АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ситуаційне завдання №11

Читайте также:
  1. IV. Домашнє завдання
  2. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  3. V. Оголошення домашнього завдання.
  4. V. Оголошення домашнього завдання.
  5. VI. Домашнє завдання
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  8. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ
  9. Будьте дуже уважні, на вас чекають пригоди та складні завдання. Мавпочка Чі- Чі- Чі».
  10. Варіанти тем рефератів для виконання завдання 1
  11. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  12. Виконайте завдання

 

Акціонерне товариство пред'явило позов до виробничого кооперативу про стягнення неустойки за недопоставку рідкого скла. Кооператив не відмовився від факту невиконання договірних зобов'язань, проте просив звільнити його від відповідальності, оскільки його контрагенти, в свою чергу, не поставили йому силікат натрію для виробництва рідкого скла.

При розгляді спору господарський суд встановив, що контрагенти виробничого кооперативу — виробники силікату натрію — визнані банкрутами і припинили свою діяльність, а тому кооператив не зміг закупити необхідну сировину для виготовлення скла. Враховуючи ці обставини, господарський суд відмовив АТ в задоволенні позову.

Питання:

1. Чи може суб'єкт підприємницької діяльності звільнятися від відповідальності за невиконання договірного зобов'язання, якщо таке невиконання було спричинене відповідним невиконанням зобов'язань його контрагентами?

2. Чи можна наведені в ситуації обставини вважати форс мажорними? Чи матиме це значення для правильного вирішення справи?

3. Чи обґрунтоване рішення суду?

 

 

______________________ _________________________________

(посада) (підпис, прізвище та ініціали)

 

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУРІШНІХ СПРАВ

КАФЕДРА ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри

Господарсько-правових дисциплін

____________ _____

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Тема №6: Господарські зобов»язання.

З дисципліни: Господарське право

Категорія студентів: студенти 3 курсу ННІПП НАВС

Навчальна мета: Сформувати у слухачів практичні навики щодо вирішення ситуаційних завдань пов’язаних господарськими зобов»язаннями, договірними спорами тощо

Виховна мета: сприяння розвитку моральних етичних та інших якостей особистості, формування професійних якостей юриста, розвитку професійних відносин у колективі

Розвивальна мета: поглиблення обізнаності студентів у теоретичних питаннях курсу «Господарський процес», опанування навиками професійного юридичного мислення

Обсяг навчального часу: 2 години

Навчальне обладнання, ТЗН: дошка, мультимедійний проектор (за потреби), комп*ютер з виходом до мережі Інтернет

Наочні засоби:_ нормативно-правові акти

Між предметні та міждисциплінарні зв’язки: Цивільне право, Договірне право.

Джерела

Нормативні акти:

1.Господарський кодекс України.

2. Цивільний кодекс України

3. «Про форм зовнішньоекономічних договорів (контрактів)

4. Закон України «Про міжнародне приватне право»

5. Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність»

6. Постанова пленуму ВСУ № 9 від 2009 року

Перше завдання:

. Між приватним підприємством та командитним то­вариством було укладено договір поставки. Приватне підприємство в особі його директора підписало договір та скріпило його печат­кою підприємства. Керівник командитного товариства, посилаю­чись на те, що він забув печатку, тільки підписав договір. На вико­нання договору приватне підприємство в строк поставило товар то­вариству. Незважаючи на це, товариство затримувало його оплату. На пред'явлену підприємством претензію товариство відповіло, що її вимоги воно не визнає, оскільки вважає договір поставки неукладеним за відсутності відбитку печатки однієї зі сторін. Підприємство звернулося до господарського суду.

Питання:

1. З якого моменту господарсько-правовий договір вважається укла­деним?

2. В якому нормативному акті вказано на необхідність відбитку печатки для дійсності договору?

3. Яке рішення має прийняти господарський суд?

 

Друге завдання:

До господарського суду надійшла позовна заява від ТОВ «Альфа» з вимогою достроково розірвати договір оренди, укладений ним, як орендарем, з ТОВ «Бета» на підставі статті 652 Цивільного кодексу України. ТОВ «Альфа» зазначила, що договір оренди був укладений 01 лютого 2011 року строком на 2 роки 363 дні. З того часу бізнес позивача зазнає втрат, що призвело до того, що обумовлена в договорі орендна плата є для нього занадто великою і компанія не має фінансової можливості її сплачувати. ТОВ «Альфа» зазначило, що під час укладення договору оренди, компанія не могла передбачити такий розвиток ситуації, до того ж за умови укладення подібного договору на час подання позову, ТОВ «Альфа» не уклали б останній на аналогічних умовах

Питання:

1. Який порядок дострокового розірвання договору за статтею 652 ЦК України?

2. Якими нормами права та нормами рекомендаційного характеру має керуватися суд при винесенні рішення?

3. Яке рішення має прийняти суд?

4. Які Вам відомі судові прецеденти по аналогічним справам?

 

 

Третє завдання:

Акціонерний комерційний банк "Держава" і ди­ректор приватного підприємства домовилися про те, що приватне підприємство виступить поручителем за кредитним договором, що був укладений між банком та товариством з обмеженою відповідальністю. Банк розробив проект договору, сформувавши на комп'ютері не тільки власне текст, а й печатку банку та підпис керівника. Отримавши договір електронною поштою, директор ПП роздрукував і підписав його.

Позичальник у строк кредит і відсотки за ним не повернув, і банк звернувся до поручителя із проханням відшкодувати йому втрачені кошти. Але директор приватного підприємства у листі вказав, що оформлення договору поруки не відповідає вимогам за­кону, оскільки він укладений не у письмовій формі, а отже, є недійсним. Банк звернувся до господарського суду.

Питання:

1. Що вважається письмовою формою договору?

2. Чи буде достатнім для суду посилання приватного підприємства не те, що договір є недійсним?

3. Яке рішення має прийняти господарський суд?

 

 

______________________ _________________________________

(посада) (підпис, прізвище та ініціали)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)