АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Саморозпаковуваний архів

Читайте также:
  1. Архівація даних. Робота з програмами - архіваторами Win Zip, Win Rar та ін.
  2. ЗАРУБІЖНА АРХІВНА УКРАЇНІКА
  3. Облік справ архіву суду
  4. Основні напрями наукових досліджень Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства.
  5. Оформлення справ та передання до архіву суду на зберігання
  6. Передавання документів і справ до електронного архіву. Надання документів і справ з електронного архіву
  7. Порядок зберігання справ в архіві суду
  8. Розархівація файлів
  9. Тема 1.2. Архівація файлів

Якщо в користувача, для якого призначено архів, немає програми для його розпаковування,слід створити саморозпаковуваний архів. Для цього у вікні Ім’я архіву та параметри потрібно встановити прапорець Створити SFX-архів (SFX — self-extracting).

Саморозпаковуваний архів — це архів із приєднаним виконуваним модулем, який дає змогу витягнутифайл без запуску відповідного архіватора. Такий архів, як і будь-який виконуваний файл, має розширення exe.

Витягнення файлівз архіву

Щоб витягнути файл із RAR-архіву,потрібно спочатку відкрити сам архів. Для цього слід виконати подвійне клацання мишею на його імені у вікні Провідника або вибрати файл архіву у вікні WinRAR та натиснути клавішу Enter. Коли архів буде відкрито,у вікні програми WinRAR відобразиться його вміст. Виділіть файли та папки, які потрібно витягнути, і клацніть кнопку Видобути до на панелі інструментів чи виберіть команду Видобути файли до зазначеного каталогу в меню Команди. У діалоговому вікні Шлях для видобування та параметри введітьім’я папки, до якої слід записати файли з архіву, та клацніть кнопкуOK (рис. 14). Під час витягнення на екрані відображатиметься вікно з інформацією про перебіг операції. Якщо розпакування закінчиться успішно, відкриється вікно програми WinRAR, а ні — то вікно діагностичних повідомлень. Зазначимо, що діалогове вікно Шлях для видобування та параметри можна відкрити в програмі Провідник. Для цього потрібно клацнути правою кнопкою миші файл архіву та вибрати в контекстному меню команду Видобути файли.

В ОС Windows XP вбудовано засоби для роботи із zip-архівами.Операційна система дає змогу створювати такі архіви та керувати ними.


IV. Практичне робота№6. Інструктаж з технiки безпеки

Створення архiву

1. Знайти на диску С: каталог C:\ARCHIV (створюється та заповнюється вчителем), оцiнити можливий ступiнь стиснення файлiв каталогу рiзними методами i форматами архiвацiї. Записати ймовiрнi значення в таблицю.

Ім’я файла Ступiнь стиснення (%)

2. Вiдповiдно до iндивiдуального завдання створити в каталозi ARCHIV файл ARCHIV.RAR, включивши в нього усi файли, що мiстяться в каталозi ARCHIV.

3. Порiвняти загальний обсяг файлiв, що входять в архiв у вихiдному станi, й обсяг архiвного файла.

4. Створити в тому ж каталозi SFX_архiв ARCHIV.EXE тих самих файлiв, що й у п. 2. Порiвняти розмiри отриманих архiвних файлiв ARCHIV.RAR i ARCHIV.EXE. Пояснити рiзницю в розмiрi за однакових методiв стиснення.

Витяг файлiв з архiву

1. Переглянути вмiст архiвного файла ARCHIV.RAR Записати його склад, вказавши розмiри файлiв у стиснутому й розгорнутому виглядi.

Ім’я файла

Розмiр файла

Розмiр в архiвi

Тип файла

2. Розпакувати архiв ARCHIV.RAR у каталог C:\WORK\.

3. Результати роботи показати вчителевi.

4. Вилучити створенi архiвнi файли й розпакованi файли.


 

6.5. Опишіть, як Ви будете пояснювати учням можливості пошуку та автоматичної заміни текстових фрагментів, реалізовані в текстовому процесорі MS Word.

Пошук і заміна текстових фрагментів

Майже всі програми для роботи з текстами надають користувачам можливість шукати в документі певні послідовності символів і замінювати їх іншими. Однак програма Word 2007 має ще й потужні додаткові можливості, зокрема дає змогу долучати до умов пошуку та заміни параметри форматування, знаходити й замінювати спеціальні символи тощо.

Часто виникає потреба відшукати в тексті документа певні фрагменти, наприклад, важливі слова (їх іще називають ключовими), щоб пересвідчитись у правильності їхнього вживання, виділити особливим шрифтом або виконати над ними інші операції. Звісно, можна просто перечитати весь текст, однак це достатньо складно, та й немає гарантії, що так буде виявлено всі потрібні фрагменти. Тому в таких випадках доцільно кори­стуватися функцією автоматичного пошуку. Для пошуку фрагмента тексту потрібно виконати команду Правка ► Знайти або натиснути клавіші Ctrl + F. Відкриється вікно Знайти й замінити на вкладці Знай­ти, де в поле Знайти слід уве­сти текст, який потрібно відшукати, і клацнути кнопку Знайти далі. Коли програма знайде задану послі­довність символів, її буде виділено й показано в робочому вікні документа.

За допомогою кнопки Знайти далі, можна шукати наступне входження. Якщо пошук не дав результатів, буде відображено повідомлення про відсутність фрагмента й завершення пошуку. Працюючи з діалоговим вікном Знайти й замінити, можна, не закриваючи його, переходити в текст документа (наприклад, щоб виправити знайде­ну помилку) і повертатися назад для продовження пошуку. Навіть якщо це діалогове вікно закрито, за допомогою клавіш Shіft+F4 можна швидко відшукати заданий у ньому фрагмент.

