АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції соціальної роботи

Читайте также:
  1. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  2. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  3. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  4. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  5. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  6. АПК , його функції та структура
  7. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  8. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?
  9. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації
  10. Взяття шлункового вмісту для дослідження секреторної функції шлунка (пацієнт може допомагати медичному працівникові, поведінка адекватна)
  11. Види корпоративної соціальної відповідальності
  12. Види соціальної структури

Соціально-діагностична, вивчення особливостей групи, прошар­ку, особи, ступеня і спрямованості на них мікро- та макрофакторів середовища; диференційовані, індивідуалізовані і точно визначені проб­леми клієнтів для організації надання допомоги, підтримки, захисту; вивчення, аналіз та оцінка об'єктів соціальної роботи (індивідів, сімей, груп); діагностика результативності процесу співробітництва.

Прогностична: передбачення розвитку подій, процесів, програ­мування, прогнозування впливу на об'єкти соціальної роботи всіх соціальних інститутів суспільства, моделювання соціальної поведінки цих об'єктів; визначення цілей та способів втручання соціального пра­цівника у проблеми клієнта; прогнозування, програмування, проекту­вання процесів розв'язання проблем клієнтів з метою надання квалі­фікованої допомоги.

Соціально-комунікативна: встановлення контактів з тими, хто потребує допомоги і підтримки, організація обміну інформацією, спри­яння включенню різних інститутів суспільства в діяльність соціальних служб, допомога у сприйнятті і розумінні іншої людини; формування стратегії і тактики співробітництва соціального працівника з клієнтами.

Організаційно-управлінська: сприяння організації соціальних служб на підприємствах, в організаціях, за місцем проживання, залучення до роботи громадськості, спрямовування діяльності соціальних служб на надання різних видів допомоги і соціальних послуг населенню, у першу чергу малозабезпеченим категоріями населення, окремим лю­дям; забезпечення узгодженої взаємодії всіх ланок соціального за­хисту.

Правозахисна: використання законів і правових актів, спрямова­них на надання допомоги, підтримка і захист населення, яке прожи­ває в країні і за її межами; використання правових норм для захисту прав та інтересів клієнтів, сприяння у застосуванні засобів державно­го примусу і реалізації юридичної відповідальності щодо осіб, які

-28-


вдаються до прямих чи опосередкованих протиправних дій щодо клієнтів.

Превентивна: передбачення і приведення в дію соціально-право­вих, юридичних, психологічних, соціально-медичних, педагогічних та інших механізмів попередження і подолання негативних явищ; органі­зація соціально-терапевтичної, соціально-побутової, психолого-педаго-гічної, медичної, юридичної та іншої допомоги; забезпечення захисту прав сім'ї, жінок, підлітків, дітей, молоді; запобігання виникненню мож­ливих життєвих проблем у окремих індивідуумів; збереження, підтримка і захист нормального рівня життя і здоров'я людей.

Психотерапевтична: організація консультування різного виду, коригування міжособистісних стосунків, допомога в соціальній реабі­літації всім, хто потребує допомоги, сприяння соціальній адаптації особи.

Соціально-педагогічна: виявлення інтересів і потреб людей у різних видах діяльності (виховній, навчальній, освітній, культурно-дозвіль-невій, спортивно-оздоровчій, технічній, художній творчості, туризмі), залучення до роботи різних установ, організацій, громадськості, твор­чих та інших спілок, спеціалістів, тренерів, організаторів культурно-дозвільневої, туристично-краєзнавчої роботи, сприяння соціалізації особистості.

Соціально-економічна: сприяння і надання необхідної допомоги та підтримки різним категоріям населення (інвалідам, дітям-сиротам, людям похилого віку, молодим сім'ям), надання натуральної та гро­шової допомоги, встановлення пільг; надання допомог, одноразових компенсацій; здійснення соціально-побутового патронажу.

Соціально-медична: організація роботи з профілактики здоров'я, допомога в оволодінні основами надання першої медичної допомоги, культури харчування, санітарно-гігієнічними нормами; організація ро­боти з планування сім'ї, формування відповідального ставлення до репродуктивної і сексуальної поведінки, сприяння у підготовці мо­лоді до сімейного життя, сприяння формуванню здорового способу життя, головні складові якого — організація медико-соціального за­хисту населення, наукове обґрунтування і своєчасне застосування заходів збереження, підтримки і захисту нормального рівня життя і здоров'я людей.

