АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПОГОДИННИЙ РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ ЗА ТЕМАМИ

Читайте также:
  1. IV. Номінації конкурсу.
  2. Банківська система та грошовий мультиплікатор: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кільк-на визначеність грош. мульт-ра.
  3. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  4. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  5. Бюдж.-податкова пол.дер. за ум. фіксованого вал. курсу.
  6. в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу
  7. В чому полягає мета перевірки гіпотези про закон розподілу ряду?
  8. Вcеукраїнського конкурсу-фестивалю сучасного музичного та вокального мистецтва
  9. Валютний курс. Форми котирування валютного курсу.
  10. ВВЕДЕНИЕ К КУРСУ
  11. Взаємозв’язок виробництва та розподілу?
  12. Взаимодействие между специфическими и неспецифическими таламо-кортикальными системами

УДК 346.9 (073)

 

 

© ДНВЗ Українська академія банківської справи

Національного банку України», 2013

ЗМІСТ

 

 

Вступ

1.Погодинний розподіл навчального курсу за темами………..8

2.Зміст навчальної дисципліни,плани семінарських,

практичних занять,питання для самостійної роботи………10

3.Питання для підсумкового контролю………………………..33

4.Рекомендовані джерела……………………………………….37

5.Поточний та підсумковий контроль знань студентів,

критерії оцінювання…………………………………………..40

 

ВСТУП

Однією з необхідних умов успішного функціонування всіх елементів створюваного в Україні ринкового механізму є законність і дисципліна в діяльності суб’єктів господарювання. У процесі здійснення господарської діяльності між суб’єктами цієї діяльності виникають, функціонують і припиняються численні господарські відносини. Здійснення господарської діяльності не може проходити без конфліктів, що призводить до суперечностей та,відповідно, до виникнення господарських спорів, які є предметом розгляду та вирішення господарського суду.

Господарський суд є однією з гілок судової влади, на яку Конституцією України і чинним законодавством покладено здійснення правосуддя зі спорів,що виникають в господарських відносинах. Утворення системи господарських судів відображає процес становлення в Україні незалежної судової влади. В Україні сформовано систему господарських судів, і це зумовило необхідність теоретичного усвідомлення діяльності цих судів та практики реалізації господарського процесуального законодавства.

Здійснюючи судочинство в господарських відносинах, господарські суди, як спеціалізована ланка судової системи України,покликані не лише розглядати справи у спорах з метою захисту прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин, а й сприяти зміцненню законності в господарських правовідносинах. Тому цілком природно, що господарські суди відіграють значну роль у системі інститутів судової влади.

Організація і діяльність господарських судів визначається Конституцією України,Господарським процесуальним кодексом України, Законами України «Про судоустрій та статус суддів», «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», «Про виконавче провадження», «Про третейські суди»,іншими законодавчими актами, а також міждержавними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Таким чином, навчальна дисципліна «Господарське процесуальне право» набуває важливого значення в підготовці спеціалістів за спеціальністю «Правознавство».

Вивчення цієї дисципліни надасть можливість по кожній темі студентам ознайомитися з основними положеннями, що розкривають тему, перевірити якість набутих знань шляхом обговорення найбільш актуальних проблем та вирішення практичних ситуацій; вивчити господарське процесуальне законодавство в обсязі, визначеному до кожної теми (під час занять вивчаючи відповідне законодавство, студенти набувають навичок не тільки роботи з нормативно-правовими актами, а й їх тлумачення й застосування), а також ознайомитися з судовою практикою у господарських справах. В процесі вивчення дисципліни студенти мають можливість вивчити спеціальну літературу, сформувати своє уявлення про доктрину господарського процесуального права.

В процесі вивчення дисципліни передбачається використовувати активні методики викладання: попереднє самостійне вивчення студентами навчального матеріалу і послідуюче активне колективне обговорення виявлених проблем на семінарських та практичних заняттях.

Вивчення дисципліни передбачає проведення лекційних, семінарських та практичних занять, а також самостійну роботу студента.

В ході лекцій студенти мають отримати в узагальненому вигляді інформацію стосовно основних тем курсу.

