АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні види соціальної роботи з групою

Читайте также:
  1. III. Хід роботи
  2. III. Хід роботи
  3. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  4. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  5. Аналіз ритмічності роботи підприємства
  6. Аналізу соціальної взаємодії присвячено чимало наукових теорій.
  7. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  8. в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу
  9. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  10. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації
  11. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни
  12. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Групи відновлення. Дані групи організуються у мікросоціумі у містах проживання клієнтів для спільного раціонального проведення дозвілля. Групи розвиваються спонтанно, на добровільній основі.

Групи відновлення умінь. Основна мета груп — допомогти клієнту відновити втрачені уміння чи набути нові на основі широкого спектру діяльності — від спортивних ігор до занять художньою твор­чістю.

Освітні групи будуються на основі взаємоспрямованих інтересів клієнтів до тієї чи іншої проблеми на основі соціальних запитів клієнта.

Посередництво. Мета соціальної роботи — гармонізація потреб особистості і суспільства. Соціальний працівник, виступаючи у ролі посередника і фасілітатора, допомагає клієнту досягти того, чого він потребує, через лікувальні дії групового процесу. Метод спрямова­ний на надання практичної допомоги у подоланні неблагополучного СеРедовища.

Групи самодопомоги. Робота, яка проводиться у групі, будуєть-

я на основі взаємної підтримки її членів. Соціальний працівник пе-

Редає свої функції групі. Виділяють (Дрейкфорд) п'ять критеріїв стре-

У> на основі яких відбувається об'єднання клієнтів у групи самодо-

Моги: відповідальність, стандарти, конфесія, непрофесіоналізм,

Р°гРама дій. В основі групового процесу знаходяться принципи са-

УДосконалення через розвиток самосвідомості. Ко еІзапевтичні групи. Основна мета груп — регулювати розвиток і

петентність індивідів і оточення. Групова терапія переслідує такі

- 127 —


цілі: допомагає розвивати інтерперсональні уміння, розвиває основи' етапи особистісного росту, допомагає коректувати хронічні пробд^ ми із здоров'ям, поліпшує індивідуальні розбіжності. У процесі rnv пового обговорення проектуються моделі оптимального соціального функціонування, відбувається стабілізація емоційної напруги. Kepi», ник, терапевт, фіксує взаємодію в групі, інтерпретує групову поведіц. ку. В процесі аналізу групової й індивідуальної поведінки формують­ся нові продуктивні моделі поведінки, взаємодії, соціального обміну В роботі використовуються психоаналітичні підходи, поведінкові клієнт-центровані.

У науковій літературі виділяються також різнобічні види груп, ос­новані на клінічних моделях роботи з групою (групова психоаналі­тична терапія — А. Вольф, групи терапії діяльністю — С. Славсон групові адаптивні підходи — Дж. Джонс, поведінкова групова тера­пія, терапевтичні соціальні служби і общини, репресивно-стимулюючі групи); методи групового консультування (методи групового розвит­ку, метод вирішення проблем, групове адлеріанське консультування, функціональний груповий підхід, групо-центроване консультування — К. Роджерс, сімейне групове консультування, сімейне консультуван­ня Фулмера, сімейна терапія Сатір, структурна сімейна терапія Міну-хіна, сімейна терапія Боуена); групи психологічного саморозуміння (лабораторні методи і Т-групи, S-групи, групи зустрічей, марафон).

Необхідно відрізняти специфіку психотерапевтичної і соціальної групової роботи. Для першої з них динаміка групи виступає як ліку­вальний засіб, для іншої — соціальна форма поліпшення соціального становища індивіда через терапію в групі, терапію групи, терапію через групу чи наявність усіх підходів. Якщо для психотерапевтич­них груп основою є фіксація на хворобливих станах, то для груп соціальної роботи — полегшення комунікації, зняття бар'єрів соці­альної ізоляції, вирішення питань із соціальним оточенням. В психо­терапевтичній роботі у центрі уваги — терапевт, який виступає у батьківсько-материнських ролях. В групах соціальної роботи со­ціальний працівник може відігравати як центральну, так і побічну роль. В основному групова соціальна робота розглядається як на­вчальна діяльність з освоєння соціально необхідних умінь і навичок.

Питання і завдання до семінарського заняття:

1. У чому сутність методів індивідуальної соціальної роботи з випадком?

2. Розкрийте сутність методу вирішення проблем в соціальній роботі.


■з Визначте підходи до психосоціальноїроботи (соціальна ро-

*„та із ситуацією).

А Визначте сутність поведінкового метооу соціальної ро-

^З. Опишіть різні підходи, які використовуються в соціальній ро-

б0ГП'б. Які основні стадії проходить група у своєму розвитку? 7 У чому сутність основних моделей соціальної роботи з гру-

пою-'

8. Визначте і охарактеризуйте основні види соціальної робо­ти з групою. _

9. Порівняйте особливості діяльності груп в соціальній роботі і терапевтичних груп.

