АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Комплексно-методичне забезпечення

Читайте также:
  1. C. Забезпечення прохідності дихальних шляхів при підозрі на травну голови і хребта
  2. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  3. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  4. А.3.3.5. Анестезіологічне забезпечення кесарева розтину.
  5. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  6. Аналіз соціального забезпечення в сфері зайнятості населення
  7. Асигнування з бюджету як організаційно-правова форма соціального забезпечення
  8. Види забезпечення зобов’язань
  9. ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  10. Вопрос Підстави та заходи до забезпечення позову, порядок скасування.
  11. Галузі знань 1301 «Соціальне забезпечення»
  12. Глава 1.3. Фінансова основа та матеріально-технічне забезпечення студентського самоврядування.

Міністерство освіти і науки України

Управління освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації

ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей»

Творча робота

Тема «Кабінет іноземної мови – моя творча лабораторія»

Суми,2014

 

ЧЕЧЕЛЬ Т.М.,

Викладач іноземної мови ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей»

 

Рецензенти:

Солодніченко Н.А., методист ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей»

 

ДПТНЗ«Реутинський професійний аграрний ліцей»

41343 с. Реутинці Кролевецький р-н Сумська обл., тел..7-27-31

 

 

Вступ

Удосконалення процесу навчання й виховання учнів професійного ліцею значною мірою залежить від забезпечення навчально-виховного процесу навчальною та методичною літературою, наочними приладами та технічними засобами навчання, дидактичними матеріалами, тобто від комплексного методичного забезпечення навчального закладу для якісної підготовки фахівців з робітничих професії.

Головне завдання кожного вчителя на сучасному етапі – пробудити інтерес до навчання та навчити самостійно здобувати знання, творчо їх використовувати.

Навчання предмета буде успішним, якщо у вчителя є можливість пояснювати новий матеріал, використовуючи наочність, сучасні педагогічні засоби навчання. Оптимальне комплексне використання всіх видів навчального обладнання, яке зосереджене в кабінеті, допомагає вчителю досягти високого рівня засвоєння навчальних досягнень учнів.

Анотація досвіду

 

КМЗ включає розробку та створення системи навчально-методичної документації, засобів навчання, які необхідні для повного та якісного навчання з предмету в межах навчальної програми та відведеного планом часу. Важливим засобом вирішення проблеми КМЗ, вважає викладач, є створення і удосконалення матеріально-технічної бази. Вона сприяє підвищенню активізації навчального процесу, суть якого зводиться до науковообгрунтованого і усвідомленого пошуку варіанту, уроку та навчально-виховного процесу в цілому, дозволяє досягти найкращих результатів

Поряд з уроками традиційного типу, застосовує інноваційні форми, методи роботи з учнями, технічні засоби навчання, які гармонійно поєднує з численним дидактичним матеріалом. Знання та вміння учні отримують на базі кабінету іноземної мови, який створено в ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей».

 

 

Рецензія

Об’єктом аналізу є рецензуєма робота Чечель Тетяни Михайлівни «Кабінет іноземної мови – моя творча лабораторія». Робота зроблена у вигляді опису творчого досвіду, який відрізняється повнотою та глибиною розкриття теми.

Висока активність учнів досягається під час їхньої роботи. Для того, щоб учні були зайняті повноцінною самостійною роботою, набули умінь застосовувати знання, самостійно вирішувати різні питання, розвивати своє мислення, потрібні добре обладнані кабінети. Тому створення комплексно-методичного забезпечення є однією з необхідних умов для успішного розв’язання питань активізації пізнавальної діяльності учнів на уроках. Це і зумовлює актуальність обраної теми.

Мета роботи: розвиток навчально-матеріального забезпечення навчального процесу та досягнення необхідної якості підготовки учнів. У роботі наведені приклади КМЗ кабінету іноземної мови (паспорт), вимоги до розробки і використання наочних та технічних засобів навчання.

