АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність соціології сім’ї та понять «шлюб» і «сім’я»

Читайте также:
  1. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  2. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  3. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  4. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  5. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  6. Безробіття, його сутність і види. Закон Оукена.
  7. Важно понять, сколько денег потребуется для обустройства своего хозяйства?
  8. Валовий внутрішній продукт: сутність, зміст його елементів за виробничим методом.
  9. Валютний курс: сутність та типологія.
  10. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, паритет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  11. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купів.спроможності та зв’язок з платіжним балансом.
  12. Валютний курс: сутність, режими курсоутворення, парітет купівельної спроможності та зв’язок з платіжним балансом.

Міністерство фінансів України

Львівська державна фінансова академія

КРИВАЧУК Л.Ф.

СОЦІОЛОГІЯ СІМ’Ї

Львів – 2007

УДК 316.356.2

ББК 60.56

Кривачук Л.Ф. Соціологія сім’ї: Навчально-методичний посібник. – Львів: ЛДФА, 2007. – 65 с.

 

 

Укладач: Кривачук Л.Ф. – кандидат наук з державного управління, доцент кафедри соціальних та гуманітарних дисциплін, вчений секретар Львівської державної фінансової академії.

 

Рецензенти:

І. Колосовська – к.держ.упр., доцент (Львівський регіональний інститут державного управління НАДУ при Президентові України);

О. Шеремета – к.і.н., доцент (Львівська державна фінансова академія).

У навчально-методичному посібнику розглянуто сутність, об’єкт і предмет соціології сім’ї, типологію сім’ї, проаналізовано сім’ю як соціальний інститут та як малу соціальну групу, основні функції сім’ї, проблему насильства в сім’ї, сучасні тенденції функціонування та розвитку сім’ї в Україні, подано теми рефератів, короткий термінологічний словник, запропоновано рекомендовану літературу.

 

 

Рекомендовано до друку рішенням кафедри соціальних і гуманітарних дисциплін Львівської державної фінансової академії (протокол №5 від 3 грудня 2007 р.).

ЗМІСТ

Вступ...................................................................................................................4

План викладу і засвоєння матеріалу по темі: «Соціологія сім’ї»...................................................................................................................5

Сутність соціології сім’ї та понять «шлюб» і «сім’я»……...........................6

Типологія сім’ї …………………………........................................................10

Сім’я як соціальний інститут і мала соціальна група ….............................13

Основні функції сім’ї……………………......................................................15

Насильство в сім’ї …………………………………………...........................19

Сучасні тенденції функціонування та розвитку сім’ї в Україні….............21

Питання для самоконтролю............................................................................24

Теми рефератів.................................................................................................25

Короткий термінологічний словник..............................................................26

Використана і рекомендована література.....................................................29

Додатки……………………………………………………………………….30

 

 

ВСТУП

Сім’я є першоосновою суспільства, соціумом, де найбільшою мірою виявляються індивідуальні особливості кожного з батьків, їхніх дітей, інших членів родини, реалізуються природні потреби, формуються мотиви поведінки як критерії розвитку особистості, відбувається самопізнання, самоактуалізація та соціалізація її членів.

За своїми характеристиками сім’я є динамічною диференційованою соціальною структурою, яка видозмінюється шляхом збільшення або зменшення кількості її членів, проходить різні етапи становлення і розвитку, вдосконалюється в міру виконання своїх функцій, збагачує зміст життєдіяльності та досвід виховання. Її особливістю є матеріальна і моральна відповідальність членів сім’ї один перед одним і перед суспільством у цілому.

У визначенні сім’ї необхідно розмежовувати поняття «шлюб» і «сім’я»: якщо перше передбачає більш формальний бік стосунків, то друге – насамперед їх родинність і духовну спорідненість. Відповідно до сучасних тенденцій сім’ю формують не стільки взаємини «чоловік – дружина», скільки стосунки «мати – дитина», «батько – дитина», «мати – батько». Адже саме в такому взаємопоєднанні дитина набуває перший досвід суспільного життя, отримує перші уроки моральності, готується до самостійності, засвоюючи трудові навички, норми і правила співжиття, систему перевірених багатовіковим досвідом знань, народну мудрість.

Соціологія сім’ї здійснює аналіз всієї сукупності важливих проблем, пов’язаних із сім’єю, зокрема формування, розвиток та функціонування сім’ї, шлюбно-сімейні відносини, досліджує суперечності, що виникають як у сім’ї, так і у відносинах між сім’єю та суспільством та знаходить шляхи та способи їх розв’язання.

 

 

План викладу та засвоєння

матеріалу по темі

 

1. Сутність соціології сім’ї та понять «шлюб» і «сім’я».

2. Типологія сім’ї.

3. Сім’я як соціальний інститут і мала соціальна група.

4. Основні функції сім’ї.

5. Насильство в сім’ї.

6. Сучасні тенденції функціонування та розвитку сім’ї в Україні.

 

Сутність соціології сім’ї та понять «шлюб» і «сім’я»

Сім’я є одним із найголовніших соціальних інститутів, який є об’єктом дослідження багатьох наук – історії, економіки, права, соціології, психології, педагогіки, антропології, демографії, етнографії, етики тощо. Кожна з цих наук вивчає відповідно до свого предмета певні специфічні сторони функціонування і розвитку сім’ї.

