АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Типологія сім’ї

Читайте также:
  1. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  2. Валютний курс: сутність та типологія.
  3. Виборчі системи: сутність І типологія
  4. Визначення насильства в сім’ї
  5. Відмова від зображення того або іншого члена сім’ї.
  6. ДІАГНОСТИКА СІМ’Ї
  7. Економічне зростання, його вимірювання і типологія. Чинники економічного зростання
  8. Методика діагностики сім’ї
  9. Насильство в сім’ї
  10. Основні функції сім’ї
  11. Партія як субєкт політики.типологія та функції партій. Політична опозиція.
  12. Під структурою сім’ї розуміють сукупність родинних, духовних, моральних, правових, владних та інших відносин між подружжям, батьками і дітьми, іншими членами сім’ї.

Способи утворення сім’ї у різних культурах дуже відрізняється, однак існують певні правила, які організовують вибір партнера, типи сімейних зв’язків, місце проживання і відносини влади у сім’ї.

Типи сім’ї:

1. За кількістю представлених поколінь:

· нуклеарна;

· розширена.

Нуклеарна сім’я (проста) це найбільш поширений тип сім’ї в сучасному індустріальному суспільстві. Вона складається із дружини, чоловіка і їхніх дітей. Протягом життя індивід, як правило, буває членом двох нуклеарних сімей: сімей своїх батьків, а після одруження – сім’ї, яка складається з нього, його дружини та їхніх дітей.

Розширена сім’я (складна) – це сім’я, яка складається із кількох поколінь родичів. Розрізняють різні форми розширеної сім’ї: патрілокальна сім’я (молоді переходять жити у сім’ю чоловіка); матрілокальна сім’я (молоді переходять жити у сім’ю дружини).

Розширена сім’я складається з трьох і більше поколінь, які з’явились внаслідок одруження дітей і внуків, зв’язані спільним господарством. У таких сім’ях відповідальність і турбота розподіляються серед багатьох членів сім’ї. Діти тісно пов’язані не лише з батьками, але й зі своїми дядьками і тітками, вони оточені дорослими, які за певних умов готові взяти на себе обов’язки батьків.

Розширена сім’я характерна для традиційного суспільства, а індустріалізація сприяла розвитку нуклеарних сімей.

 

2. За типом шлюбних зв’язків сім’ї поділяються:

· ендогамія;

· екзогамія;

· моногамія;

· полігамія.

Ендогамія – це правила, які дозволяють вибирати подружнього партнера усередині певних суспільних груп (клас, раса, каста, віросповідування, національність, плем’я тощо).

Екзогамія – це правила, які забороняють укладення шлюбу всередині певної суспільної групи. Як правило, забороняється вступати в подружні зв’язки із членами своєї родини.

Моногамія – це подружжя, що складається із одного чоловіка й однієї жінки. Ця форма є у всіх суспільствах, навіть і у тих, де паралельно практикують інші форми шлюбних зв’язків.

Полігамія – це така форма подружжя, при якій у шлюб вступають більше ніж два партнери.

Існує три форми полігамії: типова полігамія (багато жінок, один чоловік), рідко зустрічається поліандрія (багато чоловіків, одна жінка), а також пуналуанальна сім’я (груповий шлюб).

 

3. За типом моделей влади сім’ї поділяються:

· патернальна сім’я (патріархат);

· матріцентрична сім’я (матріархат);

· егалітарна сім’я.

Патріархат – це найпоширеніша модель владних стосунків у сім’ї, що передбачає домінуючу роль чоловіка в родині: головним є чоловік, а за його відсутності – старший за віком чоловік в родині.

Матріархат – це модель владних відносин, за якої головна роль належить жінці. Така модель трапляється рідко, але виникає у сім’ях, в яких з певних причин відсутній чоловік.

Егалітарна сім’я – це сім’я, в якій права для обох членів родини рівні. Ця модель владних сімейних стосунків в останні роки є домінуючою і найпоширенішою у розвинутих країнах світу.

4. За наявністю батьків:

· повна сім’я;

· неповна сім’я.

Повна сім’я – це сім’я, в якій є мати, батько і діти;

Неповна сім’я – це сім’я, в якій немає когось одного із батьків (є мати і діти або є батько і діти).

 

5. За кількістю дітей:

· бездітна сім’я;

· малодітна сім’я;

· багатодітна сім’я.

Бездітна сім’я – сім’я, в якій немає дітей.

Малодітна сім’я – сім’я, в якій є одна або дві дитини.

Багатодітна сім’я – сім’я, в якій є троє і більше дітей, віком до 18 років.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)