Чечель Т.М. підсумовує, що у процесі вивчення іноземної мови результати праці викладача й учнів значною мірою залежить від того, якими засобами навчання володіє викладач, як уміло використовує їх у процесі навчання предмета. Добре обладнаний кабінет іноземної мови залучається для створення мовного середовища, для поповнення дефіциту спілкування мовою, що вивчається, і забезпечує додаткові умови для активізації пізнавальної діяльності учнів.

Творча робота «Кабінет іноземної мови – моя творча лабораторія» відмічається багатим фактичним матеріалом, актуальністю теми. В цілому, на наш погляд, це цікава та корисна робота, яку може використовувати викладач іноземної мови при організації роботи кабінету.

Мета досвіду:

створення умов для реалізації вимог навчальних стандартів професійного навчання, удосконалення змісту освіти, розвиток навчально-матеріального забезпечення навчального процесу та досягнення необхідної якості підготовки учнів

Завдання досвіду:

підвищити інформаційну насиченість навчального матеріалу, забезпечити наочність, розширити можливості для самостійної пізнавальної діяльності учнів і активізувати їхнє мислення

 

Галузь застосування :

загальноосвітні предмети

 

Новизна досвіду:

Комплексне методичне забезпечення предмету покликане давати повну уяву про забезпеченість навчально-методичними засобами для підготовки учнів при одночасному навчанні за визначеними навчальним планом і програмою, щоб не допускалося зайвого дублювання окремих навчальних засобів та літератури.

 

Зміст

Сутність КМЗ, його значення і структура.

Засоби навчання – основа КМЗ.

Вимоги до розробки і використання наочних та технічних засобів навчання.

Організація роботи зі створення КМЗ кабінету іноземної мови в ліцеї

Паспорт КМЗ кабінету іноземної мови ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей»

 

 


Комплексне методичне забезпечення професійно-технічного навчального закладу (ПТНЗ) – це розробка та створення оптимальної системи навчально-методичної документації й засобів навчання, необхідних для повного та якісного навчання з професій в межах програми та відведеного навчальним планом часу.

Комплексне методичне забезпечення кабінету покликане давати повну уяву про забезпеченість навчально-методичними засобами для підготовки учнів з професії при одночасному навчанні за визначеними навчальним планом і програмою, щоб не допускалося зайвого дублювання окремих навчальних засобів та літератури.

Комплексне методичне забезпечення ПТНЗ поділяється на комплексне методичне забезпечення навчального предмета (теми предмета), що означає – сукупність засобів, що дозволяють створити для кожної теми предмета необхідну навчально-методичну документацію, розроблені засоби навчання (картки контролю та самоконтролю знань, умінь і навичок, засобів навчання, творчі завдання тощо.

Основна функція комплексного методичного забезпечення – керівництво процесом засвоєння учнями змісту ПТО. Поряд з основною виділяють часткові функції, що розкривають основну, зокрема: інформаційну, системоутворюючу, функцію закріплення й самоконтролю, самоосвіти, інтерактивну, координаційну, розвивально-виховну, а також оцінювальну. Оцінювальна функція, у свою чергу, передбачає: розкриття у текстах комплексного методичного забезпечення цінності того, що вивчається; розробку завдань та оцінку.

Основу комплексного методичного забезпечення ПТНЗ складають засоби навчання, що виконують загальні дидактичні функції, а саме:

підвищують ступінь наочності з метою посилення доступності для учнів навчального матеріалу;

допомагають задовольнити й розвинути пізнавальні інтереси учнів;

виконують роль джерела інформації;

виконують роль засобів управління пізнавальною діяльністю учнів з боку викладачів,

Комплекс навчально-методичного забезпечення кабінету складається з:

навчальної документації:

- навчальний план;

- навчальна програма;

- комплект перспективно-тематичних планів з усіх тем предмета;

- плани уроків;

навчальних засобів для учнів:

- підручники;

- навчальні посібники;

- конспекти лекцій, підготовлені викладачами;

- довідники;

- збірники завдань для вправ і самостійних робіт;

дидактичних засобів на урок:

- природні та зображувальні наочні приладдя;

- технічні засоби навчання;

- демонстраційне обладнання;

- програмне забезпечення для комп’ютерної техніки;

- дидактичні матеріали тощо;

засобів для викладачів:

- власна методика викладача з предмета;

- методичні розробки з кожної теми програми;

- методичні рекомендації;

- інформаційні матеріали про передовий педагогічний та виробничий досвід.

