АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прогнозування ймовірності банкрутства. Модель Терещенка прогнозування ймовірності банкрутства

Читайте также:
  1. C) екі факторлы модель
  2. GAP модель: (модель разрывов)
  3. Автокорреляция в остатках. Модель Дарбина – Уотсона
  4. Автономні інвестиції. Чинники автономних інвестицій: технічний прогрес, рівень забезпеченості основним капіталом, податки на підприємців, ділові очікування. Модель акселератора.
  5. Аддитивная модель временного ряда
  6. Академіна модель освіти
  7. Американская модель
  8. Американская модель управления.
  9. Анализ деловой активности предприятия. Факторная модель Дюпон.
  10. Базовая модель экономического равновесия и механизм его восстановления
  11. Безработное населенние. Уровень безработицы. Основные формы безработицы. Закон Ойкена. Хистерезис как модель объяснения перманентной и длительной безработицы.
  12. Бел модель перехода к рынку и ее основные черты. Гос-ые программы соц-эконом развития.

У фінансовому аналізі використовуються моделі, які дають змогу визначити структуру основних та опосередкованих фінансових показників й взаємозв’язки між ними. Можна виділити три основних типи моделей: дескриптивні, предикативні і нормативні. Дескриптивні моделі – моделі описового характеру. Вони є базовими для оцінки ФСП. До них належать: – система фінансових звітів; – представлення фінансових звітів в різних аналітичних розрізах; – горизонтальний і вертикальний аналіз звітності; – система аналітичних показників; – аналітичні записки до звітності [1]. Усі ці моделі базуються на даних, наведених у різних формах бухгалтерської звітності. Предикативні моделі – це моделі прогнозного характеру. Вони застосовуються для передбачення прибутку підприємства і фінансового стану у майбутньому. Найбільш поширеними з них є: – розрахунок точки критичного обсягу продаж; – побудова прогнозних фінансових звітів; – моделі динамічного аналізу (жорстко детерміновані факторні моделі); – регресійні моделі; – моделі ситуаційного аналізу [2]. Нормативні моделі – моделі порівняння фактичних результатів діяльності господарюючих суб’єктів з очікуваними. Ці моделі, насамперед, застосовуються для фінансового аналізу в середині самого підприємства. Їх сутність зводиться до визначення нормативів по кожній статті витрат у відповідних технологічних процесах та видах продукції, до встановлення передумов для відхилення фактичних результатів від нормативних [3]. 44 Проведемо аналіз дескриптивних моделей, які є головними для оцінки ФСП, в розрізі зарубіжного і вітчизняного досвіду. Отже, крім системи фінансових коефіцієнтів, що характеризують окрему сторону господарювання компанії, у світовій практиці використовуються спеціальні узагальнюючі показники, що дають оцінку стану підприємства в цілому [4]. Оцінити фінансовий стан можна, охарактеризувавши його як нормальний або з загрозою банкрутства. Зупинимося детальніше на останньому. Потрібно зауважити, що в економіко-математичному моделюванні для визначення показників ймовірності банкрутства використовуються методи дискримінантного аналізу. Ці методи дозволяють дослідити фінансові показники багатьох підприємств, частина яких виявилася банкрутом. Окремі широко застосовані зарубіжні підходи до прогнозування ймовірності банкрутства:

Розглянемо оцінку ймовірності банкрутства на основі дискримінаційної моделі О. О Терещенка [7]. Дану модель розроблено спеціально для визначення ймовірності банкрутства українських підприємств. Дискримінаційна модель інтегральної оцінки ФСП має вигляд:

Дана модель характеризує підприємство лише двома станами: задовільний та незадовільний. Такий вузький діапазон оцінок не дає можливості ґрунтовно оцінити ФСП.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)