АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Освіта і професійна підготовка інвалідів

Читайте также:
  1. Вища освіта Великобританії
  2. Графік виходу на роботу.Ознайомлення з приміщенням бару.Організація робочого місця бармена.Особиста підготовка бармена.Конструкція барної стійки базового підприємства.
  3. група (дошкільна освіта, логопедія)
  4. Етап ІІ - визначення головних промовців на дебатах, підготовка виступу
  5. Завчасна підготовка у період нормальної роботи товариства.
  6. Засновницькі документи та їх підготовка
  7. Засоби і методи обробк операційного поля. Підготовка рук до операції
  8. Коломойський та Ахметов. Підготовка до реваншу
  9. Навчання, виховання і трудова підготовка дітей з помірним ступенем розумової відсталості
  10. Освіта Делійського султанату
  11. Освіта за часів козаччини

Важливим напрямком соціальної роботи є сприяння професійній підготовці інвалідів. В Конституції України та Законах України "Про освіту", "Про професійно-технічну освіту", "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", інших документах державою забез­печується доступність і безоплатність освіти інвалідам у державних та комунальних навчальних закладах на рівні, що відповідає їхнім, здібностям і можливостям, їхнім бажанням та інтересам, удоскона­лення наукової та професійної підготовки з урахуванням медичних показань і протипоказань для наступної трудової діяльності.

Відповідно до міжнародних вимог до навчання і професійної підго­товки інвалідів, які ґрунтуються на всезагальності освіти і принципі створення рівних можливостей, в Законі України "Про основи со-; ціальної захищеності інвалідів" в статтях 21-24 держава гарантує інва­лідам дошкільне виховання, здобуття освіти на рівні, що відповідає їхнім здібностям і можливостям. Дошкільне виховання, навчання інвалідів здійснюється в загальних або спеціальних дошкільних та навчальних закладах. Професійна підготовка або перепідготовка лю­дей з обмеженими можливостями здійснюється з урахуванням ме­дичних показань і протипоказань для наступної трудової діяльності. Вибір форм і методів професійної підготовки провадиться згідно з висновками медико-соціальної експертизи.

При навчанні, професійній підготовці або перепідготовці інвалідів поряд із загальними допускається застосування альтернативних форм навчання. Обдаровані діти-інваліди мають право на безплатне на-

-368-


вчання музикці, образотворчому, художньд^икладному мистецтву у загальних навчальних закладах або спеціальних позашкільних на­вчальних закладах. За інших рівних умов інва/*'ди мають переважне право на зарахування до вищих і середніх спеціальних навчальних закладів. Під час навчання пенсія і стипендія \ь\&ы\\р,ъм виплачуються в повному розмірі.

Для практичної реалізації інвалідами правз на освіту в Україні функціонують загальноосвітні заклади різного рівня, забезпечені спеці­альними програмами, допоміжними технічними засобами, які дають змогу здійснювати спільне навчання здорових та інвалідів. Для дітей-інвалідів, стан здоров'я яких виключає можливість навчання і вихо­вання в навчально-виховних закладах системи освіти на загальних підставах, створюються спеціальні дошкільні заклади освіти, школи-інтернати, навчально-виховні комплекси, навчально-реабілітаційні цен­три, спеціальні класи при загальноосвітніх школах. У 183 спеціальних дитячих садках та 391 спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті восьми типів навчається й виховується понад 60 тис. дітей з пробле­мами фізичного чи розумового розвитку, серед яких більшість діти-інваліди. Навчання в них здійснюється за окремими навчальними пла­нами і програмами, розробленими і затвердженими Міністерством освіти і науки.

Шляхи здобуття освіти дітей з особливостями психічного і фізич­ного розвитку (Національна доктрина розвитку освіти, затверджена Указом Президента України від 17 квітня 2002 року № 347) такі: створення для всіх дітей зазначеної категорії умов для здобуття бе­зоплатної освіти в державних і комунальних навчальних закладах; своєчасне виявлення та проведення діагностики дітей з особливостя­ми психічного і фізичного розвитку, врахування цих даних під час формування мережі закладів корекційної та реабілітаційної допомо­ги; забезпечення варіативності здобуття якісної базової або серед­ньої освіти відповідно до здібностей та індивідуальних можливостей дітей, зорієнтованої на їхню інтеграцію у соціально-економічне стано­вище; створення системи допомоги батькам у навчанні та вихованні дітей з особливостями психічного і фізичного розвитку; розгортання регіональної мережі спеціальних навчальних закладів усіх рівнів осві­ти для громадян з особливостями психічного і фізичного розвитку, забезпечення їхньої інтеграції у загальний простір.