 

 

 


У результаті широкого запровадження нових інформаційних технологій навчання, вдосконаленню комп’ютерів та їхнього програмного забезпечення відбувається корінна перебудова процесу навчання, яке стає якісно відмінним від традиційного. Тому постає проблема перегляду теорії навчання та розробки дидактичної технології. Нові інформаційні технології навчання вносять зміни не тільки в усі компоненти методичної системи навчання. Але й збагачують зміст традиційних дидактичних принципів навчання. Потребують перегляду й уточнення їхнього традиційного змісту з позицій навчання в нових умовах.

Підбір та застосування засобів навчання має здійснюватися комплексно, з урахуванням основних характеристик і компонентів навчально-виховного процесу.

Розглянемо основні критерії комплексного підходу до методичного забезпечення навчально-виховного процесу засобами навчання. Вихідним документом для розробки комплексу методичного забезпечення предмета є навчальна програма, що визначає зміст процесу навчання у відповідності з вимогами сучасного виробництва, науково-технічного процесу до підготовки кваліфікованих робітників певної галузі. Комплекс засобів навчання має охоплювати основний зміст всього програмного матеріалу.

Різні засоби навчання мають різні призначення, дидактичні функції та можливості. Комплексність в методичному забезпеченні навчально-виховного процесу передбачає відбір відповідних засобів навчання з урахуванням їхніх дидактичних функцій для навчальних ситуацій.

Комплексний підхід до методичного забезпечення навчально-виховного процесу вимагає, щоб засоби навчання в комплексі забезпечували навчальну діяльність викладача та навчальну пізнавальну діяльність учнів на всіх етапах навчально-виховного процесу: на етапі подачі та сприйняття навчального матеріалу, на етапі закріплення та удосконалення знань і вмінь, на етапах їх застосування та контролю.

Навчально-виховний процес має три основні функції: освітню, виховну та розвивальну. Комплексність в методичному забезпеченні навчально-виховного процесу передбачає реалізацію через засоби навчання всіх трьох функцій процесу навчання.

В умовах оновлення змісту освіти важливого значення набуває розробка та впровадження в навчальний процес новітніх підручників, посібників, методик викладання, комп’ютерної техніки тощо.

Підвищення рівня вимог до обсягу базових знань зумовлюють необхідність інтенсифікації процесу навчання. А це можливо лише за умови успішного розв’язання проблеми науково-методичного забезпечення навчально-виховного процесу. Правильно організоване науково-методичне забезпечення системи занять з іноземної мови дозволяє підвищити інформаційну насиченість навчального матеріалу, забезпечує наочність, розширює можливості для самостійної пізнавальної діяльності учнів і активізує їхнє мислення; дозволяє досягнути інтегрального результату педагогічної діяльності викладача.

Як викладач я маю досвід роботи 20 років. У своїй роботі намагаюся наслідувати форми та методи роботи досвідчених педагогів – лінгвістів і філологів. Пошук активних форм і методів навчання – моє головне завдання на протязі всіх років роботи.

При вивченні іноземної мови вважаю доцільним використовувати нетрадиційні форми уроків: урок-гра, урок-семінар, урок-шоу тощо.

Намагаюся приділяти увагу домінуванню на уроках комунікативних вправ, адже головною метою вивчення іноземної мови є здатність спілкуватися.