На семінарські заняття винесені найбільш значні питання господарського процесуального права, знання яких дозволяє підвищити правову культуру студентів, навчити їх самостійно мислити

Процес самопідготовки до занять повинен мати творчий характер.

Усні відповіді повинні бути обґрунтованими, а при використанні нормативно-правових актів, необхідні обов’язкові посилання на відповідні статті.

Виконуючи письмові завдання студент повинен письмово оформити його результати, а в ході обговорення вносити виправлення, необхідні уточнення й доповнення.

Під час вивчення дисципліни слід використовувати не лише підручники та конспекти лекцій, але і нормативно-правові акти та спеціальну літературу. Для цього рекомендується звертатися не тільки до підручників, посібників, монографій, а й до періодичних фахових видань, насамперед до таких як «Вісник господарського судочинства», «Санація та банкрутство», “Право України”, “Підприємництво, господарство і право”,“Держава і право”, “Правова держава”, “Вісник Академії правових наук”, “Юридична Україна” та інших видань.Важливе значення в засвоєнні курсу дисципліни повинно відіграти ознайомлення з практикою вирішення господарських спорів в господарських судах України різних ланок.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Господарське процесуальне право» є засвоєння нормативно-правових актів, що регулюють господарські процесуальні відносини, ознайомлення із науковими працями з цих питань, а також із практикою господарського судочинства.

Завданнями навчальної дисципліни є формування у студентів знань теоретичних основ з питань господарського судочинства, вивчення механізму вирішення господарських спорів, аналіз нормативно-правових актів, що регулюють господарські процесуальні відносини, аналіз практики застосування цивільного та господарського законодавства, а також формування навичок застосування правових норм.

Вивчення навчальної дисципліни базується на теоретичних знаннях та навичках, які отримані студентами з теорії держави і права, адміністративного, фінансового, цивільного, господарського та банківського права. Отримані знання та навички є базовими для вивчення таких навчальних дисциплін як вексельне право, порівняльне банківське право, заставне право тощо.

Підсумковий контроль здійснюється у формі іспиту. Білети для іспиту містять три контрольних питання