Контрольно-наглядова: здійснення контролю за виконанням прий­нятих рішень, за цільовим використанням коштів, передбачених для надання адресної соціальної допомоги. Проведення перевірок надан­ня соціальної допомоги, для участі в яких залучаються відповідні спеціалісти. Оформлення необхідних документів, перевірка правиль-

-29-


ності заповнення та їх видачі на отримання державної соціальної допомоги. Перевірка правильності надання соціальної допомоги.

Рекламно-пропагандистська: організація реклами соціальних по- слуг, пропаганда та поширення ідей соціального захисту людини, за-безпечення клієнтів необхідною інформацією у зрозумілій і доступній для них формі, надання багатоваріантних порад і пропозицій.

Науково-дослідницька: визначення проблем, конкретних тем дос- ліджень; добір, аналіз літературних джерел, досвід; використання наукових методів збирання первинної інформації та її обробки; оформ- лення результатів досліджень та визначення шляхів впровадження їх у практику.

Освітня: формування зацікавленості працівників у навчанні та підви- щенні кваліфікації. Створення сприятливих умов для навчання, вияв- лення індивідуальних потреб працівників у навчанні, розробка про- ектів планів підготовки та підвищення кваліфікації кадрів. Викорис- тання інноваційних методів навчання, новітніх технологій.

Проведення проствітницьких курсів, тренінгів, семінарів для клієнтів соціальних служб з метою підвищення інформованості у різних сфе- pax життя, формування соціальних навичок, життєвої компетенції.

Структурно-функціональний підхід до соціальної роботи характе- ризує її як складне, багатофункціональне утворення. Різні за своїми змістовними ознаками компоненти соціальної роботи тісно взаємо- пов'язані між собою, взаємодоповнюють один одного, зберігаючи при цьому її цілісність, міждисциплінарність, інтегративність.

Реалізація форм і методів соціальної роботи, соціальних технологій залежить від певного напряму соціальної роботи. Основні з них: соціальний захист, соціальна підтримка, соціальна допомога.

1. Соціальний захист — одна з головних умов реальності право- вого статусу особистості в державі. Він включає: комплексний аналіз рівня соціальних та економічних умов життя населення, організацію пенсійного забезпечення громадян; розробку заходів щодо матері- ально-побутового обслуговування непрацездатних членів суспільства, створення адресної диференційованої системи підтримки на держав- ному та благодійному рівнях, організацію та впровадження нових форм та видів натуральної, гуманітарної, технічної допомоги. Рівень соці- ального захисту залежить від ступеня економічного розвитку країни та її правової системи.

2. Соціальна допомога — комплекс дій державних, громадських організацій, спрямованих на підтримку осіб та соціальних груп, що знаходяться в кризовій ситуації. Розрізняються такі види соціальної допомоги: матеріальна допомога (матеріальне забезпечення у ви- падку тимчасової чи постійної непрацездатності, безкоштовне забез-

-ЗО-

__________


печення одягом, продуктами харчування та іншими речами; окремі виплати в системі соціального забезпечення); соціально-медична до­помога (реалізація різних форм медичного обслуговування, гаранто­ваних державою; благодійна діяльність недержавних органів; допо­мога, спрямована на реабілітацію інвалідів); психолого-педагогічна допомога (виправлення психолого-педагогічних вад (коригування), виявлення та зміна поведінкових та діяльнісних моделей особистості, вироблення навичок самодопомоги); консультативно-інформаційна допомога, правова допомога.

3. Соціальні послуги — комплекс дій державних, громадських організацій, спрямованих на забезпечення та поліпшення умов життє­діяльності особистості чи окремих груп. За тривалістю дії соціальні послуги поділяються на: постійні (всі види соціального страхування; послуги, гарантовані діяльністю соціальних служб, спрямовані на вирі­шення соціальних, правових, культурних, психологічних та інших проб­лем); тимчасові (пов'язані з необхідністю задоволення особистості в отриманні інформації, консультації, організації дозвілля особис­тості в певний проміжок її життєдіяльності). В залежності від особи клієнта, місця надання послуг та їх видів вони бувають безкоштовні та платні. Рівень розвитку соціальних послуг в державі є показником спрямованості її соціальної політики та індикатором вирішення со­ціальних проблем.