10. Визначте сутність психологічного консультування в соці­
альній роботі.

[ЦІ Рекомендована література:

/. Коваль Л.Г., Звєрєва І.Д., Хлєбік С.Р. Соціальна педагогіка / соціальна

робота. - К., 1997. '

К.

2. Социальная работа / Под общеи редакциеи проф. Ь.И.Кироаточа. -Ростов н/Дону: "Феникс", — 2000. — 576 с.

3. Соціальна робота: Хрестоматія // Соціальна робота. Книга 3. ДЦССС, 2002. — С. 149-173.

4. Соціальна робота: Короткий енциклопедичний словник. // Соціальна ро­бота. Книга 4. - К.: ДЦССМ, 2002. - С.372-382.

5. Фирсов М.В., Студенова Е.Г. Теория социальной работьі: Учеб. пособие для студ. вьісш. учеб. заведений. — М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2001. — С 402-427.

6. Фирсов М.В., Шапиро Б.Ю. Психология социальной работьг. Содержание и методьі психосоциальной практики: Учеб. пособие для студ. вьісш. учеб. заве­дений. — М.: Издательский центр "Академия", 2002. — С. 145-184.

7. Фрейджер P., Фейдимен Д. Личность: теории, зкспериментьі, упраж-нения. — СПб.: прайм-ЕВРОЗНАК, 2002. — 864 с.

8. Знциклопедия социальной работьі. — Т. 1-3 / пер. с англ.. — М., 1993-1994.

 


 


- 128 —


- 129


2.3. Організаційно-розпорядницькі методи соціальної роботи

Д

ля ефективності соціальної роботи дуже важливе правильне управління організаціями і установами соціальної сфери, про. цесом соціальної роботи на мікро-рівні. Воно засноване на теорії і практиці менеджменту. В англійській мові термін Management означає "управління", а також operation, control, driven, quade, administration direction, government, command, manual та ін.

Термін "менеджмент" вживають до будь-якого типу організації але, коли йдеться про державні органи будь-якого рівня, частіше вживають термін public administration — "державне управління", уп­равління в технічних і біологічних системах — "control", господарсь­ке управління —"management", "economic management". В літературі англійською мовою термін "менеджмент" передається різним поєднан­ням слів: Farm Management Economic, Managing in Farm Business, Farm Business Management, Farm Management Decisions. Таким чином, ме­неджмент — це галузь людських знань, сфера прийняття управлінсь­ких рішень, різні категорії, соціальні групи, які об'єднані в економічній, конкурентоспроможній системі (органі) управління в сучасному суспільстві.

У науковій літературі висвітлено багато визначень суті менедж­менту. Найчастіше менеджмент розглядається як сукупність діяль­ності за умов ринкової економіки, пов'язаної з керівництвом людьми, умілим використанням їх праці, інтелектуальних здібностей, мотивів із визначення цілей і завдань бізнесу, створенням механізму управ­ління, розробкою планів, формулюванням відповідних правил і про­цедур, визначенням не лише того, що і коли робити, але яким чином і хто буде виконувати намічене.

У фундаментальному Оксфордському словнику англійської мови "менеджмент" трактується, як: 1) спосіб, манера спілкування між людьми; 2) влада і мистецтво управління; 3) особливого роду вмілість і адміністративні навички; 4) орган управління, адміністративна одини­ця. Але найчастіше менеджмент розглядається як сукупність стра­тегій, філософій, принципів, методів, засобів і форм наукового керів­ництва будь-якою діяльністю з метою підвищення її ефективності та задоволення ринкових потреб споживачів.

Як новий вид діяльності менеджмент сформувався в розвинутих країнах з ринковою економікою в 30-х роках XX століття, і його часто називають конкурентоспроможною системою управління, яка є адекватною ринковому типу господарювання і привабливою сферою бізнесу. На думку переважної більшості спеціалістів з менеджменту,

- 130-


складовими є теорія керівництва, мистецтво управління і його

тичний досвід. Менеджмент розглядають як систему (єдине ціле), складається з частин (елементів). Такими частинами є цілі і прин­ци менеджменту, функції управління, метод менеджменту, кадри

цИПИ ■..

неджерів, структура управління бізнесом, техніка і технологія уп-

вління, інформація в менеджменті. Відповідно до загальної теорії

истем, кожний з цих елементів впливає на ефективність функціону-

анНя системи. У разі невідповідності будь-якого з елементів своєму

призначенню погіршується результативність діяльності всієї системи.

При цьому втрати тим більші, чим вищий її рівень.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)