АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Залежність суми витрат від обсягу виробництва

Читайте также:
  1. II. Витрата бланків
  2. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  3. Аналіз зисків та витрат при інвестиціях в освіту
  4. Аналіз обсягів виробництва продукції
  5. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  6. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  7. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  8. Аналітичний контроль виробництва
  9. Аналітичний контроль виробництва
  10. Асортимент та обсяг виробництва кондитерських виробів по ВАТ «Іванківського хлібозаводу», 2010 рік, кг
  11. Атестація виробництва
  12. Аудит витрат виробництва (обігу) і валових витрат
Обсяг виробництва продукції, тис. грн. Собівартість усієї продукції тис. грн.. Собівартість на одну тисячу гривень виробленої продукції, тис. грн.
Усього У тому числі витрати Усього У тому числі
Постійні Мінні Постійні Змінні
             
             
             
             
             

 

Дані таблиці свідчать, що загальна сума постійних витрат 1640 тис. грн. є фіксованою для всіх обсягів виробництва. Абсолютна її величина не змінюється зі зростанням обсягу продукції, проте на одиницю продукції постійні витрати змінюються обернено пропорційно зростанню обсягу виробництва. Так, випуск продукції збільшився у 8,5 раз, а постійні витрати на одиницю продукції зменшились у 8,5 раз. Змінні витрати собівартості всього випуску зростають прямо пропорційно обсягу виробництва, тобто в собівартості одиниці продукції вони становлять постійну величину. Цю залежність можна виразити такою формулою: Ц0=А+БХ/Х=А/Х+БХ/Х=А/Х+Б.

Зі збільшенням обсягу виробництва зростає сума змінних витрат, а за спаду виробництва їх рівень зменшується.

 

Аналіз собівартості одиниці продукції

Підприємство,які вироблять невелику номенклатуру основних виробів планують і підраховують собівартість одиниці продукції кожному основному виду.

Аналіз виконання плану зі зниження собівартості одиниці продукції кожного виду починається з оцінки загальних показників.

У процесі аналізу фактична собівартість одиниці продукції кожного виду порівнюють із плановою і фактичною за попередній період,визначають рівень виконання та відхилення від плану,причини цих відхилень,тенденції у змінах собівартості.

Фактична собівартість одиниці виробу за статтями витрат порівнюють із плановою і нормативною,а для порівняних виробів також із собівартістю минулого періоду. Визначається як змінилася собівартість виробу проти минулорічної, як виконано план за собівартістю,як змінилися витрати за окремими статтями собівартості.

Перевищення планових норм витрат матеріалів визначається станом техніки і організації виробництва,тобто залежить від підприємства. Зміни цін на матеріали часто не залежить від підприємства,крім організації матеріально-технічного постачання. Розмір впливу фактора

«норма» визначається добуток абсолютного відхилення норм витрат і планової ціни одиницю даних матеріальних цінностей,а величина впливу фактора ціна як добуток абсолютного відхилення в ціні одиниці матеріальних цінностей і фактичної витрати матеріалу кожного виду.

Визначивши розмір впливу норм і цін на відхилення фактичних витрат на матеріали від планових необхідно проаналізувати обставини,які спричинили зміни кожної групи факторів.У резерв зниження собівартості продукції відносимо перевитрати за кількістю,нормою і ціною. Для оцінки виконання плану зниження собівартості одиниці продукції фактичну собівартість виробу порівнюють із плановою і минулорічною,визначають відхилення абсолютне і у відсотках,також роблять письмові висновки. Оцінку виконання плану зниження собівартості продукції кількох виробів проводять з урахуванням диференціації собівартості і рентабельності. Для цього всю продукцію розподіляють за такими групами:

1)нерентабельна продукція(збиткова);

2)низькорентабельна продукція;

3)середньо рентабельна продукція;

4)високорентабельна продукція.

Для кожної групи виробів визначають структуру собівартості продукції і відсоток виконання плану. З урахуванням різної питомої ваги окремих груп роблять висновки про резерви зниження собівартості нерентабельних і малорентабельних виробів.Ці висновки обов’язково використовують плануючи випуск продукції на майбутній період.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)