АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Освіта Делійського султанату

Читайте также:
  1. Вища освіта Великобританії
  2. група (дошкільна освіта, логопедія)
  3. Освіта за часів козаччини
  4. Освіта і професійна підготовка інвалідів
  5. Освіта у Стародавньому Єгипті.
  6. Освіта у Стародавньому Римі. Реферат
  7. Освіта як фундамент базової культури особистості.
  8. Соціальна освіта і навчання
  9. Соціальна освіта і навчання у сфері соціальної роботи
  10. Соціально-економічне становище Делійського султанату
  11. Тема: Система професійної освіти України. Професійно-технічна освіта – основа формування кваліфікованих робітничих кадрів

Ще на початку VII ст. араби, вторгшись до Індії з півночі завоювали територію Сінда і затвердили там свою владу. Сінд відокремився, але це не вплинула на історію решти Індії. Однак з початку XI ст. Індія стала ареною руйнівних набігів тюркських завойовників-мусульман, які здійснювали походи під прапором священної війни з невірними. Переживали важкий період феодальної розпорошеності, індійські князівства не могли протистояти цим навалам, і поступово на півночі Індії утвердилося велика держава на чолі із мусульманськими завойовниками, що отримала в історії назву Делійського султанату. Виникнення цієї держави, що розповсюдив згодом свої завоювань на півдні, справило значний вплив на всю історію Індії. Індія була втягнута в сферу так званого мусульманського світу.

Перше вторгнення в Індію тюркських завойовників відбулося в 1001 Після військо Махмуда (998-1030 рр..), Правителя держави зі столицею в Газні, що перебувала в тодішній області Хорасан, вторглося у Пенджаб. Виступив проти армій Махмуда раджа Джайпал зазнав поразки під Пешаваром і наклав на себе руки. З тих пір систематично аж до 1026 в зимовий час Махмуд здійснював набіги на Індію, розбиваючи величезні, але погано організовані індійські армії. Він руйнував храми, грабував храмові багатства, скарби, накопичені володарями князівств за багато поколінь, збирав контрибуцію з населення і йшов назад з караваном награбоване видобутку. Махмуд здійснював набіги на величезну територію Північної Індії від Сомнатха (Катхіавар) на заході до Канауджа (на Гангу) на сході. Однак він приєднав до своїх володінь і безпосередньо керував лише Пенджабом.

За наступників Махмуда в період усобиць і загрози з боку сельджуків столиця Газневід була перенесена в Лахор. У 70-ті роки XII ст. смутами скористалися правителі невеликого васального князівства Гур, які в 1173 завоювали Газні, а в 1186 - столицю свого колишнього сюзерена Лахор. Правитель Гура Мухаммед, опанувавши Пенджабом, став просуватися далі, в глиб Індії. У 1191 р. в битві під Тараіне він зазнав поразки від Прітхвіраджа, раджпутского правителя Делі і Аджміра, але так наступний рік на тому ж полі Тараіна Мухаммед розбив очолювану Прітхвіраджем армію раджпутскіх князів, відкривши собі дорогу на Ганг. Незабаром він оволодів всій Джамна-гангськой долиною, включаючи Бенгалію. Після вбивства Мухаммеда один із тюркських рабів, начальник його гвардії, полководець і намісник Півночі Індії Кутб-уд-дін Айбак (1206-1211 рр..), Оголосив себе незалежним султаном індійських володінь турідов зі столицею в Делі. Так виник Делійський султанат. Після смерті Айбека (він упав з коня під час гри в поло) до влади прийшов інший правитель, з Гуляма (рабів-гвардійців) - Шамс-уд-дін Ільтутмиш. Оскільки деякі його наступники також висунулися із рабів-гвардійців, ця династія відома під назвою династії Гуляма.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)