АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 6. Девіантна поведінка, злочинність і соціальний контроль

Читайте также:
  1. Виды управленческого контроля. Внешний и внутренний контроль.
  2. Вихрострумовий контроль.
  3. Внаслідок суперечливості соціальних відносин однією з форм соціальної взаємодії суб'єктів стає соціальний конфлікт.
  4. Внешний и внутренний контроль.
  5. Глава 3 Соціальний розвиток і культура
  6. Двенадцать семейств. Двудольные. Тест-контроль.
  7. Девіантна поведінка. Соціальна природа правопорушення
  8. Девіантна та делинквентна поведінка.
  9. Єдиний соціальний внесок
  10. Косигінські реформи». Економічний та соціальний розвиток УРСР у період«застою».
  11. Латентна злочинність.
  12. Морально-соціальний смисл благодійництва

Визначення девіантної поведінки. Соціальний контроль: норми і санкції.

Теорії злочинності та девіантної поведінки: біологічна теорія, психологічна теорія, соціологічні теорії (теорія диференційної асоціації, теорія аномії, теорія ярликів).

Соціальні санкції: в’язниці та покарання. Зміни у методах покарань. В’язниці та проблема підвищення морального рівня. Смертна кара: основні суперечності.

Гендер і злочинність: рівні злочинності серед чоловіків та жінок; жінки у бандах. Жертви злочинів: домашнє насильство, сексуальні домагання, зґвалтування. Висновки про чоловічу та жіночу злочинність (дослідження Кемпбел та Карлен).

Злочинність «білих комірців». Злочини багатих і можновладців. Державні злочини. Організована злочинність.

 

Тема 7. Соціальна стратифікація і класова структура

Поняття «соціальна стратифікація». Чотири системи соціальної стратифікації та їхня характеристика: рабство, касти, стани, класи. Теорії стратифікації: (К.Маркс, М.Вебер, Е.Райт, Ф.Паркін).

Соціальний поділ на класи у сучасних західних суспільствах: відмінності в статках та доходах; поняття «багатство» та «доход; вищий клас, середній клас, робітничий клас, найнижчий клас.

Зміни в класовій структурі (як змінюються класи): вищий клас; висококваліфіковані професіонали, менеджери та адміністратори; «білі комірці» та «сині комірці» (фемінізація й пролетаризація); зміни робітничого класу; проблема найнижчого класу.

Соціальна мобільність: визначення та типи. Вертикальна та горизонтальна (латеральна) мобільність. Інтра- та інтергенераційна мобільність. Порівняльні дослідження мобільності. Низхідна мобільність і висхідна мобільність та успіх. Рівні та проблеми вивчення мобільності. Особисті шанси на мобільність. Поняття «маргінальність».

Бідність і нерівність. Визначення та типи бідності. Аналіз бідності: з яких соціальних груп походять бідні, причини бідності, проблема соціальної допомоги, безпритульність. Класи, нерівність та економічна конкурентність (дослідження М.Елберт).

 

Тема 8. Соціальні організації та інститути.

Поняття соціальної організації. Поняття «бюрократія». Теорія бюрократії М.Вебера. Формальні та неформальні відносини в організаціях. Фізичні рамки організацій. Теорія організацій М.Фуко: контроль за часом і простором. Нагляд в організаціях. В’язниця – взірець процесу нагляду.

Бюрократія і демократія (висновки Д.Лайона та Р.Мікелза). Межі нагляду в організаціях. Альтернатива бюрократії. Японська модель організації.

Глобальні корпорації (транснаціональні компанії): вплив та три типи (етноцентричні, поліцентричні та геоцентричні). Нові тенденції в корпораціях: зменшення та децентралізація; соціальні організації як мережі, а не ієрархії (піраміди).

Соціальні інститути: визначення, типи, функції (дисфункції). Процес інституціоналізації.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)