Що ж таке соціологія сім’ї та у чому полягає сутність понять «шлюб”» і «сім’я»?

Соціологія сім’ї як наука виникла у 20–х роках ХХ ст. і розвивалась досить успішно. Найбільш відомими дослідниками у галузі соціології сім’ї є: І. Най, Дж. Хілл (США), Ф. Мішель (Франція), З. Тишка (Польща), Л. Чех-Сомбаті (Угорщина), А.Г. Харчев, М.С. Мацковський (Росія) і ін.

Серед вітчизняних науковців це: Л.Р. Аза, Н.В. Лавриненко, М.Й. Боришевський, С.О. Войтович, І.С. Дьоміна, Г.О. Ковтун, В.Ф. Рибаченко, Б.О. Татенко, В.І. Зацепін, Л.М. Бучинська, О.Д. Цимбалюк, Ю.М. Якубова та інші.

Соціологія сім’ї – це галузь соціології, яка вивчає формування, розвиток і функціонування сім’ї, шлюбно-сімейні відносини у конкретних культурних та соціально-економічних умовах.

Об’єктом соціології сім’ї є шлюбно-сімейні відносини, сфера сімейного життя.

Предметом соціології сім’ї є:

1. Загальні основи та принципи шлюбу і сім’ї.

2. Взаємозв’язок сім’ї і суспільства.

3. Типи соціальних відносин, характерні для сім’ї.

4. Фактори, що визначають чисельність і структуру сімейної спільності.

5. Зв’язок сім’ї з іншими соціальними спільностями та сферами соціального життя.

6. Суспільні функції сім’ї, її структура та особливості як соціального інституту, і як малої соціальної групи.

7. Мотивація шлюбів і розлучень, а також соціальні та психологічні фактори, які сприяють плануванню сімейного життя, виникненню та подоланню внутрішньо сімейних конфліктів.

8. Інтеграція та дезінтеграція сім’ї.

9. Типи та форми шлюбно-сімейних відносин, тенденції та перспективи їх розвитку.

10. Умови життя сім’ї та етапи життєвого циклу сім’ї.

Розглянемо два основні об’єкти соціології сім’ї: шлюб і сім’ю.

Шлюб і сім’я – історично змінні соціальні явища. Існує думка, що в доісторичні часи шлюбу і сім’ї не існувало. Панували відносини так званого проміскуїтету (невпорядкованих статевих зв’язків), кожна жінка могла вступати в близькі стосунки з усіма чоловіками цього гурту, а кожний чоловік з усіма жінками цього оточення.

Пізніше мала місце ендогамія, коли в статеві стосунки вступали представники одного роду. Поступово стало зароджуватися примітивне соціальне регулювання статевих стосунків первісних людей. Тому наступний вид статевих стосунків – це екзогамія (тобто систематичні статеві зв’язки між представниками різних родів). Початковою формою екзогамії був груповий шлюб. Поступово груповий шлюб трансформувався у парний шлюб (тобто одна подружня пара).

Шлюб

Шлюб – це суспільством визначений і схвалений союз між двома дорослими індивідами, що втілює певні соціальні норми, передбачає визнання прав та обов’язків подружжя один щодо одного, до дітей, майна, оточення.

У Сімейному кодексі України (ст.21.) дається таке визначення шлюбу:

«шлюб – це сімейний союз жінки і чоловіка, зареєстрований в державному органі реєстрації актів громадянського стану».

Релігійний обряд шлюбу не є правовою основою для виникнення у жінки і чоловіка прав і обов’язків подружжя. Шлюбний вік для жінки встановлюється у 17 років, а для чоловіків – у 18 років. За заявою особи, яка досягла 14 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо було встановлено, що це відповідає її інтересам. Шлюб грунтується на вільній угоді жінки і чоловіка. Як до реєстрації, так і після реєстрації шлюбу подружжя може заключити шлюбний договір.

Шлюб майже завжди об’єднує двох осіб протилежної статі, проте у деяких країнах допускаються різні види гомосексуального шлюбу.

Останніх два-три десятиліття набуває поширення, особливо серед молоді, так званий феномен співжиття (конкурбінат).

Співжиття (конкурбінат) – це коли двоє людей живуть разом, маючи між собою сексуальні стосунки, але не одружуються.

Сім’я

Сім’я є більш складною системою стосунків, ніж шлюб, оскільки вона, об’єднує не тільки подружжя, а й їх дітей, а також інших родичів та близьких.

Сім’я – це соціальний інститут і мала соціальна група, що грунтується на кровній спорідненості шлюбів, усиновленні, альтернативних формах сімейного виховання (прийомна сім’я, будинок сімейного типу тощо) та пов’язані спільністю побуту й взаємною відповідальністю.

Відповідно до Сімейного кодексу України (2004 р.):

«сім’я – це особи, які проживають сумісно, пов’язані спільним побутом і мають взаємні права та обов’язки».

(Подружжя вважається сім’єю й тоді, коли дружина або чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та за інших поважних причин не проживають разом).

Основні ознаки сім’ї:

1. Шлюбні зв’язки.

2. Кровна спорідненість.

3. Зв’язки встановлені при усиновленні та інших альтернативних формах сімейного виховання (прийомна сім’я, будинок сімейного типу).

4. Спільний побут.

5. Спільний сімейний бюджет.

6. Взаємні права й обов’язки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)