АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Співвідношення основних типів вищої нервової діяльності і темпераменту

Читайте также:
  1. VI. Характер діяльності учнів.
  2. VII. Характер діяльності учнів.
  3. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  4. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  5. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  6. Алгоритм здійснення аналітичній діяльності класного керівника
  7. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  8. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  9. Аналіз ефективності використання основних фондів
  10. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві
  11. Аналіз забезпеченості, інтенсивності і ефективності використання основних засобів підприємства
  12. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції

Холеричний темперамент - сполучення сили, неврівноваженості ВНД (невтримний тип) бойовий, задерикуватий, товариський; дії рвучкі; почуття швидко виникають і різко виражені.

Сангвінічний темперамент - сполучення сили, урівноваженості і рухливості ВНД, активний, товариський; продуктивний при наявності інтересу; почуття легко виникають і змінюються; міміка виразна.

Флегматичний темперамент - сполучення сили, урівноваженості й інертності ВНД, спокійний, рівний, наполегливий; частіше завзятий трудівник; почуття виникають повільно, стійкі; схильний до перебування поза колективом.

Меланхолійний темперамент - слабість ВНД, реакція не завжди відповідає характеру подразників, швидко настає позамежне гальмування; почуття глибокі; відносини в колективі налагоджуються з працею, хоча може бути прагнення до спілкування.

ХАРАКТЕР

Слово «характер» у перекладі з грецького означає «печатка», «карбування». Точніше життя, як би чеканить людську особистість

Характер — це цілісне утворення особистості, що визначає особливості діяльності і поводження людини і характеризується стійким відношенням до різних сторін дійсності.

У характері особистість розкривається з боку її змісту, у темпераменті — з боку своїх динамічних проявів. Характер виникає і формується протягом життя, одночасно є і «стійким» і «зміним».

Властивості ВНД визначає в характері такі риси, як урівноваженість, неврівноваженість, рухливість, інертність, товариськість, замкнутість. Нервова система впливає і на інші прояви характеру — на тонус почуттів, мову, зовнішню виразність рухів. Але тип ВНД не визначає змістовної сторони особистості в цілому. Наприклад, такі риси характеру як принциповість, чесність, вічливість можна виробити на базі будь-якого типу нервової системи.

Характер часто визначають як навичка соціального поводження — у його фізіологічні механізми входить сформований динамічний стереотип, що забезпечує прояв окремих рис у звичайній обстановці.

У структурі характеру виділяється кілька груп рис, що виражають різне відношення особистості до дійсності.

До першої групи відносяться риси, що виявляються в діяльності: ініціативність, працьовитість, працездатність і ін.

Другу групу складають риси, що виявляються стосовно інших: тактовність, увічливість, чуйність і ін.

Третя група — це система відносин людини до самої себе: самокритичність, скромність, гордість і т.д.

Четверта група включає риси, що характеризують відносини особистості до речей: акуратність, ощадливість, щедрість, скнарість і т.д.

Особливо варто виділити вольові риси характеру. Вольові якості особистості — стрижень характеру. Сила волі забезпечує формування таких позитивних рис характеру, як цілеспрямованість, наполегливість і завзятість, ініціативність і самостійність, витримка і самовладання. Слабовілля формує сугестивність, нерішучість, недоброзичливість, безвідповідальність, нестриманість, упертість, негативізм і тому подібні негативні якості характеру.

Ознаки характеру: вчинки і дії, особливості мови, зовнішній вигляд, деякі психомоторні особливості особистості відбиваються в почерку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)