АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 4. Особистість як соціально-психологічний феномен. Особистість як суб’єкт та об’єкт соціальних відносин. Формування особистості в соціальному середовищі

Читайте также:
  1. B. Транспортна аварія, об’єктового рівня.
  2. V. Формування нових знань.
  3. Автоматизоване формування проводок при нарахуванні зносу ОЗ і НМА
  4. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  5. Адміністративно-правовий статус суб’єкта звернення.
  6. Адресність соціальних допомог
  7. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  8. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  9. Аналіз існуючих машин для подрібнення рулонів стеблових кормів і вибір об’єкта розробки
  10. Аналіз статистичної сукупності в середовищі MS Excel
  11. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  12. Асоціальні прояви особистості
В чому виявляється соціальна природа особистості? особистість народжується у соціумі; *особистістю людина стає, взаємодіючи з іншими людьми у суспільстві; особистість живе і працює у суспільстві; особистістю людина стає.
В чому полягають відмінності активності людини від активності тварин? *тому, що активність людини спонукається потребами, але їх задоволення відбувається у процесі здійснення цілеспрямованої діяльності; тому, що активність тварин спонукається вродженими потребами, а у людини - набутими, духовними потребами; тому, що активність людини завжди відповідає вимогам суспільства; тому, що у тварин немає активності.
Виділіть властивості, які характеризують людину лише як особистість. *старанність, правдивість, інтереси, світогляд; сміливість, музичні здібності, розум, чудова дикція; висока чутливість до музики, інтерес до малювання; чуйність, емоційна збудливість, висока сенсорна чутливість, інтерес до спорту.
Виділіть основні властивості, які характеризують людину лише як особистість. *старанність, правдивість, інтереси, світогляд; сміливість, музичні здібності, розум, чудова дикція; висока чутливість до музики, інтерес до малювання; чуйність, емоційна збудливість, висока сенсорна чутливість, інтерес до спорту.
Визначте поняття «психічні властивості особистості». вроджені властивості, які мають ситуаційний характер; набуті властивості, які мають ситуаційний характер; *відносно постійні, стійкі властивості, які формуються в процесі індивідуального життя й діяльності в умовах соціального середовища; другорядні риси, які виявляють стійке вибіркове ставлення до навколишнього.
Визначте поняття «рівень домагань особистості». здатність особистості усвідомлювати рівень складності завдань, на розв'язання яких вона спрямовує свою діяльність; прагнення людини задовольнити власні потреби; *прагнення до досягнення особистістю мети тієї складності, на яку людина вважає себе здатною; здатність особистості ставити перед собою життєві задачі і докладати вольових зусиль до їх досягнення.
Визначте поняття, яке відображає зміст терміну «особистість». свідомий індивід, включений в суспільно корисну діяльність; конкретний людський індивід з індивідуально виявленими своєрідними розумовими, емоційними, вольовими та фізичними властивостями; *соціалізований індивід, котрий втілює найістотніші соціально значущі властивості індивід, який розвивається в людському середовищі.
Вкажіть компоненти структури особистості згідно з теорією 3. Фрейда. фізичне Я, соціальне Я, духовне Я; *„Воно”, „Я”, „Над-Я”; свідомість, особисте несвідоме, колективне несвідоме; немає правильної відповіді.
Вкажіть найбільш повне і точне визначення активності особистості. здатність людини брати участь у суспільному житті; *здатність людини робити суспільно значущі перетворення оточуючого середовища, що реалізуються у спілкуванні, спільній діяльності, творчості; здатність людини набувати суспільно корисних характеристик; всі відповіді правильні.
Вкажіть найбільш точне визначення інтересу: система усвідомлюваних потреб, які спонукають діяти відповідно до своїх поглядів і світогляду; глибока й обґрунтована віра людини в принципи та ідеали, якими вона керується у своєму житті; *емоційний вияв пізнавальних потреб особистості; потреба у чомусь, що може бути досягнуто вольовими зусиллями.
