АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стан вивчення проблеми у шкільній практиці

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. IV. Вивчення нового матеріалу
  3. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  4. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  5. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  6. Актуальність проблеми надійності діючих систем криптографічного захисту інформації.
  7. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  11. в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

Вивчення історичного матеріалу зобов'язує вчителя до посиленої підготовки мовної характеристики історичних подій. Разом із тим розвитку мислення і творчості учнів сприяють такі форми роботи, як екскурсії до музеїв, знайомство з історичними пам'ятками; організація шкільної художньої виставки, підготовка тематичних вечорів.

На уроках історії слід підкреслити,що форми проведення навчальних занять не тільки урізноманітнюють навчальний процес,але й викликають в учнів задоволення від власне діяльності,як наприклад вивченя біографій конкретного політичного діяча. Створення на уроці атмосфери зацікавленості сприяє кращому засвоєнню знань,допомагає орієнтуватися в історичній хронології [24,c.6]. Методичні засади цього процесу охоплюють вимоги до відбору й конструювання до відбору та застосування в процесі навчання цим сюжетом певних засобів і методів навчання [5,c.56].

У методах і прийомах навчання,застосовуваних у процесі висвітлення історичних постатей на уроках історії,як основні тенденції можна визначити поступовий перехід від повністю репродуктивного навчання до елементів активної пізнавальної діяльності.

Зміст сюжетів з висвітлення історичних постатей у шкільних курсах історії має відповідати таким вимогам:

- містити життєпис цієї людини сукупність діяльності особи загальний контекст,у якому відбувалась її діяльність ідейно-соціальні,культурницькі та інші значення історичних постатей.

- представляти історичну особистість індивідуальністю з властивими їй компонентами,як особисте життя,сімейне життя.

Серед ефективних методів і прийомів викладання історії визначимо такі:

Характеристика історичної постаті доповнена уривками документів,описів подій,боїв,зовнішності та рис характеру історичних постатей які містяться в художній літературі [15,c.34].

- драматизація інсценізація текст з підручника чи документа де містяться діалоги історичних осіб складання учнями історичних портретів.

- постановка проблемних та дискусійних питань,які дадуть підліткам можливість висловити різні погляди в оцінці історичної постаті

- підготовка учнями доповідей чи повідомлень про історичні постаті з використанням у якості конкретики історичні документи,з творів мемуарної літератури. учителям рекомендується, знайомлячи учнів з історичною особистістю, показувати її на тлі епохи, в яку вона жила та діяла, підводити їх до розуміння того, що кожна особистість є представником свого часу, свого народу, є частиною сучасного їй суспільства.

Аналіз науково-методичної літератури за даною темою засвідчує, що на сучасному етапі розвитку вітчизняної методичної науки вчені та методисти:

Н.Вєнцева, О.Пометун,К.О Баханов, В.Комаров. У своїх наукових працях та методичних рекомендаціях порушують питання вивчення історичних постатей. Виявлено, що для підвищення ефективності вивчення історичного матеріалу з учнями 7 класів на уроках історії розроблені різні методичні підходи: розвиток предметних компетентностей учнів та використання інтерактивних методів навчання (О.Пометун, К.Баханов, В.Власов, А.Приходько), застосування дискусійних методів (Н.Вєнцева), широке використання історичних джерел та творів художньої літератури (Ю.Малієнко, І.Коляда, М.Виговський, Н.Загребельна), дидактичні та інтелектуальні ігри (О.Кожемяка, О.Мокрогуз, О.Охредько), нетрадиційні форми навчання (Я.Камбалова, Т.Михайлів, Е.Андріїв) використання відео та мультимедійних матеріалів (В.Дрібниця, О.Худобець) та ін. Останнім часом вченими та методистами розроблено методичні комплекси з історії України для 5-8 класів, які значною мірою допомагають вчителям навчати учнів історії в школі. Серед них особливо вирізняється комплекс методиста В.Власова, який включає: підручник, робочий зошит, завдання для тематичного оцінювання. Як свідчить досвід, досить складною методичною проблемою є розвиток уміння учнів складати характеристику, опис, пояснення вчителя та застосуванні наочних засобів навчання. Початковою основою для складання характеристики пам’ятки є її сприймання учнями.

В 7 класі на уроках історії вони знайомляться з історією свого народу визначних діячів,що впливає на їх громадську думку,тому що в їхньому віці в загальній структурі мислення важливу роль продовжує відігравати образне,логічне мислення [4.c.350].

Отже, історичні портрети допомагають учням засвоїти художні моральний досвід суспільства, зрозуміти мотиви моральної поведінки людей в кожній конкретній ситуації, спонукають їх мислити формувати свою власну думку разом з політичними діячами. Учні відчувають такі почуття як любов, дивування красою героїчних вчинків, служіння своїй Батьківщині та обов’язок захистити її від ворогів, повага до праці творчих здобутків своїх предків, гордість за історичне минуле народу та його постійне прагнення до свободи та самовдосконалення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)