ПОГОДИННИЙ РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ ЗА ТЕМАМИ

Теми   Семін. зан. Самост. Робота
Тема 1. Організаційно-правові засади господарського судочинства. Правова природа господарських судів та їх місце в системі судової влади в Україні.Система,повноваження господа рських судів. Правовий статус судді господарського суду.      
Тема 2. Господарське процесуальне право як галузь права. Предмет і метод господарського процесуального права. Принципи господарського судачин-ства.Джерела господарського проце суального права.Господарське процесу альне право як наука і навчальна дисципліна.      
Тема 3.Досудове врегулювання господарських спорів. Значення та правові засади досудового врегулюван-ня господарського спору. Порядок пред’явлення претензії. Врегулювання розбіжностей,що виникають при укладе нні,зміні та розірванні господарських договорів.      
Тема 4.Окремі питання господар ського процесу. Підвідомчість під суд ність справ господарським су дам. Учасники господарського процесу. Судові витрати. Процесуальні строки.      
Тема 5. Докази та доказування у господарському процесі. Поняття, зміст,види,мета доказування. Обов’язок доказування і подання доказів. Належність і допустимість судових доказів. Підстави звільнення від дока зування Предмет,межі доказуван ня, Розподіл обов’язків з доказування. Поняття та види доказів, окремі засоби доказування. Оцінка доказів. Запобіжні заходи.      
Тема 6. Позов у господарському процесі. Поняття, елементи позову. Форма і зміст позовної заяви. Порядок подання позовної заяви. Відзив на позовну заяву. Відмова у прийнятті, повернення позовної заяви. Об’єднання позовних вимог. Відмова від позову. Зустрічний позов. Забезпечення позову.      
Тема 7. Вирішення господарських спорів у першій інстанції.Порядок вирішення господарських спорів у господарському суді. Відкладення, зупинення,поновлення і припинення судового розгляду. Рішення суду. Ухвала суду,її зміст. Додаткове рішен ня,ухвала.      
Тема 8. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку. Право апеляцій ного оскарження. Вимоги до апеляцій ної скарги,порядок подання. Розгляд апеляційної скарги. Постанова апеляцій ного суду.      
Тема 9.Перегляд судових рішень у касаційному порядку. Право касаційно го оскарження.Форма і зміст касаційної скарги. Строки та порядок подання касаційної скарги,її розгляду.Розгляд касаційної скарги. Межі перегляду справи у касаційній інстанції. Постанова касаційної інстанції.      
Тема 10. Перегляд судових рішень Верховним Судом України.Право, підстави, строк подання заяви про перегляд судових рішень господар ських судів. Вимоги до заяви,порядок подання,допуск справи до проваджен ня.Порядок розгляду справи. Повнова ження Верховного Суду України. Постанова Верховного Суду України.      
Тема 11.Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за ново виявленими обставинами. Підстави перегляду судових рішень за ново виявленими обставинами.Строк та порядок подання заяви. Перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами.Рішення суду.      
Тема 12.Виконання рішення, ухвали,постанови господарського суду. Загальна характеристика інституту виконання судових рішень.Наказ господарського суду,порядок його виконання.Відстрочка або розстрочка виконання рішення,зміна способу та порядку виконання. Зупинення,поворот виконання судового рішення. Оскар ження дій чи бездіяльності органів Державної виконавчої служби.      
Тема 13. Особливості розгляду господарських спорів у третейських судах.Правові засади третейського судочинства в Україні.Підвідомчість справ третейським судам.Третейська угода.Формування третейського суду, судові витрати. Провадження у третейських судах (подання позову, зустрічний позов, правила,місце третейського розгляду, процесуальні права та обов’язки учасників, докази).Рішення третейського суду, порядок його виконання та оскарження.      
Тема 14.Розгляд господарських спорів у міжнародному комерційному арбітражі.Правовий статус міжнарод ного комерційного арбітражу. Арбіт ражна угода.Склад,компетенція третей ського суду. Арбітражне провадження. Винесення арбітражного рішення та припинення розгляду.Оспорювання ар бітражного рішення.Визнання та вико нання арбітражних рішень.      
Тема 15.Провадження у справах за участю іноземних суб’єктів господа рювання.Процесуальні права та обо в’язки,підсудність справ за участю іноземних суб’єктів господарювання. Звернення господарських судів із судовим дорученням до іноземного суду. Виконання в Україні судових доручень іноземних судів.      
ВСЬОГО:      

2.ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ,ПЛАНИ

СЕМІНАРСЬКИХ,ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ,

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ.

 

Тема 1.Організаційно- правові засади господарського

судочинства.

 

Правова природа господарських судів та їх місце в системі судової влади в Україні.Система,повноваження господарських судів.Правовий статус судді господарського.

 

План семінарського заняття

 

1.Правова природа господарських судів та їх місце в системі судової

влади в Україні.

2.Система та повноваження господарських судів.

3..Правовий статус судді господарського суду.

 

Питання для самостійної роботи

 

1.Становлення господарських судів,їх місце в системі судової

влади в Україні.

2.Система та повноваження господарських судів.

3.Порядок обрання,підстави та порядок звільнення судді

господарського суду.

4.Права та обов’язки судді господарського суду.

5.Законодавчі гарантії незалежності судді господарського суду.

 

Тема 2.Господарське процесуальне право як галузь права

 

Предиет і метод господарського процесуального права.Принципи господарського судочинства.Джерела господарського процесуального права.Господарське процесуальне право як наука і навчальна дисципліна.

 

План семінарського заняття

 

1.Предмет і метод господарського процесуального права.

2.Організаційні принципи господарського судочинства.

3.Функціональні принципи господарського судочинства.

4Джерела господарського процесуального права.

5.Наука господарського процесуального права.

 

Питання для самостійної роботи

 

1.Особливості предмета правового регулювання

господарського процесуального права.

2.Методи господарського процесуального права.

3.Поняття та класифікація принципів господарського

процесуального права.

4.Законодавче врегулювання принципів господарського

судочинства.

5.Характер змін в господарському процесуальному

законодавстві у 2010-2012 р.р.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)