Інтеграція дітей-інвалідів в систему освіти є предметом уваги Міжга­лузевої комплексної програми "Здоров'я нації" на 2002-2011 роки, яку затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 10 січня 2002 року № 14. В розділі VII "Кращі можливості для інвалідів" з метою забезпечення можливості жити повноцінним — у соціальному,

-369-


економічному та психічному відношеннях — життям передбачено: створити умови для отримання дітьми-інвалідами повноцінної загаль­ної середньої освіти, посилити контроль за повнотою та якістю вико­нання шкільної програми в умовах їхнього домашнього навчання і в загальноосвітніх школах з метою забезпечення їхньої соціальної адап­тації; розширити можливості творчого і фізичного розвитку, сприяти позашкільному навчанню дітей-інвалідів, а також отриманню серед­ньої і вищої освіти в загальних навчальних закладах за державним замовленням.

В Україні розроблено "Комплексну програму освіти та фаховоТ підготовки інвалідів", яка спрямована на створення сприятливих педагогічних, психологічних, соціально-економічних, медичних, органі­заційних та правових умов і гарантій для реалізації прав інвалідів на отримання освіти у відповідності до інтелектуальних, психологічних та фізичних можливостей особистості.

Основні завдання Програми: забезпечення конституційних прав інвалідів на профорієнтацію, освіту, професійне навчання; широке сприяння інтеграції інвалідів у суспільство; створення сприятливих умов для фізичного, психічного і духовного розвитку дітей-інвалідів, забезпечення їхнього правового і соціального захисту; психологічна адаптація дітей-інвалідів у суспільстві і формування у населення по­зитивного ставлення до інвалідів; забезпечення освіти і фахової підго­товки дітей-інвалідів з метою їхньої підготовки до трудової діяль­ності, самообслуговування, самозабезпечення і сімейного життя; роз­роблення і вдосконалення системи функціонування освітніх закладів різних форм власності з метою інтеграції інвалідів у навчальний про­цес; розроблення системи фінансової підтримки і кредитування осві­ти дітей-інвалідів та членів їхніх сімей; здійснення заходів щодо профі­лактики девіантних форм поведінки серед дітей-інвалідів; здійснення інформаційної і профілактичної роботи серед населення з метою за­побігання інвалідності та процесів депопуляції; підтримка і реалізація наукових розробок, спрямованих на розв'язання актуальних проблем освіти інвалідів; забезпечення дітей-інвалідів підручниками, навчаль­ними посібниками та іншими засобами навчання.

Система спеціалізованих шкіл-інтернатів доступна всім інвалідам, що забезпечує охоплення таких дітей системою неповної середньої освіти. Школи-інтернати пристосовані для інвалідів певного виду зах­ворювання та мають спеціальні методики, навчальні матеріали та по­сібники. В школах працюють кваліфіковані педагоги та спеціальний персонал, які мають навички роботи з такими учнями.

В Україні налічується 128 дошкільних закладів для дітей з вадами опорно-рухового апарату, в яких навчаються більш як 6 тис. дітей,

-370-


функціонує 101 група для дітей-інвалідів з дитячим церебральним паралічем (603 дитини). Понад 6 тис. учнів з вадами психічного роз­витку навчаються у спеціальних класах загальноосвітніх шкіл. В усіх областях, містах Києві та Севастополі в професійно-технічних учили­щах відкрито групи для розумово відсталих випускників допоміжних шкіл. Третина спеціальних шкіл-інтернатів для дітей з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату перекваліфікована у заклади І—III сту­пеня, які надають випускникам середню освіту і професійну підготов­ку. У разі неможливості здійснення навчання і виховання дітей з об­меженими можливостями розвитку у дошкільних закладах, загально­освітніх школах та спеціальних закладах системи освіти органами управління освітою за ініціативи батьків (осіб, які їх замінюють) або учнів організовують їхнє навчання відповідно до Положення про інди­відуальне навчання учнів у системі загальної освіти.

Професійне навчання для інвалідів — це підвищення їхнього соціального статусу та можливість підвищення рівня доходів, розви­ток навичок та вміння працювати. Для суспільства професійне на­вчання таких осіб — це зниження напруженості на ринку праці, підви­щення суспільної продуктивності, розв'язання соціальних проблем інвалідів. Основна мета професійного навчання інвалідів — інтеграція їх у суспільство.

В Україні фахову підготовку інвалідів здійснюють навчальні закла­ди, підпорядковані міністерствам праці та соціальної політики, освіти і науки, центри професійної реабілітації інвалідів, підприємства гро­мадських організацій інвалідів, державна служба зайнятості (для тих інвалідів, які звернулись до неї за допомогою у працевлаштуванні).

Професійне навчання є одним із заходів професійної реабілітації. Національною програмою професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2001-2005 роки передба­чено збільшити кількість спеціальних груп з навчання конкурентосп­роможних професій та спеціальностей для осіб з обмеженими фізичними можливостями у ви­щих і професійно-технічних навчальних закла­дах відповідно до попиту, регіональних ринків з урахуванням особливих потреб таких осіб.

У 2001 році створено Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів, в якому од­ночасно можуть проходити реабілітацію та навчатися 100-120 інвалідів.