У практику своєї роботи впроваджую елементи інтерактивних технологій: «Спільний проект», «Синтез думок», «Мозковий штурм», «Мікрофон», «Кожен вчить кожного», «Мозаїка». Такі види роботи передбачають парну співпрацю, роботу в ротаційних трійках, роботу у малих групах і фронтальне включення в процес обговорення. Звісно, слід враховувати як позитивні так і негативні сторони цих методів, тому не слід їх часто використовувати

Всім відомо, що навчання в школах України відбувається в умовах кабі­нетної системи. І саме в кабінетах відбувається процес набуття знань нашими учнями. Отже, як створити такий кабінет іноземної мови, який би стимулював навчан­ня учнів, сприяв оволодінню знан­нями з граматики і вокабуляру, аудіюванням, читанням, письмом, говорінням?

З власного досвіду хочу зазначити, що створити й оформити кабінет, який би відповідав усім вимогам і реко­мендаціям непросто.Але це можливо, якщо ставитись до своїх обов'язків не як викладач, який відбуває повинність, відсид­жує години, відведені на навчан­ня, а як той, що намагається ство­рити сприятливу атмосферу на уроці, якому навіть стіни кабінету допомагають у навчанні.

На мою думку, у про­цесі обладнання й оформлення кабінету іноземної мови слід керува­тись наступними принципами. По-перше, потрібно залучати принцип систематизації. Всім відомо: щоб у хаті був порядок, потрібно речі класти на відведені їм місця. Мето­дичний порядок у кабінеті забезпе­чується за умови, якщо кожній речі (наочності, навчальним папкам, роздавальним матеріалам, словни­кам, підручникам, дискам тощо) визначено своє постійне місце і якщо в кабінеті є відповідний ката­лог навчально-методичної літерату­ри. Чітка систематизація матеріалу допомагає у більш ефективній організації класної і позакласної роботи.

По-друге, важливим є принцип но­визни або переміни наочного і роз­давального матеріалу. Стенди, що розміщені на стінах кабінету, ма­теріали в папках слід міняти через певні проміжки часу. Це не сто­сується стендів та таблиць, що мі­сять мовні та країнознавчі реалії, постійні в часі. Наприклад, таблиці неправильних дієслів, портрети і біографічні дані відомих письмен­ників, поетів, чиї біографії вивча­ються, мапи і дані по англомовних країнах. Деякі стенди, які тривалий час знаходяться на очах в учнів, з ча­сом перестають справляти на них яке-небудь навчальне і виховне зна­чення, застаріваючи як морально, так і естетично.

Також важливим є принцип ціле­спрямованості. Все оформлення й оснащення кабінету повинно бути направлене на розвиток практич­них, освітніх, виховних і розвиваю­чих цілей навчання іноземної мови. У кабінеті не повинно бути нічого зайвого. Він не повинен бути заха­ращеним, тому що кабінет — це навчальна лабораторія, де працю­ють, і цій меті повинно бути все під­порядковано.

Не менш суттєвим є принцип нау­ковості. Обладнання і наочність у кабінеті повинні відповідати рів­ню сучасного науково-технічного прогресу, незважаючи на фінансові труднощі.

Слід намагатися, щоб кабінети іно­земних мов забезпечувались телевізорами, комп'ютера­ми, мали доступ до Інтернету. На жаль, у моєму кабінеті комп’ютера не має. Хоча на уроках використовується власний ноутбук На практиці використання комп'ютерів у викладанні іноземної мови є сильним чинником мотива­ції її вивчення

Також не слід забувати про принцип відтворення домашньої атмосфери і створення сприятливого психоло­гічного клімату. У кабінеті повинно бути затишно. На загальну атмо­сферу сприятливо впливають, на­приклад, квіти. Хатня атмосфера, а не казенна, довірливий стиль ро­боти педагога розкріпачують учнів, створюють умови для самовиражен­ня, партнерських відносин і заці­кавленості у виконанні того чи ін­шого виду діяльності. Головне, щоб учні не відчували психологічної на­пруги, перебуваючи в затишному куточку свого ліцею..

