АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Кореспонденція бухгалтерських рахунків по надходженню на підприємство готової продукції і товарів

Читайте также:
  1. VII. Аналітичні дані до рахунків 30, 31, 33
  2. VІ. ВІДОМІСТЬ № 1.3 с.-г. в дебет рахунка 33 «Інші кошти» з кредиту рахунків Сальдо на початок місяця_____________ грн.
  3. Аналіз асортиментної продукції
  4. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  5. Аналіз впливу на підприємство покупців
  6. Аналіз ефективності використання підприємством трудових ресурсів
  7. Аналіз обліку готової продукції та її реалізації
  8. Аналіз обсягів виробництва продукції
  9. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  10. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  11. Аналіз ринків збуту продукції
  12. Аналіз якості продукції
№ п/п. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
       
1. Оприбутковано із основного виробництва на склад готову продукцію 26 «Готова продукція» 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» 23 «Виробництво»
2. Переведено готову продукцію і товари із однієї номенклатурної групи до іншої, внаслідок помилкового зарахування у минулому 26 «Готова продукція» 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» 28 «Товари» 26 «Готова продукція» 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» 28 «Товари»
3. Оприбутковано на склад товари, які було придбано підзвітними особами 28 «Товари» 372 «Розрахунки з підзвітними особами»
4. Відображено суму дооцінки готової продукції і товарів 26 «Готова продукція» 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» 28 «Товари» 423 «Дооцінка активів»
5. Оприбутковано товари як внесок до статутного капіталу 28 «Товари» 46 «Неоплачений капітал» 40 «Статутний капітал»
6. Відображено надходження товарів від постачальників та інших кредиторів 28 «Товари» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» 68 «Розрахунки за іншими операціями»
7. Відображено суму ПДВ (податковий кредит) за операцією 6. 64 «Розрахунки за податками й платежами» 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» 68 «Розрахунки за іншими операціями»
8. Одержані пені, штрафи, неустойки від інших підприємств у вигляді готової продукції і товарів 26 «Готова продукція» 28 «Товари» 715 «Одержані штрафи, пені, неустойки»
9. Оприбутковано лишки готової продукції і товарів, які були виявлені в результаті інвентаризації 26 «Готова продукція» 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» 28 «Товари» 719 «Інші доходи від операційної діяльності»
10. Одержано дивіденди від інших підприємств у вигляді товарів 28 «Товари» 731 «Дивіденди одержані»
11. Відображено дохід від безоплатно одержаних товарів 28 «Товари» 745 «Доходи від безоплатно одержаних активів»

 

Готова продукція обліковується на підприємствах за місцями її зберігання та окремими видами у встановлених одиницях виміру: натуральних (характеризують кількість, обсяг та вагу продукції відповідно до їх фізичних властивостей, використовують для кількісного обліку готових виробів); умовно-натуральних (показники, необхідні для одержання узагальнених показників з обліку однорідної продукції).

Для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг призначено рахунок 90»Собівартість реалізації».

За дебетом рахунку 90 «Собівартість реалізації» відображається виробнича собівартість реалізованої готової продукції, робіт, послуг; фактична собівартість реалізованих товарів (без торгових націнок), за кредитом – списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати».

Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати не включаються до складу виробничої собівартості готової та реалізованої продукції, а тому інформація про такі витрати узагальнюється на рахунках обліку витрат звітного періоду – 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності».

Рахунок 90 «Собівартість реалізації» має такі субрахунки:

901 «Собівартість реалізованої готової продукції»;

902 «Собівартість реалізованих товарів»;

903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

На субрахунку 901 «Собівартість реалізованої готової продукції» ведеться облік виробничої собівартості реалізованої готової продукції.

На субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів» відображається собівартість реалізованих товарів, яка визначається Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 «Запаси».

На субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг» ведеться облік собівартості реалізованих за звітний період робіт і послуг.

По дебету субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів» вказується не лише собівартість реалізованих товарів, а також і сума транспортно-заготівельних витрат, пов'язаних із їх закупівлею, яка підлягає списанню за результатами обсягів реалізації у конкретному місяці.

Рахунок 90 «Собівартість реалізації» кореспондує за дебетом з кредитом рахунків:

21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі»

79 «Фінансові результати»

23 «Виробництво»

26 «Готова продукція»

27 «Продукція сільськогосподарського виробництва»

28 «Товари»

91 «Загальновиробничі витрати»

Кореспонденцію бухгалтерських рахунків з продажу та іншого вибуття готової продукції і товарів представлено у таблиці 3.2.

 

Таблиця 3.2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)