Вкажіть найбільш точне визначення переконань особистості. *знання, істинність яких для людини є незаперечною і які постають для неї як керівництво до дії; потреба у чомусь, що може бути досягнуто вольовими зусиллями; емоційний вияв пізнавальних потреб особистості; чітке усвідомлення умов, потреб і засобів для досягнення мети.
Вкажіть найбільш точне визначення самосвідомості. *сприйняття особистістю образів самої себе у різних ситуаціях діяльності й поведінки; усвідомлене ставлення особистості до своїх потреб; усвідомлення особистістю особливостей власного характеру та темпераменту; всі відповіді правильні.
Вкажіть найбільш точне визначення установки. спонукання до діяльності, що є недостатньо чітко усвідомленою потребою у чомусь; вияв емоційного ставлення особистості до певних подій суспільного життя; емоційний вияв пізнавальних потреб особистості; *стан готовності до певної активності, за допомогою якої може бути задоволена та чи інша потреба.
Встановіть відповідність. Стилі лідерства: 1)авторитарний; 2)демократичний; 3)попустительський. Основні ознаки: а)відсутність похвали, нарікань; б)інструкція у формі речень; в)заборони з погрозами; г)ніякого співробітництва. 1 – а, 2 – в, 3 – б, г 1 – в, 2 – б, 3 – а, г *1 – в, 2 – а, 3 – б, г 1 – б, 2 – а, 3 – в, г
Дайте визначення самооцінки. *цінність, значущість якої надає особистість собі загалом та окремим сторонам своєї особистості, діяльності, поведінки; система психічного самовпливу з метою свідомого управління особистістю своїми психічними станами у відповідності із „Я-концепцією”; загальна структура самосвідомості, що характеризується системою ставлень до навколишнього світу; всі відповіді правильні.
Дайте визначення «спрямованості особистості». глибока й обґрунтована віра людини в принципи та ідеали, якими вона керується у своєму житті; система спонукань, яка визначає вибірковість ставлень та активність особистості; *інтеграція досвіду, знань і самосвідомості у цілісну картину світу, яка зумовлює життєву орієнтацію людини; всі відповіді правильні.
Дайте визначення поняття «авторитет». *загальновизнаний вплив індивіда на займаній посаді *визнання за індивідом права на прийняття відповідального рішення пристосування індивіда до умов соціального середовища та існування в ньому немає правильної відповіді
Дайте визначення поняття «особистість». свідомий індивід, включений в суспільно корисну діяльність; конкретний людський індивід з індивідуально виявленими своєрідними розумовими, емоційними, вольовими та фізичними властивостями; *соціалізований індивід, котрий втілює найістотніші соціально значущі властивості індивід, який розвивається в людському середовищі.
Дайте визначення поняття «Переконання особистості». *знання, істинність яких для людини є незаперечною і які постають для неї як керівництво до дії; потреба у чомусь, що може бути досягнуто вольовими зусиллями; емоційний вияв пізнавальних потреб особистості; чітке усвідомлення умов, потреб і засобів для досягнення мети.
Дайте визначення терміну «спрямованість особистості». глибока й обґрунтована віра людини в принципи та ідеали, якими вона керується у своєму житті; система спонукань, яка визначає вибірковість ставлень та активність особистості; *інтеграція досвіду, знань і самосвідомості у цілісну картину світу, яка зумовлює життєву орієнтацію людини; всі відповіді правильні.
З чим пов’язані соціальні ролі у психології? з соціальним статусом *з соціальним положенням *з фактичною поведінкою людини *з поведінкою, яку чекають інші члени групи
На основі чого виникає самосвідомість? одночасно із свідомістю; при народженні людини; *у процесі формування свідомості; у процесі зростання особистості.