Для правильного методичного об­ладнання й оформлення кабінету іноземної мови потрібно дотриму­ватись певних естетичних правил. Важливо оформити кабінет гарно, самий вигляд інтер'єру повинен сприятливо впливати на естетичні почуття дітей, стимулювати мораль­не і духовне їх виховання. Важливо уникати великого розмаїття яскра­вих фарб. Це може дратувати учнів, відволікати їхню увагу, створюючи психологічні перешкоди в навчаль­ному процесі. Велике нагромаджен­ня наочності тільки на одній стіні теж може залишити неприємне вра­ження. Неприпустимо також надмірно яскраве або занадто тьмяне штучне освітлення.

Кабінет іноземної мови є структурною частиною ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей», в якому проводяться уроки іноземної мови, і який є одночасно базою для проведення різних позакласних заходів, консультацій, факультативних занять.

Кабінет має достатню площу, де розміщені 15 двомісних учнівських столів, робоче місце викладача, класна дошка,дві книжкові шафи. По обидві сторони- по два великих вікна, тому кабінет має достатню освітленість, необхідну для роботи.

В кабінеті іноземної мови є куточок національної символіки, портрети прогресивних письменників країни, мова якої вивчається, плакат з крилатим висловлюванням про іноземну мову «The more languages you know -the more person you are», стенд по підготовці до ЗНО, карта Великої Британії, світу, України.

В «Інформаційному куточку» розміщуються матеріали до тем, що вивчаються, до суспільно-політичних і літературних ювілеїв, поради і рекомендації учням щодо вивчення програмного матеріалу, поради по підготовці до державної підсумкової атестації, до олімпіад, конкурсів.

Кабінет оснащений художньою, методичною літературою, книгами для позакласного читання, словниками, журналами, газетами на іноземній мові.

В кабінеті знаходяться зразки кращих письмових робіт, виконаних учнями, поурочно - тематичні папки,які постійно поповнюються; інструкції з техніки безпеки, інвентарна книга.

Для зберігання посібників та обладнання кабінет оснащений шафами.

Розподіл та збереження засобів навчання і навчального обладнання здійснюється згідно з вимогами навчальних програм.

Кабінет іноземної мови естетично оформлений картинами та озеленений квітами.

Робота навчального кабінету планується на підставі перспективного плану розвитку кабінету.

Паспорт – це документ, в якому зафіксована навчально-методична документація, навчальна та методична література, а також оптимальний набір засобів навчання, необхідних для повного та якісного вивчення всіх вузлових питань щодо теми програмового навчання.

Паспорт комплексного методичного забезпечення дає можливість:

- визначити вид, назву, коротку характеристику, кількість засобів навчання, необхідних для якісного вивчення навчального матеріалу;

- планувати та контролювати поточну роботу зі створення необхідних засобів навчання в навчальному закладі.

В паспорті кабінету іноземної мови ДПТНЗ «Реутинський професійний аграрний ліцей» перелічені державні та нормативні документи, визначені напрямки роботи кабінету (методичне забезпечення, якість навчання), загально методична проблема та індивідуально-методична проблема, обов’язки зав кабінетом, мета, завдання та основні форми роботи кабінету, перспективний план роботи кабінету. Перелічені меблі та пристрої, стенди та куточки, розміщені фотографії робочого місця викладача та учня. Паспорт містить інвентарну книгу та інструкцію з охорони праці.

