АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні функції сім’ї

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  3. Анкета дослідження проблем студентської сім’ї.
  4. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  5. АПК , його функції та структура
  6. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  7. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  8. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?
  9. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  10. Взяття шлункового вмісту для дослідження секреторної функції шлунка (пацієнт може допомагати медичному працівникові, поведінка адекватна)
  11. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  12. Визначення геш-функції. Побудова геш-функції, виходячи з блочного шифра.

Функції сім’ї можна визначити як основні способи прояву активності, життєдіяльності сім’ї та її членів. Функції сім’ї поділяються на:

· суспільні (спрямовані на суспільство);

· індивідуальні(спрямовані на особу).

У науковій літературі є різні класифікації функцій сім’ї. Розглянемо основні функції сім’ї з урахуванням сучасних тенденцій:

· репродуктивна функція;

· виховна функція;

· рекреативна функція;

· комунікативна функція;

· феліцітологічна функція;

· функція первинного соціального контролю;

· економічна функція.

 

1. Репродуктивна функція

Загальні риси змін у функціонуванні інституту сім’ї – це індивідуалізація, прагнення до незалежності, автономності, зменшення орієнтації на соціальне оточення. Відповідно змінюються погляди на репродуктивну функцію сім’ї – протягом десятиріч під впливом демографічних макропроцесів посилюється її суспільна значимість.

Репродуктивна функція – це біологічне відтворення суспільства, підтримка та збереження репродуктивного здоров’я (на суспільному рівні); задоволення потреби мати дітей, планування їх народження (на індивідуальному рівні).

Прийнято виділяти три типи щодо репродуктивності сім’ї: багатодітну (3 і більше дітей), середньодітну (2 дітей), малодітну (1 дитина). Зараз намітилася тенденція до малодітного відтворення населення. З метою регулювання дітонародження різні держави виробляють і реалізують державну демографічну політику.

Демографічна політика – це система соціальних заходів, спрямованих на формування бажаної для того, чи іншого суспільства свідомої демографічної поведінки населення.

Основне питання демографічної політики полягає в тому, як держава може впливати на рішення про народжуваність, які приймаються на рівні сім’ї з тим, щоб їх кінцевий результат відповідав економічним і соціальним потребам суспільства. У зв’язку з цим існують два типи демографічної поведінки населення, а саме: націлена на зростання народжуваності, або навпаки на її зниження.

 

2. Виховна функція

Одна з найважливіших функцій сім’ї – це виховна функція. У порівнянні з іншими функціями вона має наскрізний характер і пов’язана практично з кожною із них.

Виховна функція – це формування навичок суспільного життя, соціалізація дітей, забезпечення культурної неперервності суспільства, передача новому поколінню суспільних норм та цінностей (на суспільному рівні); задоволення потреб у батьківстві, контактах з дітьми, вихованні дітей, самореалізації в дітях, забезпечення дітям батьківської підтримки, любові, передача життєвого досвіду від старших індивідів до молодших, засвоєння молодими індивідами досвіду старших (на індивідуальному рівні).

Сімейне виховання – це засіб первинної соціалізації. Соціалізація відбувається через цілеспрямований вплив на людину з метою формування певних моральних і фізичних якостей, звичок, навичок, установок, прищеплення відповідних взірців і норм поведінки.

 

3. Рекреативна функція

Рекреативна функція сприяє розвитку особистості всіх членів сім’ї та є відновлювальною, емоційно-стабілізаційною функцією. Сім’я є тим життєвим осередком, де людина повинна знаходити позитивні емоції, розуміння, заспокоєння, знімати психологічне напруження.

Рекреативна функція – це забезпечення психологічного здоров’я членів сім’ї, психологічна терапія членів суспільства (на суспільному рівні); задоволення потреб індивідів у відпочинку, відтворенні фізичних та психологічних сил (на індивідуальному рівні).

 

4. Комунікативна функція

Комунікативна функція задовольняє потребу людини в духовному спілкуванні, яке ґрунтується на взаєморозумінні і взаємоповазі.

Комунікативна функція – це розвиток особистості кожного члена сім’ї, збереження та розвиток духовного потенціалу суспільства (на суспільному рівні); духовне взаємозбагачення членів сім’ї, зміцнення дружних основ шлюбного союзу, забезпечення реалізації духовного потенціалу особистості, задоволення потреб у спілкуванні (на індивідуальному рівні).

 

5. Феліцітологічна функція

Феліцітологічна функція (від лат. felicite, що означає щастя) – тобто задоволення потреб в коханні і щасті і т.д.

Феліцітологічна функція – це емоційна стабілізація членів суспільства (на суспільному рівні); задоволення потреб в особистому щасті та коханні, емоційна підтримка одних членів сім’ї іншими (на індивідуальному рівні).

 

6. Функція первинного соціального контролю

Важливе значення у функціонуванні та розвитку сім’ї має здійснення моральної регламентації поведінки членів сім’ї у спілкуванні та взаємодії один з одним.

Функція первинного соціального контролю це моральна регламентація поведінки членів сім’ї у різних сферах життєдіяльності, відповідальності та зобов’язань у відносинах між подружжям, батьками і дітьми, представниками старшого і середнього поколінь (на суспільному рівні); формування та підтримка правових і моральних санкцій за неналежну поведінку і порушення моральних норм взаємовідносин між членами сім’ї (на індивідуальному рівні).

 

7. Економічна функція

Успішне використання сім’єю своїх функцій визначається не тільки її внутрішнім станом, але й соціальним здоров’ям суспільства. Кризові процеси в розвитку нашої країни не могли не відбитися на функціонуванні сім’ї, особливо на її фінансово-матеріальному забезпеченні. Економічні зміни значною мірою вплинули на змістовне наповнення економічної функції, розширили її як суспільне, так і індивідуальне значення.

Економічна функція – це економічна підтримка дітей та непрацездатних членів суспільства, створення можливостей забезпечення зайнятості членів суспільства через сімейну економічну діяльність (на суспільному рівні); одержання матеріальних засобів одними членами сім’ї від інших, можливість професійної реалізації членів сім’ї у сімейному бізнесі, сімейних підприємствах, інших видах сімейної економічної діяльності (на індивідуальному рівні).

Особливого значення набуває родинна економіка.

Родинна економіка це сукупність різних видів сімейної економічної та фінансової діяльності, які забезпечують задоволення потреб членів сім’ї (приватне домашнє господарство, формування й витрачання сімейного бюджету тощо).

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)