АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Г) Виникнення марксистського напрямку

Читайте также:
  1. Виникнення i розпад загальноiндiйської держави / друга пол. I тис. до н.е./.
  2. Виникнення асептики
  3. Виникнення держави і розвиток економіки
  4. Виникнення держави та рання історя Китаю.
  5. Виникнення етики в системі філософського знання
  6. Виникнення і перебіг АГ тісно пов'язані з наявністю факторів ризику.
  7. Виникнення і розвиток вищих навчальних закладів у світі. Поява університетів.
  8. Виникнення і розвиток грошових відносин
  9. Виникнення і розвиток Економічної теорії
  10. Виникнення міста в Європі
  11. Виникнення міста Рима та правління царів
  12. Виникнення міської драми. Жанрова своєрідність мораліте, фарсу та соті.

Представники революційного крила польського робочого руху Р. Люксембург і Ю. Мархлевский виступили з роботами, в яких розвивалися марксистські погляди на історію Польщі XIX - початку XX в. Цим було покладено початок новому напрямку в польській історіографії.

Першою великою роботою Рози Люксембург (1871 -1919) була книга «Промислове розвиток Польщі» (1898), що вийшла на німецькій мові, а потім перекладена російською. У ній на основі статистичного та економічного матеріалу було доведено, що в останній третині XIX ст. на польських землях перемогли капіталістичні відносини. Разом з тим, виявивши всезростаючої взаємозв'язок економіки польських земель з господарством поділили Польщу держав, Люксембург прийшла до висновку, що досягнення незалежності є в цих умовах утопією, а тому не вважала актуальним для польських робочих гасло про право націй на самовизначення. «Огидний гасла проти незалежності Польщі, - писав В. І. Ленін, - Роза Люксембург посилається на свою роботу 1898 року, довела швидке «промислове розвиток Польщі» з збутом фабричних продуктів в Росію. Годі й говорити, що звідси ще рівно нічого не випливає з питання про право на самовизначення, що цим доведено тільки зникнення старої шляхетської Польщі і т. д.» (Ленін. І. Поли. собр. соч. - Т. 25. - З. 266).

Значний внесок у формування марксистської історіографії вніс Юліан Мархлевский (1866-1925). В роботі «Фізіо-кратизм в давній Польщі» (1897), вивчивши польську економічну думка другої половини XVIII ст., він показав, що фізіократи намагалися обмежити свавілля шляхти і духовенства, але їх зусилля мали частковий успіх і не могли вивести Річ Посполиту-зі стану занепаду. Розділи Польщі, вважав Мархлевский, з'явилися закономірним результатом егоїстичної політики магнатів і шляхти. Він піддав критиці концепцію Калинки. В роботі «Конституція 3 травня 1791 р.» була розкрита зв'язок реформаторських прагнень частини шляхти з своєрідністю соціально-економічного розвитку Речі Посполитої. Досить обмежений характер цієї конституції Мархлевский пояснював тим, що її автори відображали інтереси шляхти, були далекі від народу.

В праці «Соціально-економічні відносини на польських землях під владою Пруссії» (1903) він на основі аналізу офіційної статистики встановив, що приєднання до Пруссії західних польських земель призвело до занепаду тут промисловості і консервації феодальних порядків на селі. Він охарактеризував шляхи і форми проникнення капіталістичних відносин в економіку цих земель, труднощі розвитку капіталізму в сільському господарстві по «пруському шляху». У 1897-1908 рр. Мархлевский опублікував кілька статей і брошур про аграрні відносини в Польщі, переконливо довівши їх капіталістичну еволюцію.

Роботи Люксембург і Мархльовського також поклали початок вивчення історії польської робочого руху, його боротьби з царизмом.

Вплив марксизму зазнав ряд молодих істориків (С. Кошутский, Н. Гонсеровская та ін.), займалися з'ясуванням ролі соціально-економічних факторів у розвитку суспільства. Їх роботи були присвячені формування і розвитку промисловості, В трьох книгах С. Кошутского, що вийшли в 1901 -1905 рр., розглядалася розвиток великої промисловості в Королівстві; Польському. Вплив марксизму позначилося на ранньому етапі наукової творчості М. Хандельсмана. У його перших роботах події кінця XVIII ст. трактувалися в тісному зв'язку з соціально-економічними відносинами і класовими суперечностями. Проте пізніше методологія і тематика його досліджень змінилася.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)