АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Насильство в сім’ї

Читайте также:
  1. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  2. Визначення насильства в сім’ї
  3. Відмова від зображення того або іншого члена сім’ї.
  4. ДІАГНОСТИКА СІМ’Ї
  5. Методика діагностики сім’ї
  6. Основні функції сім’ї
  7. Під структурою сім’ї розуміють сукупність родинних, духовних, моральних, правових, владних та інших відносин між подружжям, батьками і дітьми, іншими членами сім’ї.
  8. Програма вивчення сім’ї учня
  9. Розвиток і соціалізація особистості в сім’ї
  10. Роль сім’ї, держави та церкви у життєдіяльності суспільства (за О.Контом).
  11. Сім’я як соціальний інститут, функції сім’ї

Актуальною, однак недостатньо дослідженою є проблема насильства у сучасних сім’ях. Поширеним і небезпечним є сексуальне скривдження дітей, домашнє насильство. Сексуальне скривдження дітей набуло міжнародного характеру.

В Україні вперше 15 листопада 2001 року прийнято Закон України «Про попередження насильства у сім’ї», який набрав чинності 20 березня 2002 року.

Цим законом визначено перш за все термінологію, яка є особливо важливою при застосуванні юридичних способів захисту. У Законі даються поняття насильства в сім’ї та окремих видів насильства в сім’ї: сексуального, фізичного, психологічного, економічного.

Насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.

Фізичне насильство в сім’ї – це умисне нанесення одним членом сім’ї іншому члену сім’ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, нанесення шкоди його честі і гідності.

Сексуальне насильство в сім’ї – це протиправне посягання одного члена сім’ї на статеву недоторканість іншого члена сім’ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім’ї.

Психологічне насильство в сім’ї – це насильство, пов’язане з дією одного члена сім’ї на психіку іншого члена сім’ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдатися або завдається шкода психічному здоров’ю.

Економічне насильство в сім’ї – це умисне позбавлення одним членом сім’ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.

Розрізняють заходи по відношенню до осіб, які вчинили насильство в сім’ї або породжують його вчинення та щодо осіб, які потерпіли від насильства в сім’ї.

По відношенню до потерпілих від насильства в сім’ї створюються кризові центри з метою надання необхідної психологічної, медичної, юридичної та педагогічної допомоги.

Крім зазначених центрів, створюються також центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї, в яких потерпілі можуть перебувати протягом періоду, необхідного для лікування та психо-соціальної реабілітації.

Одним з таких центрів є «Жінка для Жінки» та «Жіночі перспективи».

Соціологи виділяють такі причини поширення домашнього насильства:

· поєднання емоційної напруги та персональної інтимності, характерне для сімейного життя;

· чимало виявів насильства в сім’ї толерують, а іноді й схвалюють.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)