АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТИПОВІ ПОЛОЖЕННЯ

Читайте также:
  1. B. Забезпечити спокій, лежаче положення з піднятими нижніми кінцівками.
  2. C. Надати хворому горизонтального положення тіла, ввести серцеві засоби.
  3. C. Перевести постраждалого у стабільне положення.
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. Блок 8-2. ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ УКРАЇНИ.
  7. Виберіть неправильне положення.
  8. Вихідні положення інвестиційної теорії циклів
  9. Вопрос Загальні положення договору оренди.
  10. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  11. Географічне положення
  12. Географічне положення Індії

• Положення про меднко-соціальну (МСЕК) експертизу.

• Положення про індивідуальну програму реабілітації та адаптації інваліда.

• Положення про робоче місце інваліда і про порядок працевлаштування інвалідів.

• Положення про порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, та сім'ям за втрату годувальника.

• Типові положення про будннки-інтернати Мінпраці України.

• Типове положення про управління соціального захисту населення, Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій.


Таблиця 6


ДЕРЖАВНЕ УПРАВ

Міністерство
освіти і науки: Загально­освітні школи-інтернати і дошкільні заклади для дітей з вадами психофізич­ного розвитку.


СТРУКТУРИ

Міністерство

праці та

соціальної

політики України

Міністерство охорони здоров'я

Міські Ради народних депутатів

Фонд України соціального захисту інвалідів


ЗАВДАННЯ

I

Розробка і координація довгострокових і короткострокових програм з реалізації державної політики щодо інвалідів та контролює їх виконання.

Розробка і координація довгострокових і короткострокових програм щодо медико-соціальної реабілітації інвалідів.

Встановлення інвалідності МСЕК. Забезпечення реалізації індивідуальних програм реабілітації та адаптації інвалідів. Грошові виплати: пенсії, допомоги, одноразові виплати. Забезпечення медикаментами, технічними та іншими засобами, автомобілями, включаючи крісла-коляеки, протезно-ортопеднчними виробами, друкованими виданнями із спеціальним шрифтом, звукозаписуючою апаратурою та аналізатором. Надання послуг з медичної, соціальної, трудової і професійної реабілітації, побутове та торговельне обслуговуванім.

Фінансувания роботи Із соціальної захищеності інвалідів. Бюджет Фонду формується за рахунок коштів республіканського бюджету, благодійних внесків організацій, трудових колективів і громадян, інших надходжень, у тому числі від підприємницької діяльності фонду, що не суперечить чинному законодавству.


Комісія Верховної Ради України

Кабінет Міністрів України

*

ЗАКЛАДИІ

т

"1

Міністе рство поаді і соціальної політики:

• Будинки-інтернати для дітей.

• Будинки-інтернати для громадян похилого віку, ветеранів війни і праці, інвалідів.

• Територіальні центри обслуго­вування пенсіонерів та самотніх непрацездатних громадян і відділення соціальної допомоги вдома.

 

• Психоневрологічні інтернати.

• Пансіонати для ветеранів війни і праці.

• Підприємства "У крпротезу".

• Чернігівський юридичний коледж.

• Кам'янець-Подіньський плано-во-економічннй технікум-інтернат

• Харківський обліково-економічний технікум-інтернат ім„ Ф.Ґ.Ананченка.

• Санаторії "Перемога" (Київ). "Салют" (Одеса), "Батьківщина" (Трускавець), "Слава" (Миргород), "Ветеран" (Алушта).

•О Центри зайнятості.


 


СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМКИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ДЛЯ ІНВАЛІДІВ


Таблиця 7


 


Створення умов для ЕдчЖШК"ЛН0Г", доступу


інвалідів

до соціальної інф раст руктур и

• Пристосування для використання інвалідами: планіровки і забудов населених пунктів; формування житлових районів; будівництва і реконструкції будинків, споруд, комплексів; розробки проектних рішень.

• Транспортне обслуговування: спеціальне обладнання транспортних засобів, вокзалів, аеропортів, автовокзалів, морських і річкових портів.

• Обладнання житлових приміщень, де мешкають інваліди спеціальними засобами і пристосуваннями, телефонізацією.

• Забезпечення засобами спілкування: азбука Брайля, слухові апарати, тифлопереклад, альтернативні методи спілкуванні.


