АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І установ із соціальної роботи з жінками

Читайте также:
  1. A. У лікувально-профілактичних установах медичними працівниками – лікарями вузької спеціалізації.
  2. B. У лікувально-профілактичних установах терапевтами і хірургами загального профілю.
  3. E. Загасити палаючий одяг будь-яким способом, терміново евакуювати в лікувальну установу
  4. II. Программные установки в движениях декабристов и народников: общее и особенное.
  5. III. Хід роботи
  6. III. Хід роботи
  7. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  8. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  9. А.2.1. Для установ, що надають первинну медичну допомогу
  10. А.2.2. Для установ, що надають вторинну амбулаторну медичну допомогу
  11. А.2.3. Для установ, що надають вторинну (третинну) стаціонарну медичну допомогу
  12. Аналіз ритмічності роботи підприємства

На рівні діяльності міських державних адміністрацій і громадських жіночих організацій створюються спеціалізовані заклади і установи для соціального захисту жінок. Так, у місті Києві працюють міський центр по роботі з жінками, міжнародний гуманітарний центр "Розра­да", Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страда-Украї-на", Центр соціально-психологічної допомоги сім'ї, жінці та молоді, жіночий клуб "Відродження нації", жіночий кризовий центр, жіночий консорціум ННД-США, жіночий інформаційно-реабілітаційний центр "Любомира".

Метою діяльності Київського міського центру роботи з жінками є: залучення жінок до активної громадської діяльності, активізація жіно­чого руху щодо ліквідації усіх форм і проявів дискримінації жінок шляхом усвідомлення ними своїх прав, реалізації свобод у всіх сфе­рах життєдіяльності суспільства. Предметом діяльності' Центру є: за­безпечення підтримки жінок в усіх сферах життя на основі взаємодії Ки ївської міської державної адміністрації та Консорціуму жіночих недержавних організацій Нових незалежних держав — США, жіночих громадських формувань міста; сприяння жіночим громадським фор­муванням та жінкам міста у вдосконаленні їхньої діяльності, надання юридичної, психологічної допомоги, систематизація та публікація ма­теріалів для широкого розповсюдження, організація тематичних фо­румів, надання інформаційно-технологічної та технічної допомоги, ство­рення умов для жіночих громадських формувань, за яких вони мо­жуть налагодити зв'язки для обміну інформацією, набутим досвідом та Досягненнями; надання першої необхідної юридичної, психологіч-Н01 та медико-соціальної допомоги жінкам; постійне інформування пРо міжнародні заходи та конференції, можливості отримання гран-^ пРо внутрішні та міжнародні законодавчі акти, зокрема з питань Ін°чих прав; надання тимчасового місця перебування жінкам, що азнали насильства в сім'ї.

При цьому центрі створено Притулок для тимчасового перебуван-

-287-


ня жінок, які зазнали насильства в сім'ї. Його створено з мет< надання: тимчасового місця перебування жінкам, які зазнали наси ства в сім'ї, припинення "ланцюга насильства"; першої необхі юридичної, психологічної та медико-соціальної допомоги. До R тулку приймаються жінки, які мають прописку в м. Києві і макі) можливість звернутися за допомогою до притулку через установ, ний "Телефон Довіри" Київського міського Центру роботи з жі ми. Жінки перебувають у Притулку протягом часу, необхідного певної реабілітації, але не більше місяця.

Міжнародний жіночий правозахисний центр "Ла Страдгн' раїна" реалізує всеукраїнські програми запобігання торгівлі жі ми, в рамках якої проводяться семінари, "круглі столи", ко ренції, читаються лекції в різних областях України серед мо. розповсюджується інформаційна література. З 18 листопада Xі року (з дня відкриття) і упродовж 1998 року по телефону "га| лінії" центру було зареєстровано 1340 звернень жінок та дівчатї дівчатам було надано конкретну допомогу у поверненні до Ук| Проблему розкрито у 150 публікаціях у центральній і обласній інших засобах масової інформації.

Програма "Тендер у Розвитку" ПРООН, що діє в Ук| 1997 року, надає інформаційну, методичну, організаційну підті при реалізації Національного плану дій.

Соціальна робота з жінками є пріоритетним напрямком ро­боти управлінь соціального захисту населення, соціальних служб щк молоді, реабілітаційних центрів.

Щ

Питання і завдання до семінарського заняття: з(

о-

/. Назвіть теорії щодо гендерного підходу до соціально боти.

2. Проаналізуйте теоретичний аспект проблеми.

3. Охарактеризуйте міжнародні правові документи і під; щодо соціальної підтримки жінок.

4. Розкрийте законодавчі і нормативно-правові аспект, ціального захисту жінок в Україні.

5. Класифікуйте соціальні проблеми, з якими звертаються ^о соціальних служб.

6. Визначте і охарактеризуйте напрямки, форми і методу ціальної роботи з жінками.


