АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шляхи подолання дитячої агресивності

Читайте также:
  1. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  2. ВІЛ/СНІД : характеристика та шляхи попередження.
  3. Глобальні проблеми сучасності та шляхи їх вирішення.
  4. Дефіцит держ.бюджету. та шляхи його подолання
  5. Дефіцит державного бюджету та шляхи його подолання.
  6. Звіт Рівненської районної дитячої спілки “Екіпаж” за 1-й семестр 2014/2015 н.р.
  7. Кейс на тему: «Шляхи нематеріальної мотивації працівників з метою розвитку бізнесу в умовах обмежених часових, фінансових та трудових ресурсів»
  8. Конфлікти в колективі та шляхи їх розв'язання
  9. Кругообіг фондів підприємств. Час обороту виробничих підприємств та шляхи його прискорення
  10. Медико-санітарні наслідки землетрусів та принципи керування їх подоланням
  11. Медико-санітарні наслідки повеней та принципи керування їх подоланням
  12. Облік доходів від реалізації послуг Шляхи підвищення ефективності управління товарно-матеріальними ресурсами готелів

Пізнання світу дитиною відбувається на всьому шляху його розвитку в процесі навчання і виховання в культурно-освітньому просторі. Як зазначив Виготський Л.С. особливе значення у формуванні субкультури особистості дитини надається засобам мистецтва. Серед численних течій сучасної психології найбільш цікавим і плідним є виховання та оздоровлення дітей художній культурою. Погляди багатьох сучасних дослідників все частіше звертаються у бік різних видів мистецтва в якості адаптаційних, профілактичних, лікувальних, корекційних засобів.

Ізотерапія – цетерапія образотворчим мистецтвом і творчістю, в першу чергу малюванням. Ізотерапія - один з найбільш поширених видів арт-терапії. Малювання – це творчий акт, що дозволяє дитині відчути і зрозуміти самого себе, виразити вільно свої думки і відчуття, звільнитися від конфліктів і сильних переживань. Коли дитина малює, вона дає вихід своїм почуттям, бажанням, мріям, перебудовує свої відносини в різних ситуаціях. Тому малювання широко використовують для зняття психічної напруги, стресових станів, при корекції агресії, страхів тощо. «Художнє самовираження» так чи інакше, пов'язане зі зміцненням психічного здоров'я дитини, а тому може розглядатися як особливий психологічний і коректувальний чинник.

Існує ряд умов для проведення таких занять.

1. Дитина не повинна відчувати труднощі при створенні зображення з допомогою певної техніки. Будь-які зусилля в процесі роботи повинні бути цікавими, оригінальними та подобатись дітям.

2. Цікавим і привабливим повинні бути і процес створення зображення і сам результат.

3.Зображувальні техніки і засоби повинні бути нетрадиційними.

Головною метою організації такого виду роботи у навчальному закладі є створення сприятливих умов для зростання самостійної, самодостатньої, успішної, впевненої в собі, життєво компетентної особистості. Головне завдання педагога – надати дитині можливість експериментувати, знайомитися дитині з мистецтвом за допомогою кольорів, тактильних вражень. Свобода творчості є важливим принципом, який забезпечує успішність терапевтичного впливу малювання, тому є актуальним і в діяльності дітей молодшого шкільного віку. Головне – не результат, а процес творчості, який передбачає можливість використовувати різні матеріали в необхідній кількості. Не буває нічого «правильного» або «неправильного» у творчому процесі: будь-яка випадкова, «неправильна» лінія або штрих на малюнку дитини можуть привести до нових відкриттів і несподіваних результатів.

Успішно забезпечувати всі вищеназвані умови допомагають цікаві і оригінальні види нетрадиційного малювання, що використовують педагоги в роботі з дітьми, а саме: малювання пальчиками, долонями, кулаком, малювання на склі, малювання піском та на піску, створення колажів - з різних матеріалів, монотипія, вільне малювання (кожний малює, що хоче), колективне малювання, плямографія, малювання по вологому папері, малювання свічкою та восковими олівцями, паперопластика, малювання штампами: овочевими, поролоновими та предметами, малювання настрою та музики, крапкове малювання, малювання на м’ятому папері тощо.

Термін «арттерапія» ввів у вживання Адріан Хілл (1938). Арттерапія забезпечує позитивний ефект завдяки художній творчості, що дозволяє виразити і знову пережити внутрішні конфлікти. Самореалізація особистості дитини через почуття та емоції відбувається більш продуктивно в усіх сферах життєдіяльності і тому збагачення дитини досвідом емоційних відносин до навколишнього світу є найважливішим аспектом духовного розвитку дитини – її духовного здоров’я. Тому терапія мистецтвом ї ефективним засобом корекції агресивної поведінки. Вона дає змогу виразити агресивні почуття у соціально прийнятній формі. Малювання, живопис чи ліплення є безпечними засобами зняття напруження. Вихователь пропонує зліпити неіснуючу тваринку.

Виконавши завдання, кожен пояснює свій задум. Буває, що дитина, відтворивши агресивні риси тварини, не пояснює їх. Це може свідчити про приховані агресивні мотиви або про те, що вона не відчуває захищеності й підсвідомо шукає захисника.

Малювати діти можуть на різноманітні теми, що стосуються їхнього життя: "Мій друг", "Добрі вчинки", "Мій настрій", "Ображений товариш". Педагог звертає увагу на те, як виглядає розлючена людина в очах оточення, і допомагає їм зробити відповідні висновки.

Ефективним засобом корекції агресивності є музикотерапія. Позитивний терапевтичний вплив музики відомий давно. Музичні твори повинні звучати майже на всіх заняттях, насамперед образотворчого мистецтва, адже єдність образотворчого та музичного мистецтва створює надзвичайну гармонію і має неповторний вплив на особистість дитини. Музикотерапія активно використовується в корекції емоційних відхилень, страхів, рухових і мовних розладів, відхилень у поведінці, при комунікативних труднощах тощо.

Музика здатна встановлювати загальний настрій дитини. Під її впливом розвивається художнє сприйняття дитини, багатшими стають переживання. Немає дітей абсолютно байдужих до музики. Отже, в процесі слухання музики розвиваються позитивні риси: (упевненість, чесність, сміливість, доброта тощо), проходять невротичні прояви (страхи, тривожність, невпевненість, агресивність). Таким чином, активно беручи участь в музикотерапевтичному сеансі, дитина виражає себе, свій емоційний стан співом, рухом, грою на інструменті, приводить до вирішення внутрішнього конфлікту і, як наслідок, до стабілізації психоемоційного стану.

Психологам слід пам'ятати, що дуже часто агресивні діти мають низький рівень інтелектуальних здібностей, слабку пам'ять, вони неуважні, занадто повільні або, навпаки, дуже імпульсивні.

Тим часом наявність відхилень у психічному розвитку часто стає причиною сильних перевантажень, емоційного дискомфорту, конфліктних стосунків з батьками, педагогами, ровесниками, втрати інтересу до навчання і школи загалом.

Тому, крім зазначених вправ на практиці доцільно застосовувати завдання, різноманітні етюди для розвитку мислення, уваги, пам'яті, сприймання, уяви та творчих здібностей, що допоможе психологу спланувати корекційну або профілактичну роботу з агресивними дітьми.

Тому логічно зробити висновок, що за допомогою засобів арт-терапії покращується емоційна сфера дітей, творчий процес сприяє подолання негативних емоцій, зокрема агресії.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)