Комплексно-методичне забезпечення

Предмету

 

НАВЧАЛЬНА ЛІТЕРАТУРА

 

 

 

№ з/п НАЙМЕНУВАННЯ Необхідно Є в наявності   Строки придбання
Потрібно придбати          
1. Карп’юк О.Д. Англійська мова 10 кл. Рівень стандарту – Тернопіль: Астон, 2010.       + + + + +
2. Карп’юк О.Д. Англійська мова 11 кл. Рівень стандарту – Тернопіль: Астон, 2011.       + + + + +
3. Карп'юк О. Д. English Study. Підручник з англійської мови для 10 – го класу шкіл з поглибленим вивченням англійської мови, гімназій, ліцеїв, коледжів. – 4 вид; випр. та перероб. – Терн.:2008                
МЕТОДИЧНА ЛІТЕРАТУРА
1. Бондаренко Є. В, Долгополова Я. В Англійська мова в таблицях і схемах. – Х: Веста: «Ранок», 2007                
2. Вишневський О.І. Діяльність учнів на уроці іноземної мови. - К: Радянська школа, 1989                
3. Ельникова Э.П. Совершенствуйте свой английский. -М: Высшая школа, 1988                
4. Карп’юк О.Д. Методичні рекомендації для роботи з НМК «English 10» з англійської мови для 10-го класу загальноосвітніх навчальних закладів: Методичний посібник для вчителів.- Тернопіль: Лібра Терра, 2010ю-72 с.                
5. Карп’юк О.Д. Методичні рекомендації для роботи з НМК «English 11» з англійської мови для 11-го класу загальноосвітніх навчальних закладів: Методичний посібник для вчителів.- Тернопіль: Лібра Терра, 2011ю-72 с.                
6.     5. Медведева О.И. Творчество учителя на уроках английского языка. - М: Просвещение, 1992                
7. Панова Л.С. Обучение иностранному языку в школе. -К: Радянська школа», 1989                
8. Пассов Е.И. Коммуникативный метод обучения иноязычному говорению. - М: Просвещение, 1991                
9. Пассов Е.И. Урок иностранного языка в средней школе. - М: Просвещение, 1988                

 

10. Пащенко Л. В. Англійська мова. II л а ни-конспектн уроків. Юкл.. -Харків: Ранок, 2005                
11. Погарська Т.В. Англійська мова. Плани-конспекти уроків. Пкл. Харків: Ранок, 2003.                
12. Перебейнос В.И., Гидекель С.С. Справочник наиболее упортребительных англий-ских словосочетаний. — М: Просвещение, 1986                
13. Прохорова ГЛ. Английский язык в диалогах. - М: Высшая школа, 1988                
14. Рапопорт І.А. Самостійна робота з іноземної мови учнів старших класів. - К: Радянська школа, 1979                
15. Рухин Е.М. Внеклассная работа по иностранному языку в школе. -К: Радянська школа, 1985                
16. Рогова Г.В., Рабинович Ф.М. Методика обучения иностранным языкам в средней школе. - М: Просвещение, 1991                
  Скалкин В.П. Обучение диалогической речи. - К: Радянська школа, 1989                

 

 

  Слободчиков В.А. Контроль в обучении иностранному языку в средней школе. - М: Просвещение, 1986                
19. Фіщук Ф.В., Матвіішин В.Г. Веди урок іноземною мовою.-К: Радянська школа, 1990                
  . Шах-Назарова В.С. Английский для всех. - М: Высшая школа, 1987                
21. Тексти для читання та аудіювання. Англійська мова 5-11 класи                
22. Журнал.,1 поземні мови" Журнал „Англія"   5 5            
23. Газета „English"                
24. Журнал «Англійська мова та література»                
СЛОВНИКИ
1. Ахманова О.С. Англо-русский словарь. - М: Русский язык, 1987       + + + +  
2. Дубровин М.И. Англо-русский словарь. - М: Русский язык, 1991       + + + +  
3. Жлуктенко Ю.О. Українсько-англійський словник. - К: Радянська школа, 1987                
4. Мюллер В.Сучасний словник англо-український та українсько-англійський.-Х.:ВД «Школа»,2012.-994 с.                
5. Уилсои Е.А, Англо­русский учебный словарь. - М: Русский язык, 1984           + +  

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)