АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Держави Мезоамерики

Читайте также:
  1. Антиінфляційна політика держави
  2. Антиінфляційна політика держави.
  3. Апарат держави: поняття та структура
  4. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  5. Бюджет держави та проблема його балансування.
  6. Виникнення i розпад загальноiндiйської держави / друга пол. I тис. до н.е./.
  7. Виникнення держави і розвиток економіки
  8. Виникнення держави та рання історя Китаю.
  9. Вопрос Правові форми участі держави в регулюванні господарської діяльності
  10. Вплив держави на економічну рівновагу. Модель економічної рівноваги за методом “витрати-випуск” для змішаної закритої економіки.
  11. До ознак держави належить: -

Мезоамерикою називається район, в якому зараз лежать земли Центральної и Південної Мексики, Гватемали, Сальвадору та Гондураса. Перша цивілізація, яка виникла в цьому районі носить назву племені ольмеків (15 -4 ст. до н.е.). Район де проживав цей народ знаходиться на південному березі Мексиканської затоки.Вони створили першу систему релігійних вірувань, засновану на культі ягуара та бога Кецалькоатля - символа замлеробства. У 800-400 рр. до н.е. у ольмеків з'являються ритуальні центри- або перщі міста. Архітектура цих центрів у Ла-Венті, Сан-Лоренсо и Трес-Сапотес і зараз вражає наших сучасників. Кам’яні споруди доповнюються грандіозними скульптурами голів у шоломах, які важили до 20 тонн. У міста, за десятки, іноді за сотні кілометрів, доставляли величезні брили базальту та нефріту(породи каменю).

Следуючим етапом развитку цивілізації став развиток міста-держави Теотіхуакана (50 км на північний схід від Мехіко). Він пов’язує цивілізації ольмеків з часом виникнення нових державних утворень. У 600 році н.е. це місто займало площу понад 18 кв. км. Його населення складало 60-120 тисяч жителів. Але початок цього міста відносився до більш давніх часів. Центральна частина була побудована у I ст. до н.э. Вся вона складалась з двох вулиць: Дороги Мертвих (понад 5 км) і іншого проспекту без назви (4 км). Ці вулиці перетинались під прямим кутом і були зоріентовані по сторонах світу. На північному кінці Дороги Мертвих стояла Піраміда Сонцю (высотою 42 метри) у 5 ярусів з рівною площадкою, на якій стояв храм. З храмом висота споруди складала 64,5 метра. Загальний обсяг будови - 993 тисячі кубічних метрів. У центрі міста стояв комплекс будівель, у якому знаходився центр перебування правителя міста. Серед споруд цього палацового комплексу виділяється храм бога Кецалькоатля - Змія, вкритого пір’ям, покровителя знань і культури, бога вітрів, одного з головних богів жителів міста.Був у місті і головний міський ринок, десятки більш дрібних будівль і храмів. Стіни жител були складені з каменів і вкриті фресками.Теотіхуакан був самим великим у Мезоамериці центром ремесла і торгівлі. Тут було знайдено залишки понад 500 ремісничих майстерень (300 з яких займаоись виробництвом кам’яних знарядь праці). У VII столітті н.е. місто гине у полум’ї велетенської пожежі. Можливо якесь войовниче племя напало на місто. Після зникнення міста, на його території існувало декілька міст, а потім виникла держава тольтеків (ІХ ст.).

Парлельно з ними на півдні Мексики та півночі Гватемали утворили свою державу племена майя. В них існувала система міст-держав, якими управляли династії з розвинутими релігійними культами.Саме тут виник культ та міф, згідно з яким існування богів треба підтримувати принесенням людських жертв. Майя створили розвинуту іерогліфічну писемність, сонячний календар, вони використовували у математичних обчисленнях нуль, могли передбачати сонячні затемнення. Для культових церемоній вони будували пірамідальні храми. Головним джерелом по вивченню цивілізації майя стали такі міста як Паленке, Копана, Бокампана. Треба відзначити, що радянський вчений Ю.В. Кнорозов дешифрував складну писемність майя, і ми змогли більше дізнатись про Їх історію.

У ІХ-Х столітті розширення держави тольтеків привело до занепаду високої цивілізації майя. Центр її знаходився у Центральній Мексиці у місті Туле-Толлані. Але це державне утворення не витримало приходу нових завойовників. Це був союз племен, серед яких виділялись ацтеки (або “теночкі”). Вони поглинули місцеве населення, використали його культурні традиції і у ХV столітті створили “троїстий союз” трьох міст Теночтитлана, Тескоко и Тлакопана. Цей союз почав завойовувати сусідні землі, і до приходу іспанців Ацтеська імперія займала площу близько 200 тис.кв.км, і населенням 5-6 млн. жителів.

Столицею імперії було місто Теночтітлан, засноване у 1325 році на островах озера Тескоко (суч. Мехіко). Він дуже нагадував Венецію, оскільки був прорізаний сіткою каналів. У центрі міста знаходився кам’яний квартал із високими мурами.У середині квадрату знаходились головні храми “Тепло Майор”, храм Кецалькоатля, поряд з ним знаходились житла жерців, школи, поля для гри у м’яч. Палац ацтекського правителя Монтесуми ІІ нараховував 300 кімнат, мав великий сад, зоопарк і бані. Головні археологічні відкриття у місті були зроблені лише у 70-80-х роках нашого століття, оскільки це місто знаходиться просто під сучасною столицею Мексики.

У міфологічній традиції ацтеків існував міф про головного бога Кецалькоатля, який мав бороду і відправився у заморську східну країну. Тому коли на берег америки висадився Фердінанд Кортес. Ацтеки зустріли іспанців, як богів. Але європейців цікавило лише золото ацтеків. У 1521 році після трирічної облоги Теночтітлан було зруйновано. Велика цівілізація Мезоамерики припинила своє існування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)