У чому полягає соціальна природа особистості? особистість народжується у соціумі; *особистістю людина стає, взаємодіючи з іншими людьми у суспільстві; особистість живе і працює у суспільстві; особистістю людина стає.
Що є результатом процесів самоусвідомлення людини? *„Я-концепція" особистості; індивідуальність людини; самосвідомість людини; свідомість людини.
Що означає поняття «рівень домагань особистості»? здатність особистості усвідомлювати рівень складності завдань, на розв'язання яких вона спрямовує свою діяльність; прагнення людини задовольнити власні потреби; *прагнення до досягнення особистістю мети тієї складності, на яку людина вважає себе здатною; здатність особистості ставити перед собою життєві задачі і докладати вольових зусиль до їх досягнення.
Що означають психічні властивості особистості? вроджені властивості, які мають ситуаційний характер; набуті властивості, які мають ситуаційний характер; *відносно постійні, стійкі властивості, які формуються в процесі індивідуального життя й діяльності в умовах соціального середовища; другорядні риси, які виявляють стійке вибіркове ставлення до навколишнього.
Що характеризує людину як індивіда? особливості нервової системи, мета в житті, професія; *вік, статева приналежність, особливості зовнішності; здібності, спрямованість, освіта, захоплення особливості нервової системи, освіта, вік.
Що характеризує людину як особистість в першу чергу? звички, характер, нахили, здібності; *переконання, прагнення, ціннісні орієнтації; темперамент, мислення, увага, спілкування характер, темперамент, вік, переконання.
Що характеризує особистість в першу чергу? звички, характер, нахили, здібності; *переконання, прагнення, ціннісні орієнтації; темперамент, мислення, увага, спілкування характер, темперамент, вік, переконання.
Як існують у психіці психологічні структури,, індивід " та „ особистість "? взаємозалежно; *взаємообумовлено; як дві незалежні структури; як дві тотожні структури.
Як розглядаються ціннісні орієнтації у психології? вияв емоційного ставлення особистості до певних подій суспільного життя; *соціально детермінована і зафіксована у психіці індивіда спрямованість особистості на цілі і засоби діяльності; структурно побудований регулятор життєдіяльності особистості, який у формі ставлень відображає певну сукупність знань людини про світ; побудована структура особистості, що передбачає наявність певних життєвих цілей людини.
Яка здатність людини лежить в основі самосвідомості? всі відповіді правильні; *відокремлювати себе від власної життєдіяльності; мислити і розмірковувати; відчувати і сприймати навколишній світ.
Яке з вказаних явищ не належить до механізмів міжособистісного пізнання і сприймання людини? *соціальна роль; ідентифікація; рефлексія; немає правильної відповіді.
Який характер має зв’язок між активністю і діяльністю? активність тільки передує діяльності; активність супроводжує діяльність; *активність передує і супроводжує діяльність; активність і діяльність тотожні між собою.
Які види установок розрізняють за ступенем стійкості? *усвідомлювані та неусвідомлювані; актуальні та фіксовані; загальні і спеціальні; безпосередні та опосередковані.
Які є види установок розрізняють за ступенем стійкості? *усвідомлювані та неусвідомлювані; актуальні та фіксовані; загальні і спеціальні; безпосередні та опосередковані.
Які люди схильні до конформізму? дуже дисципліновані люди порівняно розумні люди люди, не стійкі до стресу *люди з лабільними психічними процесами й установками
Які ознаки характеризують людину як індивіда? особливості нервової системи, мета в житті, професія; *вік, статева приналежність, особливості зовнішності; здібності, спрямованість, освіта, захоплення особливості нервової системи, освіта, вік.
Якої точки зору дотримується соціальна психологія стосовно питання активності особистості? джерелом активності є внутрішні спонукання людини до діяльності; *джерелом активності особистості є її органічні та духовні потреби; джерелом активності є зовнішні спонукання, що діють на особистість; джерелом активності є вроджені інстинктивні потреби людини.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)