Завдання для практичного заняття

Робота v мікрогрупах

Завдання. Обговоріть у мікрогрупах соціальні проблеми жінок: Психологічні особливості важковиховуваних дівчат-підлітків, медико-соціальні проблеми переривання ва­гітності у неповнолітніх, наркотизація серед жіночої молоді як актуальна соціальна проблема, жінки і про­блеми насилля, жінки і сім'я: матеріальне становище і статус, жінки і освіта, професійне самовизначення, жіноче безробіття, інвалідність у жінок.

Питання для обговорення:

Чому виникли означені проблеми? Яка роль чоловіків у поліпшенні становища жінок? Що необхідно зробити, щоб поліпшити становище жінок (на всіх рівнях соціальної структури суспільства)?

Обговоріть різні форми і методи соціальної роботи, соціальні тех­нології, які застосовуються при роботі з означеною категорією жінок.

[If Рекомендована література:

1. Актуальніше проблеми социализации девушек-подростков: сборник науч-ньіх статей /под общ. ред. Г.М.Лактионовой. — К.: А.Л.Д.,1995. — С. 81-96. 2 Берн Ш. Тендерная психология. — СПб.: прайм-ЕВРОЗНАК, 2001. — 318 с.

3. Майерс Д. Социальная психология /Перев. с англ. — СПб.: Питер Ком, 1998. — С. 259-262.

4. Основьі социальной работьі: Учебник /отв. ред. П.Д. Павленок — 2-е изд., испр. и доп. — М.: ИНФРА-М, 2002. — (Серия "Вьісшее образование"). — С.181-195.

5. Социальная работа \ Под общей редакцией проф. В. И. Курбатова. — Ростов н\Дону: "Феникс", — 2000.

6. Фирсов М.В., Студенова Е.Г. Теория социальной работьі. Учебн. пособие Для студ. вьісш. учеб.заведений. — М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2001. — С 321-329.

7. Становище дітей та жінок в Україні. Ситуаційний аналіз. — К., 2001.

8. Секс-бізнес в Україні: спроба соціального аналізу /Балакірєва О.М., Бон­дар Т.В., Галустян Ю.М. — К.: Укр. Ін-т соц. досліджень, 2001. — С. 67-68.

-289-


4.2. Соціальна робота з сім'єю

З

давніх часів у свідомості українського народу виробився мократичний погляд на подружні взаємини, що знайшло о яскраве відображення в народній творчості ("Без хазяїна двір, а хазяйки хата плаче", "Хазяйка в дому — покрова всьому", "Жіі за три угли хату держить, а чоловік — за один").

Громадська думка міцно оберігала цілісність сім'ї, бо в щ була запорука виховання дітей. Розлучення були поодинокими* падками і виправдовувалися лише за умов бездітності або хво Для цього випадку існував народний ритуал розлучення, кощ ловік і жінка дякували одне одному і просили пробачення. В випадках винуватець осуджувався, а іноді навіть повинен був нути село. На початку XX ст. в Україні на 2 000 шлюбів пригі, лише одне розлучення.

Мірилом гідності людини та її морального обличчя було сті ня до дітей. Бездітна сім'я вважалася нещасливою ("Бездітна на — що безплідне дерево"). В українській сім'ї завжди визнаіИ культ предків, панувала пошана до дідуся й бабусі, до батьківГІИ старших у родині діти звертатися на "Ви".

За твердженням К.Д. Ушинського, "суспільне виховання %. народу його сімейне виховання. У сім'ї природа підготовляє у орг; дітей можливість повторення і дальшого розвитку характеру ба Організм нових поколінь у народі носить у собі можливість з' ження і дальшого розвитку історичного характеру нар (К.Д. Ушинский. О народности в семейном воспитании //Собр^И сочинений. т. 2. М. — 1948, — С. 162).

Традиційна мораль ґрунтувалася на авторитеті слова, йоГІИ
сокій місії і незаперечності. Особливо це стосувалося родинного
етикету, та пріоритет незаперечно належав главі сім'ї. Батькс-вІІШ
во було не тільки законом — воно повчало, об'єднувало і утверджу­
вало моральні устої. Разом з тим пошана до такого слова вимагала
від нього особливої відповідальності й життєвих чеснот. Чи не від
того увійшов у повсякдення вислів: "Хоч батько й скупий на слово,
але воно є законом".,|Я

Г. Сковорода у притчі "Вдячний Еродій" словами головногш^И сонажу висловлює головну думку цього твору: "Він (батько) ДаІ мені крила, а я сам навчився літати. Він дав мені добре серіщИ самохітно здобуваю навички і радість, тобто забавляюся вдячіИ Він тільки часто відсікає мені колюки, розумій, мої супротивні вдя ' ності вчинки, й орошує бесідою, що оживляє мене до вдячності, о ж його бесіди, як магнітна стрілка в північний бік, потрапляють пр


290-


 


вильно і влучно в цей кін: невдяч­на воля — ключ пекельних мук, вдячна ж воля — рай усіх соло­дощів". Рідна мати — перший вчитель, від якого розпочинається родовід вихователів та саме ви­ховання, і її ніким замінити не можна.

