АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зовнішня політика Галичини і Волині до об’єднання двох князівств

Читайте также:
  1. Автоматична фіскальна політика.
  2. Автоматична фіскальна політика.
  3. Автоматична фіскальна політика. Автоматичні чисті податки як вмонтовані стабілізатори.
  4. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  5. Антиінфляційна державна політика
  6. Антиінфляційна політика
  7. Антиінфляційна політика
  8. Антиінфляційна політика держави
  9. Антиінфляційна політика держави.
  10. Антикризова політика уряду Англії
  11. Бідність, її причини та показники. Соціальна політика держави як політика регулювання доходів.
  12. Важливе значення для розвитку літератури Волині мав

Галицька і Волинська землі прийшли до об’єднання у велике князівство наприкінці XII ст. різними шляхами. У Галицькому князівстві від часу його утворення (поч. 1140р.) утвердилася династія нащадків онука Я. Мудрого – Ростислава Володимировича. Перший галицький правитель Володимирко Володаревич (1141-1152) зумів створити сильне автономне князівство і успішно протистояв київським князям, які перетворили його на свого васала. Його син Ярослав (1152 - 1187) вже навіть вирішував питання наслідування київського престолу. З його іменем пов’язана висока дипломатична активність Галицького князівства. Наступник Ярослава Володимир (1187-1199) не зміг на належному рівні підтримувати міжнародний авторитет князівства. Смерть Володимира Ярославовича, який не мав синів, знаменувала згасання династії галицьких Ростиславовичів.

Натомість Волинське князівство під час князювання Святополка Ігоровича (1113-1125) перетворилося на володіння київських князів. Так було до смерті правнука Мономаха Мстислава у 1170 р. Його син Роман Мстиславович за три десятиліття (1170-1199) зробив князівство (стало) одним із наймогутніших серед південно-руських державних утворень. Скориставшись тим, що Володимир Ярославович не залишив наступника, Роман силою в 1199 р. заволодів Галичем і об’єднав Галицьку землю з Волинською, утворивши Галицько-Волинське князівство. Проте воно проіснувало лише 6 років (Роман загинув у Польщі в червні 1205 р.). Тому після його смерті Галицько-Волинська Русь на 40 років поринула у болото феодальної роздробленості, була розділена на декілька удільних князівств.

У краї володарювали бояри, які часто садили на престол покірних їм князів-маріонеток. У Галичі роками сиділи угорські королевичі оточені місцевими боярами. Лише після 25-річної боротьби з боярами та угорськими окупантами Данило Романович в 1245р. зумів об’єднати Галицьку і Волинську землі. Проте нове князівство проіснувало лише до смерті Данила (1264р.), а потім знову розпалося на кілька уділів.

Безумовно, що в цих умовах вести мову про єдину й цілеспрямовану зовнішню політику Галицько-Волинської Русі, хіба за винятком правління Данила Романовича, не приходиться. Для більшої частини XIII ст. характерний брак зусиль та здатності князів і бояр проводити свідомо, націлену на державні інтереси, зовнішню політику. Вперше в давньоруській історії галицькі, й меншою мірою волинські бояри робляться суб’єктами міжнародної політики та міжнародного права. Саме в їхніх інтересах і під їхнім тиском князі, яких вони садили на престол, здійснювали переважно недалекоглядну та невдалу дипломатію. Бували випадки, що бояри від свого імені укладали угоди з королями Польщі і Угорщини.

Тому зовнішню політику Галицько-Волинської Русі слід почати з перших років XIII ст., зокрема часів Романа Мстиславовича, який мав тісні зв’язки із Візантією.

Загибель Романа Мстиславовича зумовила цілий ряд зв’язків між галицькими і волинськими Рюриковичами з одного боку, та Угорщиною й Польщею з іншого. Вона полегшила західним сусідам втручатися у внутрішні справи обох земель і виношувати плани поділу між собою спадщини Романа Мстиславовича.

Лише після досягнення Данилом (1219 р.) повноліття він починає активну й цілеспрямовану зовнішню політику (мета – об’єднання Галичини і Волині). До цього часу інші князі, королі Польщі, Угорщини, користуючись обставинами, роздирали Галицько-Волинську Русь на шматки.

Небажання повернути спадщину Романовичам, використовуючи умови удільної роздробленості угорський король і краківський князь в 1214р. у Спіші підписали угоду про розподіл Галицько-Волинської Русі (вони трирічну дочку Лєшка Соломею заручили з п’ятирічним Коломаном, якого посадили в Галичі). Польський князь заволодів західною Галичиною, Волинню з Берестям. Андрій II прагнув перетворити Галицьку землю на угорську провінцію, попросив папу Інокентія III коронувати сина Романа галицькою короною і укласти унію галицької православної церкви з католицькою (це було зроблено в 1215 році). Проти цього повстало населення Галичини, яке зруйнувало плани Андрія II.

1219 році Данило одружився з дочкою нового галицького князя Анною, уклавши з ним союз, що дозволяв отримати допомогу Мстислава у відвоюванні у поляків Волині. Проте Данило самостійно відвоював у поляків Західну Волинь, що змусило польського князя шукати допомоги в Угорщини. У ті часи дипломатія часто базувалася на воєнних успіхах.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)