Пошук слів в українському тексті має певну особливість: слова в різних формах і відмінках мають різні закін­чення, тому для відшукання всіх вхо­джень слова слід задавати лише його незмінну частину.

Щоб скористатися додатковими засо­бами пошуку програми Word, слід у вікні Знайти й замінити клацнути кнопку Більше, яка відкриває нижню ділянку вікна для визначення додат­кових параметрів. Зокре­ма, встановлення в ній прапорця Вра­ховувати регістр дає змогу розрізняти в шуканому фрагменті малі та великі літери: якщо в поле Знайти, наприклад, ввести «інтер», то слово «Інтер» знайдено не буде. Прапорець Лише слово цілком призначений для того, щоб шукати тільки повне слово: після його встановлення не буде знайде­но частину «інтер» у слові «інтернаціональний». У полі Напрямок задають напрямок пошуку:

· Всюди — у всьому документі;

· Назад — від позиції курсору до початку тексту;

· Вперед — від позиції курсору до кінця тексту.

Якщо у двох останніх випадках буде досягнуто початку (кінця) тексту, програма видасть відповідне повідомлення та запит на продовження по­шуку в необстеженій частині документа. Слід клацнути кнопку Так, щоб продовжити пошук, або кнопку Ні для його завершення.

Клацання кнопки Формат відкриває спеціальне меню, за допомогою ко­манд якого (Шрифт, Абзац тощо) до умов пошуку можна долучити параметри форматування заданого фраг­мента. Наприклад, формат шуканих символів задають у вже розглянутому діалоговому вікні Шрифт, що відкривається за допомогою однойменної ко­манди меню кнопки Формат: тут слід вибрати потрібні один або кілька пара­метрів і клацнути кнопку OK. Задані для пошуку параметри форматування буде відображено під полем Знайти. Для випадку, буде знайдено лише таку послідовність символів «гіпертекст», що має напівжирне написання, а просто «гіпертекст» — ні. Формат шука­них фрагментів можна також задавати за допомогою відповідних комбі­націй клавіш (наприклад, Ctrl + B — напівжирне написання).

Якщо в поле Знайти не вводити жодного тексту, то програма шукатиме всі фрагменти із заданими параметрами форматування. Кноп­ка Зняти форматування призначена для видалення форматування з умов пошуку.

Шуканий фрагмент тексту може також містити спеціальні та недруковані символи (тире, нерозривний пробіл, кінець абзацу чи рядка тощо), для введення яких слід скористатися кнопкою Спеціальний.

Заміна фрагментів тексту

Під час роботи з документом трапляються ситуації, коли потрібно не лише відшукати всі входження фрагмента тексту, але й замінити кожне з них іншим фрагментом. Наприклад, якщо, припустимо, змінився план показу мультфільмів у кінотеатрі, то, можливо, у тексті афіші кожне слово «Мадагаскар» доведеться замінити словом «Шрек». Для цього у програмі Word використовують вкладку Замінити діалогового вікна Знайти й замінити, яку можна відкрити за допомогою команди Правка ► Замінити чи комбінації клавіш Ctrl + H. Вона містить майже всі ті самі елементи керування, що і вкладка Знайти, а також додаткові:

· поле Замінити на, куди слід увести фрагмент тексту, яким має бути замінено шуканий;

· кнопка Замінити для заміни одного знайденого фрагмента;

· кнопка Замінити все для автоматичної заміни всіх фрагментів, щозадовольняють заданим умовам пошуку.

Якщо ви не довіряєте автоматичній заміні, слід скористатися кнопкою Знайти далі, оглянути знайдений фрагмент і вирішити, чи варто йо­го замінювати. Якщо так, то клацнути кнопку Замінити (після чого наступний фрагмент буде знайдено автоматично), а ні — то знову Знай­ти далі, і так до кінця документа. Автоматичною заміною слід кори­стуватися дуже обережно. Напри­клад, можна бути переконаним у коректності автоматичної заміни слова «вода» на «рідина», а потім виявити, що слово «підвода» перетворилося на «підрідина» чи слово «заводах» — на «зарідинах». У таких випадках потрібно встановити пра­порець Лише слово цілком, проте тоді заміну слід виконувати окремо для всіх відмінків слова. Якщо ж текст уже зіпсовано неправильною автоматичною заміною, єдиний спосіб врятувати його — скасувати операцію за допомогою кнопки (Скасувати).

Для видалення шуканого фрагмента з тексту документа потрібно в полі Замінити на діалогового вікна Знайти й замінити ввести порожній рядок.


 

6.3. Наведіть фрагмент бесіди, що потрібно провести з учнями під час пояснення їм особливостей роботи з магнітними дисками, встановлення і видалення програм в операційній системі MS Windows.

Жорсткий диск — один з найуразливіших компонентів комп'ютера. Вихід його з ладу часто призводить до втрати даних. Отже, жорсткий диск потребує догляду, який здійснюють за допомогою спеціальних утиліт. Що більше ви працюєте за комп'ютером, то більше жорсткий диск заха­ращується файлами. Крім того, на поверхні будь-якого жорсткого диска можуть виникати дефекти внаслідок випадкового ударяння, стрибків струму в електричній мережі або просто вичерпування ресурсу надійної роботи пристрою.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)