АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА5 ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОСОБИСТОСТІ

Читайте также:
  1. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  2. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  3. Аграрні відносини, їх зміст та особливості.
  4. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  5. Анатомо-фізіологічні особливості опорно-рухового апарату
  6. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  7. Асоціальні прояви особистості
  8. Біологічні особливості ріпаку озимого
  9. Біологічні особливості ряду Напівтвердокрилі
  10. В чому полягають особливості кореляційного опису результатів біометричних досліджень?
  11. Взаємини особистості і колективу в педагогічних системах А. Макаренка і В. Сухомлинського.
  12. Види акціонерних товариств та їх особливості.

Питання теми

1.Поняття про темперамент і його фізіологічні основи.

2.Сучасні підходи до психологічної характеристики типів темпераменту.

3. Загальне поняття про характер і його природу.

4. Структура характеру.

5. Поняття про здібності.

6. Структура здібностей.

ТЕМПЕРАМЕНТ

В індивідуально-психологічних розходженнях між людьми істотне місце займають динамічні розходження, що складають основу темпераменту. Вони характеризуються ступенем інтенсивності психічних процесів і станів, швидкістю їхнього протікання, а також імпульсивністю. Основними компонентами темпераменту є: загальна психологічна активність; моторика; емоційність.

Темперамент накладає відбиток на всі дії і вчинки людини. Перша спроба пояснити індивідуальні розходження між людьми була зроблена Гіппократом (V в. до н.е.). Давньогрецька медицина вважала, що стан організму залежить від співвідношення рідин в організмі (кров, лімфа, жовч). В даний час ці теорії наукового значення не мають.

Важливу роль у вивченні темпераменту зіграло навчання И. П. Павлова про типи вищої нервової діяльності. Було встановлено, що причина індивідуальних динамічних особливостей поводження обумовлена властивостями нервової системи. Властивості нервової системи можуть бути загальними і частками (парціальними). Перші визначають показники темпераменту людини, а другі — його частки спеціальні особливості, що мають непряме відношення до характеристики особистості.

И.П. Павлов думав, що три властивості нервових процесів (процеси порушення і гальмування) визначають тип вищої нервової діяльності (тип нервової системи). Цими властивостями є:

сила, тобто здатність нервової системи витримувати сильні подразники. Вона характеризується витривалістю і працездатністю нервових кліток;

урівноваженість, що характеризується співвідношенням процесів порушення і гальмування;

рухливість як показник швидкості зміни процесів порушення і гальмування.

Виходячи з цього тип вищої нервової діяльності може бути: сильний і слабкий, сильний у свою чергу підрозділяється на: сильний невтримний, сильний урівноважений рухливий, сильний урівноважений інертний.

Властивості темпераменту, як і властивості нервової системи, не є абсолютно незмінними. Властивості темпераменту виявляються не з моменту народження і не усі відразу у визначеному віці, а розвиваються у визначеній послідовності, обумовленої як загальними закономірностями дозрівання вищої нервової діяльності, так і специфічними закономірностями дозрівання кожного типу нервової системи.

Були експериментально встановлені додаткові властивості нервової системи:

лабільність швидкість виникнення і протікання збудливого і гальмового процесу;

динамічність швидкість і легкість вироблення умовних рефлексів;

сконцентрованість показник міри діференціровки подразників.

Відкрито важлива позитивна властивість слабка типу — висока чутливість.

До конкретних властивостей темпераменту B.C. Мерлін відносить особливості емоційно-вольової сфери:

активність, стриманість, емоційну збудливість, швидкість виникнення і зміни почуттів, особливості настрою, стан тривоги, занепокоєння, а також ряд інших особливостей психіки: працездатність, швидкість включення в нову роботу, загальну ригідність особистості, швидкість засвоювання і переробки навичок, особливості уваги, інтроверсію і екстраверсію.

Зіставляючи окремі властивості нервової системи з поводженням людини, дослідники виділили ряд психічних особливостей, сполучення яких може бути співвіднесене з загальними типами вищої нервової діяльності. При цьому виділені наступні психічні властивості:

сензітівність виникнення психічної реакції на зовнішній подразник найменшої сили;

реактивність сила емоційної реакції на зовнішні чи внутрішні подразники;

активність - показує, наскільки активний людина в подоланні перешкод, у своїх діях, учинках;

темп реакцій швидкість протікання психічних процесів і реакцій;

пластичність і ригідність гнучкість, легкість пристосування до нових умов і, навпаки, інертність, відсталість, нечутливість до зміни умов;

екстравертірованість спрямованість особистості зовні, на оточуючих людей, предмети, події;

інтровертірованість — спрямованість особистості на себе, на власні переживання і думки.

Виділяють чотири основних типи темпераменту: холеричний, сангвінічний, флегматичний, меланхолійний. Однак варто враховувати, що в чистому виді, як правило, типи темпераменту в житті не зустрічаються, і можна говорити тільки про перевагу тих чи інших його рис.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)