АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасна сім’я в Україні: функціонування та розвиток

Читайте также:
  1. БРАТСТВА І РОЗВИТОК КУЛЬТУРИ
  2. Виникнення держави і розвиток економіки
  3. Виникнення і розвиток вищих навчальних закладів у світі. Поява університетів.
  4. Виникнення і розвиток грошових відносин
  5. Виникнення і розвиток Економічної теорії
  6. Виникнення та розвиток документаційної науки у 20 ст.
  7. ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК ПИСЕМНОСТІ
  8. Відбудова і розвиток народного господарства
  9. Вказати риси пристосованості земноводних до водного(на прикладі пуголовка) і наземного способу життя.Розмноження і розвиток земноводних.
  10. ВНЕСОК КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ У РОЗВИТОК ОСВІТИ УКРАЇНИ
  11. Глава 3 Соціальний розвиток і культура
  12. Грошовий ринок та механізми його функціонування

Сучасні тенденції функціонування та розвитку сім’ї в Україні характеризуються такими соціальними особливостями:

1. Шлюб, який є основою сім’ї стає рівноправним, добровільним, вільним від примусу, матеріальних розрахунків, втручання або тиску третіх осіб, союзом жінки і чоловіка.

2. Додержання принципу егалітарності на противагу патріархальності, чоловічої авторитарності, які не обмежують права і гідність чоловіка та жінки, забезпечують кожному з них рівні можливості професійного та духовного зростання.

3. Нині створюються реальні передумови для подолання суперечностей між коханням і обов’язком, індивідуальним та суспільним інтересом в інтимному житті людини.

4. Суспільна цінність сім’ї все більше визначається її роллю в примноженні і передаванні у спадок приватної власності, організації виробництва, споживання, обслуговування тощо.

До специфічних чинників щодо формування та розвитку сучасної сім’ї, належать:

· місце проживання (регіон, місто, село);

· соціально-класова та етнічна належність;

· матеріальне становище;

· рівень освіти і культури членів сім’ї, традиції, цінності, на які орієнтуються у своїх життєвих планах і прагненнях члени сім’ї;

· стартова позиція, тобто та моральна і економічна база, на якій будується кожна сім’я і від якої багато в чому залежить її здатність до консолідації, згуртування, інтеграції.

Реформи, що проводилися в Україні протягом 90-х років, істотно позначилися на соціально-економічному, демографічному репродуктивному та виховному потенціалі української сім’ї.

Спостерігається тенденція відкладання вступу до шлюбу і народження дітей у зв’язку із загальним падінням рівня життя. В останнє десятиліття спостерігається систематичне падіння абсолютних і відносних показників народжуваності та плідності, особливо значним є показник у міських поселеннях. Важливим чинником зниження народжуваності в Україні були і залишаються незадовільні житлові умови, невирішеність екологічних проблем. Зниження народжуваності та втрата традицій багатодітності – фундаментальна тенденція сучасності.

Негативні явища у процесі відтворення населення відбуваються у зв’язку з погіршення здоров’я вагітних. Важливим показником стану репродуктивного здоров’я є не виношування вагітності, яке є актуальною проблемою вже протягом багатьох років, здебільшого як результат високої поширеності абортів і захворювань, що передаються статевим шляхом, а також важливе значення мають соціально-економічні чинники. В Україні відносно велику частину становлять пологи у жінок раннього віку (14-17 років), що викликає занепокоєння не лише з медичної точки зору, але також із соціальної.

Стан репродуктивного здоров’я, соціально-демографічні аспекти життєдіяльності сімей значною мірою залежать від економічного становища сімей. Рівень життя членів сім’ї, особливості сімейного виховання, залежать від кількості дітей у віці до 18 років, працездатних та непрацездатних дорослих осіб у складі сім’ї. Незважаючи на низку соціальних заходів, які здійснюються з метою покращення матеріального становища сімей, рівень життя сучасних сімей є невисокий.

Найпоширенішою соціальною проблемою сучасної сім’ї є проблема розлучень. Основними мотивами розлучень є:

1. Мотиви, обумовлені дією соціально-економічних чинників:

· незадоволеність житловими і побутовими умовами;

· матеріальний розрахунок під час укладення шлюбу;

· засудження чоловіка або дружини з позбавленням волі;

· часті відрядження чоловіка або дружини.

2. Мотиви, обумовлені соціально-психологічними чинниками:

· відмінності в потребах, інтересах, цілях;

· орієнтація подружжя;

· несхожість характерів;

· втручання третіх осіб;

· скупість, грубість, сварливість;

· необгрунтовані ревнощі;

· нова любов і зрада.

3. Мотиви соціально-біологічного характеру:

· наркотизм та алкоголізм одного із членів подружжя;

· подружня невірність;

· хвороби;

· психічне захворювання;

· дійсна і уявна сексуальна несумісність;

· нездатність або небажання когось із подружжя мати дітей;

· велика різниця у віці.

Розлучення за будь-яких мотивів – явище з певними соціальними наслідками. Найбільше страждають діти, які залишаються без одного з батьків або живуть з нерідним батьком чи матір’ю. У англомовній літературі для визначення такого типу сімей використовується термін «реструктурована сім’я» (restuctural family).

Отже, сім’я є першоосновою суспільства, соціумом, де найбільшою мірою виявляюся індивідуальні особливості кожного з батьків, їхніх дітей, інших членів родини, реалізуються природні потреби, формуються мотиви поведінки, відбуваються самопізнання, самоактуалізація та соціалізація її членів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)