АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення. до практичних занять і завдання

Читайте также:
  1. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  2. Азербайджанська Республіка: загальні відомості
  3. Взаємне положення двох прямих.
  4. Взаємне положення прямої та площини.
  5. ВИХІДНІ ДАНІ. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ
  6. Вкажіть базове положення генезису організації
  7. Деякі загальні принципи дослідження операцій (висновки до розділу 1)
  8. Див.: Загальні рекомендації з проведення аудиту ефективності використання державних коштів. Затв. постановою Колегії Рахункової палати України від 12.07.2006 № 18-4.
  9. Економічний протекціонізм і вільна торгівля. Причини «вибіркової» протекціоністської політики і загальні тенденції до лібералізації міжнародної торгівлі
  10. З ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
  11. Загальні вимоги
  12. Загальні вимоги безпеки до виробничого обладнання та технологічних процесів.

М е т о д и ч н і в к а з і в к и

 

до практичних занять і завдання

для індивідуальної та самостійної роботи

з дисципліни

 

“Гроші та кредит”

 

для студентів спеціальностей “Фінанси і кредит”,

“Облік і аудит”, “Маркетинг”

всіх форм навчання

 

 

Затверджено

на засіданні кафедри

банківської справи

протокол № 6

від “25” січня 2013 р.

 

Чернігів, 2013

Методичні вказівки до практичних занять і завдання для індивідуальної та самостійної роботи з дисципліни “Гроші та кредит” для студентів спеціальностей “Фінанси і кредит” “Облік і аудит”, “Маркетинг” всіх форм навчання / Укл.:
Р.В. Лавров, М.Ю. Демченко, Т.М. Стрілець, О.С. Сакун. – Чернігів: ЧДІЕУ,
2013. – 118 с.

 

 

Укладачі: Лавров Р.В.,
  кандидат економічних наук, доцент
  Демченко М.Ю.,
  кандидат економічних наук, ст. викладач
  Стрілець Т.М.,
  ст. викладач
  Сакун О.С.,
  викладач

 

Рецензент: Ніколаєнко Ю.В.,
  кандидат економічних наук, доцент

 

Коректор: Дорох О.П.

 


Загальні положення

 

 

Наукове розуміння проблем грошей, грошового обігу та кредитних відносин є необхідною складовою становлення професійних економічних знань студентів. Тому важливе місце в підготовці висококваліфікованих бакалаврів і спеціалістів з економіки відводиться навчальній дисципліні “Гроші та кредит”.

Зважаючи на визначальну роль монетарного ринку в розвитку економіки держави, велика увага приділяється висвітленню функціонування грошової сфери
у працях О.В. Васюренка, А.С. Гальчинського, А.В. Демківського, О.В. Дзюблюка, А.О. Єпіфанова, Б.С. Івасіва, Д.І. Коваленка, В.І. Міщенка, А.М. Мороза, О.М. Пет-рука, М.І. Савлука та ін. Створення ефективного механізму управління грошовою сферою й системи контролю за кредитною діяльністю тісно пов’язане зі становленням банківської системи в Україні. Надання різноманітних банківських послуг суб’єктам господарювання та населенню потребує належного вивчення основ сучасного монетарного ринку, формування відповідного корпусу високопрофесійних менеджерів, банкірів, фінансистів, обліковців, маркетологів, які б могли вміло управляти грошовою сферою в нинішніх умовах макро- і мікроекономічної роз-будови України. Це потребує знання сучасних підходів до здійснення грошово-кредитного регулювання, що пов’язано з комплексом заходів щодо удосконалення викладання відповідних навчальних курсів.

Приєднання України до Болонського процесу передбачає впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу, яка є українським варіантом ECTS. Програма побудована згідно з вимогами кредитно-модульної
системи організації навчального процесу. Методичні вказівки з дисципліни “Гроші та кредит” для практичних занять, індивідуальної та самостійної роботи розроблені відповідно до плану навчально-методичної роботи кафедри банківської справи та змісту робочої програми з дисципліни “Гроші та кредит”. Методичні вказівки для студентів є орієнтиром при самостійному опануванні теоретичних основ дисциплі-ни та набутті відповідних практичних навичок у грошовій сфері.

Методичні вказівки розроблені таким чином, щоб студенти могли ознайомитись з основами грошового обігу та кредиту. Для цього в методичних вказівках наводиться перелік питань для обговорення на семінарських заняттях, які розкривають теоретичні засади здійснення грошового обігу, інфляції, валютного ринку, а також питання, що дають змогу студентам самостійно більш глибше ознайомитись з діяльністю банківської системи. Ці питання є логічним продовженням матеріалу, який розглядається на лекційних заняттях.

Практична частина складається з ситуаційних задач і тестів, які дозволяють студентам перевірити рівень знань та набути навички проведення розрахунків і прийняття відповідних рішень. Найбільш складні задачі розраховані на аудиторну роботу студентів під керівництвом викладача, тоді як частина задач визначена для самостійного вирішення.

Також передбачені додаткові матеріали та індивідуальні завдання підготовки рефератів по найбільш проблемних питаннях, вивчення яких потребує поглибленого ознайомлення з додатковою літературою.

В додатках до методичних вказівок наведено матеріали у вигляді рисунків, які схематично розкривають зміст окремих питань і можуть бути використані як під час лекцій, так і при самостійному опрацюванні матеріалу по темі.

Методичні вказівки до практичних занять забезпечують:

· закріплення і поглиблення знань студентів у відповідності до лекційного курсу;

· вивчення нормативно-законодавчої бази грошової сфери;

· ознайомлення студентів з конкретними практичними задачами при здійсненні операцій, пов’язаних із грошовим обігом і кредитом;

· організацію самостійної роботи студентів з учбовою літературою.

Програма навчальної дисципліни “Гроші та кредит” розроблена на основі освітньо-кваліфікаційної характеристики бакалавра з галузі знань 0305 “Економіка і підприємництво” спеціальності 6.030508 “Фінанси та кредит” (галузевий стандарт вищої освіти, 2004 р.).

Робоча програма ухвалена кафедрою банківської справи (протокол № 1 від “28” серпня 2012 р.) та Вченою радою фінансово-економічного факультету ЧДІЕУ (протокол № 3 від “30”серпня 2012 р.)

 


Тема 1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)