АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Балансовий метод відображення і узагальнення інформації

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. I. ПРЕДМЕТ И МЕТОД
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Документация как элемент метода бухгалтерского учета
  5. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  6. II. Методична робота.
  7. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  8. II. МЕТОДЫ, ПОДХОДЫ И ПРОЦЕДУРЫ ДИАГНОСТИКИ И ЛЕЧЕНИЯ
  9. III. Mix-методики.
  10. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  11. III. ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКАЯ ЧАСТЬ
  12. III. Методы оценки функции почек

Балансове узагальнення — спосіб узагальнення та угрупування інформації про активи підприємства за їх складом і розміщенням, джерелами їхнього створення на певну дату у грошовому вимірнику.

Мета складання балансу — надання користувачам повної, правдивої і неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

Згідно з П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» баланс — це звіт про фінансовий стан підприємства, що відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал.

Узагальнення інформації про господарські процеси та інші найважливіші об'єкти бухгалтерського обліку забезпечується у звітності.

 

10. Поняття і призначення бухгалтерського балансу

Згідно з П(С)БО-1, баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання i власний капітал. Баланс– метод групування і відображення в грошовій оцінці повної, правдивої та неупередженої iнформацiї про активи, зобов’язання і капітал на певну дату. Інформація яка міститься у балансі подається як внутрішнім користувачам (щомісяця) та зовнішнім (щоквартально).

Згідно з Законом України “Про бухгалтерський облік та фінансову звiтнiсть в Україні”, календарний рік залишається звітним періодом для складання фінансової звiтностi i передбачається складання балансу підприємства станом на кінець останнього дня звітного періоду (місяця, кварталу, року).

11. Типи господарських операцій та характеристика змін, які вони спричиняють у балансі

Під впливом господарських операцій, які відбуваються на пiдприємствi, змінюються наявність i стан активів підприємства, його капіталу та зобов’язань. В наслідок цього відбуваються зміни сум окремих статей бухгалтерського балансу. Усі господарські операції, які викликають змiни на статтях балансу пiдприємства, подiляють на чотири типи (рис 4.1):

1. Операції першого типу спричиняють зміни тільки в активі балансу, тобто одна стаття активу збiльшується, а iнша зменшується на одну й ту саму величину. Валюта балансу після здiйснення такої операцiї залишається без змiн (початковий пiдсумок балансу дорiвнює кiнцевому пiдсумку балансу). Наприклад: надійшли кошти з поточного рахунку до каси.

2. Операції другого типу викликають зміни тільки в пасиві балансу, тобто одна стаття пасиву збiльшується, а iнша зменшується на одну й ту саму величину. Валюта балансу пiсля здiйснення такої операцiї також залишається без змін. Наприклад: частину прибутку направлено на збільшення статутного капіталу.

3. Операції третього типу спричиняють зміни i в активi, i в пасивi балансу, тобто одна стаття активу й одна стаття пасиву збiльшуються на одну й ту саму величину, валюта балансу зростає на суму здiйсненої операції. Наприклад: надійшла сировина, оплата за яку не здійснена (збільшення сировини та збільшення заборгованості перед постачальником).

4. Операції четвертого типу також спричиняють зміни і в активі, і в пасиві балансу, але внаслідок їх здiйснення значення статей зменшується, тобто одна стаття активу й одна стаття пасиву зменшуються на одну й ту саму величину, валюта балансу також зменшується. Приклад: виплачена заробітна плата працівникам (зменшення коштів у касі підприємства та зменшення заборгованості перед працівниками).

 

12. Поняття і призначення рахунків

Рахунки бухгалтерського обліку – це спосіб поточного відображення господарських операцій в певній системі для контролю активів і пасивів підприємства. Рух активів і пасивів унаслідок господарських операцій призводить до збільшення або зменшення на рахунку, тому рахунок поділяється на дві частини: ліва – дебет, а права – кредит (це умовні позначення).

 

Назва рахунку

Дебет Кредит

 

Рахунки відкривають на підставі даних балансу. Основний принцип відкриття рахунків полягає в тому, що рахунок відкривається за назвою статті балансу, наприклад, «Основні засоби», «Виробничі запаси», «Власний капітал». На кожному відкритому рахунку неодмінно показують розмір об’єктів обліку станом на початок звітного періоду (місяця, року). Цей залишок називають початковим сальдо, він дорівнює сумі відповідної статті початкового балансу.

Періодично на рахунках підсумовують обсяги здійснених протягом місяця господарських операцій. Ці підсумки називають оборотами. Розрізняють дебетовий оборот і кредитовий оборот. У кінці місяця визначають новий залишок з урахуванням здійснених за місяць операцій. Цей залишок називають кінцевим сальдо, він дорівнює сумі відповідної статті кінцевого балансу.

Питання 2,3.

Відповідно до складових частин балансу бухгалтерські рахунки поділяють на активні, пасивні та активно-пасивні.

Активні рахунки відображають стан ресурсів підприємства і зміни, що відбуваються в них. Їх сальдо записують в активі бухгалтерського балансу. Початкове і кінцеве сальдо на активних рахунках записують у дебеті. Господарські операції, що зумовили збільшення на активних рахунках, також відображають по дебету. Зменшення на активних рахунках записують по кредиту. Щоб визначити кінцеве сальдо на активному рахунку, необхідно до початкового сальдо додати дебетовий оборот і відняти кредитовий оборот.

 

Дебет Кредит
Сальдо (початковий залишок)  
Господарські операції, що збільшують початковий стан об’єкта обліку (+) Господарські операції, що зменшують початковий стан об’єкта обліку (-)
Підсумок поточних записів (оборот) за місяць Підсумок поточних записів (оборот) за місяць
Сальдо (кінцевий залишок)  

Пасивні рахунки характеризують стан та зміни у власному капіталі та зобов’язаннях. Їх сальдо відображають у пасиві бухгалтерського балансу. Початкове і кінцеве сальдо на пасивних рахунках записують у кредиті. Господарські операції, що зумовили збільшення на пасивних рахунках, також відображають по кредиту. Зменшення на пасивних рахунках записують по дебету. Щоб визначити кінцеве сальдо на пасивному рахунку, необхідно до початкового сальдо додати кредитовий оборот і відняти дебетовий оборот.

 

Дебет Кредит
  Сальдо на (початковий залишок)
Господарські операції, що зменшують початковий стан об’єкта обліку (–) Господарські операції, що збільшують початковий стан об’єкта обліку (+)
Підсумок поточних записів (оборот) за місяць Підсумок поточних записів, (оборот) за місяць
  Сальдо (кінцевий залишок)

 

На активно – пасивних рахунках збільшення (зменшення) об’єкта обліку можна відображати або в дебеті, або у кредиті рахунку. На активно-пасивних рахунках сальдо відображають розгорнуто, тобто окремими сумами по дебету і по кредиту рахунку.

Під час складання балансу дебетові залишки по активно-пасивним рахункам відображуються в активі, а кредитові - в пасиві балансу.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)