АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Агропромисловий комплекс

Читайте также:
  1. I. КОМПЛЕКС ТРЕБОВАНИЙ К ВЫПУСКНИКУ
  2. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  3. Антропосоциогенез и его комплексный характер
  4. Б) образование комплекса антиген-антитело
  5. Б)Культурные универсалии, элементы, комплексы и образцы.
  6. Вопрос 11: Симптом и симптомокомплексы спонтанной вестибулярной дисфункции и методы их определения.
  7. Вопрос 33: Клубы . Состав помещений. Помещения зрительного комплекса. Помещения демонстрационного комплекса. Клубный комплекс помещений
  8. Встреча группы. Комплексный обед в ресторане
  9. Выбор принципиальной схемы щитового комплекса
  10. Выбор структуры комплекса коммуникаций
  11. Выставочный комплекс Одесского морского порта

Харчова промисловість. Найбільш розвинутими галузями харчової промисловості є цукрова, борошно-круп'яна, плодоовочева, м'ясна, молочна, маслоробна, спиртова. Підприємства харчової промисловості представлені 16 цукрозаводами (найбільші - Саливонківський та Яготинський), молокопереробними підприємствами, м'ясокомбінатом, спиртовими заводами, заводами коркових антибіотиків, харчокомбінатами. Найбільшим центром харчової промисловості є Біла Церква (м'ясокомбінат, птахокомбінат, овочеконсервний завод, млинокомбінат, круп'яний завод, молокозавод).

Сільське господарство району спеціалізується на вирощуванні озимої пшениці, жита, кукурудзи, цукрового буряка, гречки. У тваринництві переважає молочне та м’ясне скотарство, свинарство, птахівництво.

Основними організаційно – правовими формами підприємств в агропромисловому комплексі стали: господарське товариство, приватне підприємство, виробничий кооператив, селянське (фермерське) господарство, державне (комунальне) підприємство та інші (філії, дочірні) підприємства.

Транспортний комплекс має потужну інфраструктуру, а саме: понад 8500 км автомобільних доріг, залізничне сполучення з усіма країнами СНД, аеропорти міжнародного класу, транзитні газопроводи.

Рекреаційно-туристичний потенціал. Економічний район має значний рекреаційно-туристичний потенціал не тільки завдяки столиці країни.

У м. Києві працює близько 1300 туристичних підприємства, в яких зайнято понад 6 тис. працівників. Київ має один з найбільших в Україні історико-культурний потенціал. На державному обліку в місті перебуває понад 3,5 тис. пам’яток (потенціал – понад 10 тис.), з них 62 – пам’ятки археології, 1396 – пам’ятки історії, 433 – пам’ятки монументального мистецтва, 1814 – пам’ятки архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, ландшафтні та об’єкти науки і техніки. Функціонує 21 історико-культурний заповідник. У місті зосереджено понад 100 музеїв, 33 театри та театри-студії, 53 культові споруди, 141 бібліотека, 19 концертних організацій і самостійних музичних колективів, цирк.

Одним із питань соціального спрямування в туристичній сфері є розвиток дитячого, молодіжного, сімейного та спортивно-оздоровчого туризму. Важливим фактором розвитку туризму є рекреаційна сфера – це невід'ємна частина його ландшафтно-просторового сприйняття, вони відіграють велику санітарно-оздоровчу, рекреаційну, кліматорегулюючу роль. Система зелених насаджень Києва, розміщення лісопарків, парків, скверів, вуличних зелених насаджень з урахуванням рельєфу і плануванням історичної частини міста та новобудов, розділених Дніпром, на правобережну і лівобережну частини, створюють його неповторний вигляд, як одного з найкращих міст світу.

На Черкащині теж багато історичних та культурних об’єктів, які відображають різні етапи розвитку історії і культури краю, життя і діяльність відомих людей, мають мистецьку і наукову цінність. Шевченківський національний заповідник у Каневі. Заповідник включає музей Т.Г.Шевченка, могилу поета на Тарасовій горі, відновлену хату І.Ядловського, Успенський собор у Каневі, садибу М.Максимовича у Прохорівці та ряд пам’яток археології.

Національний історико-культурний заповідник “Чигирин включає пам’ятки і пам’ятні місця, пов’язані з життям і діяльністю Богдана Хмельницького, визвольною боротьбою українського народу та державотворчими процесами середини ХVІІ ст. Серед історико-культурних об’єктів – музей Б.Хмельницького у Чигирині, Іллінська церква у Суботові, пам’ятки Холодного Яру.Унікальною пам’яткою садово-паркового мистецтва є дендрологічний парк “Софіївка” в Умані.

1.3. Науково-технічний потенціал. В районі функціонує потужний потенціал академічної, вузівської та галузевої науки. В академічному секторі зосереджено понад 7% наукових працівників. Найбільшим сектором науки є вузівський сектор, з метою удосконалення управління наукою створено 6 наукових центрів. Мережа науково-дослідних, конструкторських, проектних інститутів, а також дослідних підрозділів функціонує з метою виробництва, розповсюдження і впровадження в практику наукових знань. Проблемою є – недостатнє фінансування державою.

