалогові вікна WINDOWS».
3. Текстовий процессор Підготовка документів до друку.   -Робота з електронним навчальним посібником ТichPro; -Складання кроссворду; -Розробка тестових завданьз теми.  
4. Комп’ютерні презентації та публікації   Дизайн презентацій. Анімація об’єктів слайдів.   -Робота з електронним навчальним посібником ТichPrо; -Розробка алгоритма дій при створенні презентації; -Складання кроссворду.
5. Основи створення комп’ютерних публікацій.   -Робота з електронним навчальним посібником ТichPro; -Розробка алгоритма дій при створенні публікацій; -Складання контрольних питань; -Пошук в комп’ютерних мережах додаткового навчального матеріалу.
6. Служби Інтернету Інтерактивне спілкування.   -Анотація опрацьованої додаткової літератури; -Підготовка доповідей; -Дослідження.
7. Бази даних   Встановлення первинного ключа. Зв’язування таблиць.   -Вивчення рекомендованої та додаткової літератури; -Робота з електронним навчальним посібником ТichPro; -Виконання індивідуальних завдань.
8. Робота з формами.   -Вивчення рекомендованої та додаткової літератури; -Розробка моделей баз даних; -Виконання практичних вправ.
9. Створення звітів.     -Вивчення рекомендованої та додаткової літератури; -Виконання практичних вправ.
10. Основи інформаційної безпеки   Засоби захісту інформації. Антивірусні програми.   -Анотація опрацьованої додаткової літератури; -Підготовка рефератів; -Дослідження; -Порівняльний аналіз; -Збір інформації та ознайомлення із зарубіжним досвідом; -Розробка й виконання тестових завдань.
11. Інформаційні технології у проектній діяльності Інтегроване використання засобів обробки документів   -Збір та опрацювання інформації; -Виконання індивідуальних завдань; -Работа над проектом.  
    Всього:    

Щоб розвинути позитивно ставлення студентів до позааудиторної самостійної роботи, на кожному її етапі роз'яснюю мети роботи, контролюю розуміння цього студентами, поступово формуючи вміння самостійної постановки завдання й вибору мети.

З метою підвищення результатів виконання самостійної роботи студентами мною розроблено Методичний посібник для самостійного вивчення студентів з дисципліни «Інформатика» у паперовому та електронному варіантах. Методичний посібник містить інструктивний, інформаційно-навчальний блоки, завдання до виконання, список літератури для самостійного вивчення.

Головними перевагами електронного варіанту для активізації самостійної пізнавальної діяльності студентів є високий ступень наочності, цікавість викладу навчального матеріалу, орієнтація на диференційований рівень початкової підготовки. Наочність і цікавість навчального матеріалу забезпечується інтерактивними моделями, слайд-демонстраціями; адекватність оцінки рівня студента - використанням комбінованих тестів.

Структура самостійного вивчання студентами теми за допомогою Методичного посібника ураховує провідні етапи навчальної діяльності (мотивація, засвоєння, узагальнення, контроль та рефлексія) і передбачає різні види самостійного навчання (відтворення готової теоретичної інформації, пояснення окремих положень, розв'язання практичних завдань, вибір варіанту відповіді в тестових завданнях).

Інструктивна частина Методичного посібника містить план самостійної роботи, мети, задачі теми, що вивчається, визначення її місця в системі професійної підготовки і зв'язків з іншими дисциплінами, а також дано рекомендації з організації її вивчення, запитання для самоперевірки. У цій частині вказується необхідність, корисність, значущість оволодіння даним складом спеціальних знань і вмінь.

Інформаційно-навчальна частина включає у себе матеріали для теоретичного вивчення теми. У ній представлено структуровану навчальну інформацію (короткий курс лекцій, список основних термінів (глосарій), посилання і література).

Важливим прийомом актівизацiї самостійної навчальної дiяльностi студентiв є використання засобiв гiперзв'язку наукових термiнiв, представлених у тексті інформаційного блоку Методичного посібника, з вiдповiдними визначеннями цих термiнiв в електронному словнику, усвідомлення сутності яких сприяє кращому осмисленню основного матеріалу.

У інформаційно-навчальної частині одночасно забезпечується як пізнавальна діяльність студентів, так і ефективне засвоєння теоретичного матеріалу, формуються навички пошуку, відбору і застосування потрібного теоретичного матеріалу за допомогою інтерактивної довідкової системи програм MS Office та інформаційно-пошукової системи Internet. Кожна тема має список літератури для самостійного вивчення, посилання на джерела у мережі Internet.

Як один із методів організації самостійної роботи студентів у позааудиторний час використовую розробку студентами власних проектів, виконання яких пов’язано з вивченням основних розділів програми. Завдання, які видаються на тривалий час, логічно взаємопов’язані. Так, наприклад, темами проектів можуть бути – «Електронне портфоліо студента», «Портфоліо кар'єрного просування», «Компілятори та інтерпретатори», «Інформаційні війни» та інші.

В навчальної роботі з інформатики також використовую таку форму організації самостійної роботи студентів як індивідуальні завдання, розраховані на поглиблене та розширене застосування раніш вивчених теоретичних аспектів курсу. Такі завдання містять у собі різні задачі та практичні запитання, пов’язані з профілем майбутньої спеціальності студентів.

До індивідуальної роботи відносяться творчі й індивідуальні навчально-дослідні завдання:

- дослідження практичних ситуацій;

- підготовка реферативних матеріалів на актуальні теми з елементами наукового дослідження та їх презентація;

- власні дослідження, підготовка до олімпіад, конференцій;

- розробка і розв’язування тестових завдань;

- порівняльна характеристика вивчених прикладених програм, операцій, процесів тощо;

- виконання в індивідуальному порядку вправ різного рівня складності;

- анотація літератури з теми з елементами науково-дослідної роботи;

- пошук в комп’ютерних мережах додаткового навчального матеріалу до запропонованих викладачем тем;

- збір інформації та ознайомлення із зарубіжним досвідом, що стосується що стосується заданої теми.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)