З 1999 року в м. Києві працює Київський міський Центр роботи з інвалідами, створений за ініціативою державної адміністрації. Основ-

-371 -


ним завданням Центру є виконання комплексу освітніх програм галузі професійного навчання інвалідів, розроблення та впроваджені ня системи заходів для соціально-трудової та професійної реабілі* тації інвалідів. У Центрі діють курси секретарів-референтів, опера­торів комп'ютерного набору, соціальних працівників, бухгалтерів-об^ ліковців, курси англійської мови, комп'ютерного дизайну та інші. Більшість програм Центру фінансується за рахунок комплексної про­грами "Турбота", затвердженої Київською міською державною адмі-і ністрацією на 2001-2005 роки.

Згідно із законодавством, професійна підготовка або перепідгс товка інвалідів здійснюється як за традиційними, так і альтернативні' ми формами навчання.

В Україні у 2001 році в професійно-технічних навчальних заклада навчалися 3,8 тис. таких осіб. Для розв'язання проблеми соціальної адаптації та залучення учнів з числа осіб з особливими потребами до? суспільного життя у професійно-технічних навчальних закладах органі-о зовуються спеціальні групи (з урахуванням захворювання). Таких груп налічується більше ста. Професійно-технічні заклади також органі­зовують спеціальні групи професійно-технічного навчання при спе-і; ціалізованих школах-інтернатах.

З 1997 року в професійно-технічних навчальних закладах м. Києва розпочалося навчання дітей-інвалідів з числа випускників спеціалізо­ваних шкіл-інтернатів за такими професіями: глухонімих дітей — one-, ратор електронно-обчислювальних машин (ПТУ № 1, 6, 11), кухар-кондитер (ПТУ № 33), штукатур, лицювальник-плиточник, столяр, бу­дівельник, паркетник (ВПУ № 26), швачка, кравець (ПТУ №№ 39, 46> 49); з вадами зору — оператор комп'ютерного набору (ВПУ № 43); з вадами розумового розвитку та хворих на ДЦП — складальник взуг* тя, взуттєвик з індивідуального пошиття взуття, слюсар-ремонтниіс взуттєвого виробництва (ПТУ 12).

Для підготовки фахівців з числа інвалідів у вищих навчальних зак­ладах передбачено гарантії і пільги для інвалідів різних категорій і груп інвалідності.

Під час навчання інвалідів у вищих навчальних закладах їм випла­чується пенсія і стипендія у повному розмірі. Після закінчення на­вчального закладу їм надається право вибору місця роботи з наяв­них варіантів або вільного працевлаштування (за бажанням).

У 26 вищих навчальних закладах різних типів акредитації функціо­нують спеціальні групи для здобуття вищої освіти особами з вадами слуху і зору.

З метою максимального задоволення потреб інвалідів в освітніх послугах за рішенням Київської міської ради та за участю Київської

-372-


міської державної адміністрації створено Відкритий міжнародний уні­верситет розвитку людини "Україна" недержавної форми власності, який має представництва та філії у 24 регіонах і здійснює підготовку із 34 спеціальностей за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшо­го спеціаліста, бакалавра і спеціаліста. Нині в університеті та його територіально відокремлених структурних підрозділах навчається 1,1 тис. інвалідів, що становить 10 відсотків загальної чисельності сту­дентів університету. В Києві навчається 541 інвалід (23,2 відсотка загальної чисельності студентів), оплату за навчання яких здійснює міська державна адміністрація.

У сфері управління Міністерства праці та соціальної політики функ­ціонує 5 спеціалізованих навчально-виховних закладів інтернатного типу, призначених для професійної, фізичної та соціальної реабілі­тації, здобуття фізичної, соціальної реабілітації, а також здобуття робітничих професій і спеціальностей найбільш незахищеною молод­дю віком від 15 років, яка має І, II, III групу інвалідності. Це Кам'я-нець-Подільський планово-економічний технікум-інтернат, Харківсь­кий обліково-економічний технікум-інтернат ім. Ф.Г. Ананченка, Жи­томирське вище професійно-технічне училище-інтернат, Чернігівсь­кий юридичний коледж, а також Луганське професійно-технічне учи­лище-інтернат. Щороку до них вступає понад 500 інвалідів. Навчання студентів здійснюється за спеціальностями: "Бухгалтерський облік", "Економіка підприємств", "Соціальна робота", "Право" та за робіт­ничими професіями: кравець, закрійник, складальник верху взуття, оператор комп'ютерного набору та ін.

Важливими є застосування новітніх технологій навчання, таких як дистанційне та інш. В університеті "Україна" започатковано програму "Перший комп'ютер для інваліда", метою якої є розширення можливос­тей молоді з обмеженими фізичними можливостями у набутті освіти, у соціальній реабілітації та спілкуванні із зовнішнім світом через встанов­лення в їхніх квартирах комп'ютерів, підключення їх до спеціалізованого серверу "ІНВАНЕТ" та інших зовнішніх інформаційних джерел.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)