В районі Вишгороду (Київська обл.) організується технопарк «Промислово-технологічний парк «Київщина» на площі 200 га з обсягом інвестицій у 1,5 млрд. дол., де 50-70 промислових компаній створять 12–15 тис. робочих місць.

Корпорація "Богдан" побудує "Технопарк" для забезпечення логістики нового автомобільного заводу в Черкасах. Інвестиції орієнтовно складуть 65 млн. євро. "Технопарк" буде займатися прийомом і обробкою вантажів, що прибувають на завод. На даний момент корпорацією "Богдан" виготовляються легкові автомобілі ВАЗ, Hyundai, Kia, автобуси усіх класів, а також вантажівки.

Під Києвом створена спеціальна економічна зона «Славутич». Суб’єктами спеціальної економічної зони є 26 підприємств з інвестиційними проектами загальною кошторисною вартістю 83,4 млн. дол., реалізація яких передбачає створення 1434 нових робочих місць. Основний обсяг інвестицій направлений на розвиток таких високотехнологічних галузей промисловості як транспорт і зв’язок; будівництво; деревообробна промисловість; легка промисловість. Для зазначених галузей характерна висока частка виробництва продукції інноваційного спрямування.

1.4. Стан природного середовища. Нинішня екологічна ситуація району характеризується як кризова, що формувалась протягом тривалого часу. Значна кількість об’єктів з питомою вагою матеріаломістких та енергомістких технологій спричинила виникнення надзвичайної ситуації. Промислові і транспортні викиди в атмосферу та водойми, накопичення шкідливих та токсичних речовин в ґрунті призвели до деградації довкілля. Негативно на навколишнє середовище впливає Чорнобильська катастрофа з її довготривалими медико-біологічними, економічними та соціальними наслідками.

Чорнобильська атомна електростанція (ЧАЕС) розташована поблизу міста Прип’ять, у 18 км від міста Чорнобиль, у 16 км від кордону з Білорусією і у 110 км від Києва. Чорнобильська АЕС стала третьою станцією з реакторами типа РБМК-1000 після Ленінградської і Курської АЕС, пущених у 1973 і 1976 рр. До часу аварії на станції функціонували чотири реактори. На етапі будівництва знаходилася третя черга з двома аналогічними реакторами. Всього на ЧАЕС планувалося ввести 12 реакторів.

У березні 2004 року Європейський банк реконструкції і розвитку оголосив тендер на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового саркофага для ЧАЕС. Переможцем тендеру була визнана компанія NOVARKA, спільне підприємство французьких компаній Vinci Construction Grands Projets і BOUYGUES.

Чорнобильська АЕС уклала контракт на проектування, будівництво і введення в експлуатацію нового безпечного об'єкту "Укриття". Вартість контракту - 505 млн. дол., термін реалізації - п'ять років. Новий об'єкт "Укриття" буде зібрано на майданчику ЧАЕС і "насунено" на існуючий об'єкт по рейках. Він буде споруджений у вигляді напівкруглої конструкції арочної форми шириною 257 м, заввишки 105 і завдовжки 150 м. Важити конструкція буде 20 тис.т. Планується, що цей об'єкт простоїть мінімум 100 років.

ГСП "ЧАЕС" уклало з компанією Holtec International (США) контракт на завершення будівництва другого сховища відпрацьованого ядерного палива. Вартість контракту складає 200 млн. доларів, термін реалізації – 52 місяці. Це необхідно для вивантаження і тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива з реакторів і приреакторних басейнів першого, другого і третього енергоблоків Чорнобильської АЕС, а також першого сховища.

1.5. Оцінка трудового потенціал. Чисельність населення району складає 5791,9 тис. осіб (12,6% населення країни). Щільність населення – 116,5 осіб/км2, (максимум – м. Київ – 3333 особи/км2). Питома вага міського населення - 78,1%.

Демографічна ситуація складна. Коефіцієнт природного приросту - 10,7%о – найнижчий серед районів України. Трудові ресурси становлять 2674,4 тис. осіб (13,2% трудових ресурсів країни) (табл. 2).

 

Таблиця 2

Очікувана чисельність наявного населення

на 1 січня 2009 року та середня за 2008 рік

(тис. осіб)
    На 1 січня 2009 року Середня чисельність за 2008 рік  
  все на- селення міське сільське все на- селення міське сільське  
                 
  Україна 46129,0 31571,4 14557,6 46250,8 31620,1 14630,7  
  Київська 1727,8 1049,4 678,4 1732,5 1049,1 683,4  
  Черкаська 1304,8 727,2 577,6 1310,2 728,6 581,6  
  м.Київ 2759,3 2759,3 х 2749,8 2749,8 х  
  Загальна чисельність по району 5791,9 4535,9 1256,0 5792,5 4527,5 1265,0  
  % від населення України 12,56 14,37 8,63 12,52 14,32 8,65  
                 

 

Джерело: [27]


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)