В соціальній роботі як практичній діяльності виділяються: суб'єкти і об'єкти соціальної роботи; методи, форми, соціальні технології, техно­логії соціальної роботи, напрями соціальної роботи; сфери призначення і застосування соціальної роботи в державному і недержавному секто­рах, на регіональному і адміністративному рівнях (див. табл 2, 3).

Функціональність соціальної роботи, її ефективність залежать від законодавчого підкріплення діяльності організацій і установ держав­ного та недержавного сектору на регіональному і адміністративному рівнях, визначення правового статусу суб'єктів і об'єктів соціальної роботи, створення в ній системи соціальної безпеки.

Питання і завдання до семінарського заняття.

1. Визначте основні ознаки соціальної роботи як професійного виду діяльності.

2. Розкрийте сутність понять "соціальна робота", " соціаль­на робота як практична діяльність".

3. Охарактеризуйте методологічні принципи соціальної робо­ти. Які принципи соціальної роботи відображають її прикладне значення?

- 31 -


Таблиця 2

         
 
 
   
 
   
 
   


-32-


Таблиця 3

 
 
0б’єкти соціальної роботи  

 


 

 

 

 

. За віком:діти до 18 p., молодь від 15 до 28 p., люди середнього віку, люди похилого віку. • За статусом:інтелігенція, службовці, робітники, жителі сільської місце­ вості. • За специфікою вирішення проблем:інваліди всіх груп інвалідності; діти-сироти і діти, які залишились без піклування батьків; діти групи ризику (діти вулиці, схильні до наркоманії і алкоголізму, девіантної по­ ведінки); пенсіонери і учасники Другої світової війни; неповні сім'ї; мо­ лодь усіх цільових груп і категорій; звільнені з місць позбавлення волі; біженці; мігранти; безробітні; переселенці; жертви аварії на ЧАЕС; мало­ забезпечені та інш. • Соціальна проблемаяк об'єкт соціальної роботи.
     
Методи. соціальної роботи • Соціологічні • Організаційні • Психологічні
     
Форми соціальної роботи • Індивідуальні • Групові • В спільноті (общині, громаді, ком'юніті, мікрорайоні)
   
   
    • Соціальна опіка і піклування • Соціальне забезпечення (субсидії, пенсії, пільги, допомоги) • Соціальне страхування
. Соціальні технології
   
     
Технології соціальної роботи • Соціальна діагностика, корекція, терапія, профілактика, адаптація, реабілітація, навчан­ня, посередництво, експертиза, консультуван­ня, прогнозування, проектування.
   
     
Напрями соціальної роботи • Соціальний захист • Соціальна допомога • Соціальні послуги

-33 -


Л у чому виявляються особливості соціальної роботи на мікрорівні соціальної структури суспільства?

6. У чому виявляються особливості соціальної роботи на мезо-і макрорівнях?

7. Охарактеризуйте функціональний характер соціальної ро­боти.

8. Опишіть і проаналізуйте функції соціальної роботи.

9. Охарактеризуйте державний і недержавний сектори при­значення і застосування соціальної роботи.

 

10. У чому специфіка соціальної роботи на регіональному і адміністративному рівнях?

11. Визначте суб'єкти і об'єкти соціальної роботи.

12. Опишіть основні складові елементи соціальної роботи як практичної діяльності: форми, методи, соціальні технології, тех­нології соціальної роботи, напрями соціальної роботи.

Рекомендована література:

/. Коваль Л.Г., Зверева І.Д., Хлєбік С.Р. Соціальна педагогіка. \соціальна робота. — К., 1997.

2. Социальная работа. / Под общ ред. В.И.Курбатова. — Ростов н/Дону: "Феникс". — 2000.- 576 с.

3. Соціальна робота: Короткий енциклопедичний словник. — К.: ДЦССМ, 2002.— С.417-418

4. Соціальна робота: Хрестоматія // Соціальна робота. Книга 3. — К. ДЦССС, 2002-С. 213-218.

5. Фрейджер P., Фейдимен Д. Личность: теории, зкспериментьі, упражне-ния. — СПб.: прайм-ЕВРОЗНАК, 2002. — 864 с.

6. Фирсов М.В., Студенова Е.Г. Теория социальной работьі: Учеб. пособие для студ. вьісш. учеб. заведений. — М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2001. — С.5-72, 402-426.

7. Знциклопедия социальной работьі. — Т. 1-3 \ пер. с англ.. — М., 1993-1994.

-34


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)