Оскільки головним обов'язком батьків народна педагогіка вва­жає виховання дітей, вона прагне на допомогу батькам мобілізувати якомога ширше коло людей, гро­мадськість. Одним із яскравих підтверджень цього є давня традиція вибору кумів, тобто других батьків новонародженого, його опікунів і захисників. У науковій літературі і у повсякденному житті кумів ото­тожнюють з названими батьками. Інколи ці слова трактуються як синоніми: кум, почесні батьки, названі батьки. Так, куми — це по­чесні батьки в сучасному розумінні слова. їх ще називають запроше­ними батьками, обрядовими батьками (бо вони беруть участь у реє­страції новонародженого) або другими батьками. Якщо кум усино­вив чи вдочерив когось з своїх подопічних, тоді він стає ще й назва­ним батьком.

З розвитком суспільства проходять зміни структури сім'ї та взає­мовідносин між окремими її членами: зменшення стабільності, ма-лодітність, послаблення традиційної ролі батька, трудова зайнятість жінок тощо, що певним чином змінюють взаємини між батьками та дітьми у родинах.

Значні зміни відбуваються у системі чоловічих та жіночих соціаль­них ролей у сім'ї стосовно виховання дітей. Залучення жінок до сус­пільно-виробничої сфери, що спостерігається протягом останніх де­сятиліть, підвищує їх авторитет у родині і у той же час зменшує спілкування з дітьми, їх виховання. Важкі матеріальні умови існуван­ня більшої частини українських сімей примушують жінок до праці не стільки з необхідності власного самоствердження та професійної ка-Р єри, скільки через необхідність матеріально підтримати власну сім'ю.

Ставлення держави до проблем сім'ї визначено в Конституції Ук­раїни, в якій зазначається, що кожен має право на достатній життє-Вии рівень для себе і своєї сім'ї (стаття 48). Конституцією України Скріплюються і гарантуються соціальні права щодо сім'ї, наголо­шується, що "шлюб ґрунтується на вільній згоді чоловіка та жінки, ожен із подружжя має рівні права та обов'язки у шлюбі та сім'ї. ать>ки зобов'язані утримувати дітей до їхнього повноліття. Повнолітні

-291 -


діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацюючих батьків. Сім,' материнство і батьківство охороняються державою" (стаття § Держава створює соціально-економічні та правові передумови нормального функціонування сім'ї, розвитку, виховання та освіти д'р На державу покладається утримання та виховання дітей, позбаї них батьківського піклування. Дітям гарантується рівність прав w лежно від походження, а також від того, народжені вони у шл поза ним.

Важливим документом, який регулює сімейні відносини, є Ко, про шлюб і сім'ю (1969 р.) зі змінами та доповненнями (1992, pp.). В ньому закріплені традиційні для українського народу цінн такі, як: дальше зміцнення сім'ї; побудова сімейних відносин на, ровільному шлюбному союзі жінки і чоловіка, на вільних від має альних розрахунків почуттях взаємної любові, дружби та пов всіх членів сім'ї; виховання дітей сім'єю з обов'язковим піклу батьків про їхнє здоров'я, фізичний, духовний, моральний розві навчання і підготовку до праці; всемірна охорона інтересів ма дітей; виховання почуття відповідальності перед сім'єю; жінки і чі віки мають у сімейних відносинах рівні особисті і майнові права.

Не допускається будь-яке пряме чи непряме обмеження прав, встановлення прямих чи непрямих переваг при одруженні і в сімеяН відносинах залежно від походження, соціального і майнового CffH расової і національної належності, статі, освіти, мови, ставленн^Н релігії, роду і характеру занять, місця проживання та інших обстащИ

Сім'я перебуває під захистом держави. Держава виявляє піклу­вання про сім'ю шляхом створення і розвитку широкої мережі flfl гових будинків, дитячих ясел і садків, шкіл-інтернатів та інших дитя­чих закладів, організації і вдосконалення служби побуту та громадсь­кого харчування, виплати допомоги в разі народження дитині^Щ дання допомоги і пільг одиноким матерям і багатодітним сім': також інших видів допомоги сім'ї.

Материнство в Україні оточене всенародною пошаною і поі охороняється і заохочується державою. Охорона інтересів ма* дитини забезпечується спеціальними заходами з охорони праці ров'я жінок, створенням умов, які дають жінкам можливість п вати працю з материнством; правовим захистом, матеріальною ральною підтримкою материнства та дитинства, включаючи н жінкам відпусток по вагітності і пологах із збереженням утриї та інших пільг вагітним жінкам і матерям.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)