 

Місцеві органи соціального захисту
населення: виявлення інвалідів, які бажають
працювати, визначення нормативів робочих
місць, направлення на професійне навчання,
ведення інформаційного банку даних про
інвалідів, які працюють і бажають
працювати.

 

• Державна служба зайнятості: ведення обліку
інвалідів, які звернулися за допомогою у
працевлаштуванні, ведення обліку робочих
місць підприємств, сприяння
працевлаштуванню, надання консультацій з
питань працевлаштування, умов і оплати
праці тощо, направляє на професійне
навчання інвалідів.

 

•Відділення Фонду соціального захисту інвалідів: участь у визначенні підприємствами нормативів робочих місць, формування списків підприємств, здійснення контролю за створенням підприємствами робочих місць, надання фінансової допомоги підприємствам, які створюють додаткові (понад установлений норматив) робочі місця.

•Підприємства: створення за власні кошти робочих місць, визначення видів робіт, на які доцільно залучати інвалідів, забезпечення гарантій і умов праці.


Соиіадьно-психологічна і соціально-педагогічна робота з інвалідами:

•Проведення соціально-психологічного і соціально-педагогічного обстеження з метою вивчення інтересів, потреб, запитів, проблем користувачів соціальних послуг: інтерв'ю, тестування, фокус-група, анкетування, соціологічні дослідження.

•Індивідуальна робота: проведення бесід, консультацій, відвідувань, організація догляду, нагляду з

, елементами психологічної підтримки і допомога із залученням волонтерів, організація роботи "Телефону Довіри".

•Групова робота: соціальио-психологічні тренінги, навчальні семінари, просвітницькі курси, групи само- і взаємодопомоги та підтримки.

•Колективна (масова) робота: просвітницькі кампанії з метою формування у суспільстві позитивного ставлення до інвалідів, благодійні аішії, фестивалі і конкурси художньої та технічної творчості; виставки образотворчого мистецтва тощо.

• Організаційні форми роботи:
реабілітаційні центри, заклади
культури і спорту, ССМ тощо.


Численним об'єднанням є Всеукраїнська організація інвалідів "Союз організацій інвалідів України". Метою діяльності її є об'єднання інвалідів України в єдину структуру для ефективнішого розв'язання проблем осіб з обмеженими можливостями, створення їм рівних з іншими гро­мадянами можливостей, розвиток підприємницької діяльності як ос­нови реабілітації, сприяння в працевлаштуванні інвалідів, розвиток мережі реабілітаційних центрів, участь у розробленні законодавства з проблем інвалідів, а також здійснення міжнародної діяльності.

СОІУ складається з Кримського республіканського, 23 обласних, Київської, Севастопольської та Одеської міських, Ватутінської район­ної у м. Києві та 170 керівних осередків.

Колективними членами СОІУ є 207 громадських об'єднань, зокре­ма, 7 всеукраїнських, 37 обласних, 120 міських та 43 районних. Всьо­го Всеукраїнська організація інвалідів "СОІУ" об'єднує близько од­ного мільйона інвалідів різних категорій.

Організація "Український конгрес інвалідів", яка зареєстрована Міністерством юстиції України 26 січня 1997 року, налічує 4 регіо­нальних, 7 міських відділень, 8 районних осередків у 17 областях України.

Основною метою діяльності їх є використання розумового і фізично­го потенціалу людей з обмеженими функціональними можливостями для налагодження процесу особистої реабілітації, інтеграції інвалідів у суспільство, поступове забезпечення рівних можливостей для цієї категорії населення, сприяння захисту їхніх прав, створення умов для виконання людьми з обмеженими функціональними можливостями в повному обсязі своїх обов'язків як членів суспільства.

Активним учасником громадського руху інвалідів є спілка шах-тарів-інвалідів України, у складі якої налічується 300 тис. інвалідів. Основною метою її діяльності є соціальний захист зазначеної кате­горії осіб.

В Україні також діють ряд об'єднань інвалідів з числа військовос­лужбовців та ветеранів війни. Одним з них є Всеукраїнська організа­ція інвалідів війни та Збройних сил, яка легалізована 16 червня 1994 року Міністерством юстиції України. Головною метою діяльності орга­нізації є сприяння органам державної влади та громадським органі­заціям у здійсненні заходів, спрямованих на охорону здоров'я та соціальний захист інвалідів з питань пенсійного забезпечення, мате­ріально-побутових умов життєдіяльності та сприяння підвищенню рівня їхнього добробуту.

До складу Всеукраїнської організації інвалідів війни та Збройних сил входять 10 обласних організацій, Київська, Севастопольська, 39 міських (на правах обласних), 89 районних організацій. Всеукраїнсь-

-366-


ка організація інвалідів війни та Збройних сил налічує у своєму складі 280 тисяч інвалідів війни та вдів інвалідів.

Широкий громадський рух інвалідів в Україні забезпечує діяльність об'єднань інвалідів з числа осіб, що потерпіли внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Міністерство юстиції зареєструвало такі об'єд­нання, як Український національний фонд допомоги інвалідам Чорно­биля, Міжнародна конфедерація інвалідів Чорнобиля, Міжнародний фонд інвалідів Чорнобиля "Чорнобиль-Надія", Всеукраїнська громадсь­ка організація інвалідів Чорнобиля "Прип'ять", Всеукраїнське об'єднання інвалідів Чорнобиля та війни "Відродження України", Всеукраїнська громадська організація інвалідів "Допомога інвалідам Чорнобиля".

Всеукраїнське благодійне об'єднання інвалідів Чорнобиля та війни "Відродження України", яке засноване у 1994 році з метою захисту та соціальної реабілітації інвалідів з числа ліквідаторів аварії на Чор­нобильській АЕС та війни, налічує понад 200 тис. членів.

Ряд неурядових організацій майже всіх регіонів України захища­ють права дітей-інвалідів. В останні роки помітно активізувався жіно­чий рух в Україні. Жіночі організації підтримують жінок з фізичними вадами у нових соціально-економічних умовах, допомагають їм розк­рити і реалізувати свій потенціал у суспільно-громадському житті.

Одночасно відбувається процес зміни організації діяльності гро­мадських об'єднань інвалідів для розв'язання проблем інвалідів, що визначає новий характер взаємодії органів державної влади та гро­мадських організацій.

Так, за рішенням 15 всеукраїнських та 10 регіональних органі­зацій у вересні 2001 року створено Всеукраїнське громадсько-полі­тичне об'єднання "Національна Асамблея інвалідів України". Ме­тою діяльності його є об'єднання громадських організацій інвалідів, узгодження дій та консолідація зусиль, спрямованих на поліпшення становища інвалідів в Україні, захист їхніх конституційних прав, підви­щення їхньої ролі і соціального статусу у суспільстві, представни­цтво конституційних прав інвалідів, підвищення їхньої ролі і со­ціального статусу у суспільстві. Одним із головних завдань є пред­ставництво конституційних прав і законних інтересів інвалідів та їх організацій у Верховній Раді України, Кабінеті Міністрів України, інших органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, гро­мадських об'єднаннях.

Одним із шляхів професіоналізації громадських організацій є їх участь у розробленні урядових програм, надання партнерських грантів для їх спільного виконання. Таким же чином утверджується партнер­ство українських громадських організацій із західноєвропейськими (за сприяння Демократичної програми ТАСІС), канадськими (за спри-

-367-


яння Канадського агентства міжнародного розвитку), американськи­ми (Каунтерпарт Альянс) та іншими.

Накопичений міжнародний і вітчизняний досвід свідчить про те, що ефективне вирішення тих чи інших проблем реальне лише в рам­ках моделі, де органічно поєднана зацікавлена, цілеспрямована полі­тика держави, її правові, економічні, організаційні і наукові можли­вості, з одного боку, та ініціатива, інтереси відповідної соціальної групи населення — з іншого.

Закон України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" передбачає механізм соціального партнерства держави та> громадських організацій інвалідів.

У загальнодержавному процесі розв'язання проблем інвалідів їх організації можуть і повинні виконувати специфічні функції, які дер­жавні інститути або просто не в змозі виконати, або виконують з набагато меншим ефектом. Саме на цьому поділі і взаємному допов-* ненні функцій і повинно засновуватись соціальне партнерство держа­ви і організацій інвалідів у розв'язанні соціальної проблематики інвалідів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)