АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

І забезпечити зіставлення у вартісному вимірі витрат і переваг проекту

Читайте также:
  1. Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати, інші витрати та їх облік
  2. Аналіз витрат на 1 грн. продукції
  3. В) грошові витрати на виробництво та реалізацію сільськогосподар-
  4. Видатки держави. Мультиплікатор державних витрат. Мультиплікатор збалансованого бюджету
  5. Види виробничих витрат
  6. Визначення критичної суми постійних витрат, змінних витрат на одиницю продукції і критичного рівня ціни реалізації
  7. Витратами праці, а ступенем насичення потреби в ньому, корисністю
  8. Витрати в довгостроковому періоді.
  9. Витрати в короткотерміновому періоді
  10. Витрати виробництва
  11. Витрати виробництва
  12. Витрати виробництва в довгостроковому періоді.

В цьому розділі поряд з прогнозованим рухом грошових потоків (надходженнями та виплатами) повинен бути докладно описаний поточний фінансовий стан підприємства, його фінансові прогнози і показники ефективності проекту.

Зазвичай фінансовий розділ подається трьома основними прогнозованими фінансовими документами, які дозволяють планувати, аналізувати і контролювати фінансову діяльність підприємства:

1) балансова відомість;

2) прогнозування прибутків і збитків;

3) план грошових потоків.

Балансова відомість відбиває стан підприємства на певний момент часу.

Балансова відомість показує, наскільки стійкий фінансовий стан (платоспроможність і ліквідність) підприємства, яке реалізує проект в конкретний момент часу.

Прогнозування прибутків і збитків відбиває операційну діяльність фірми на впродовж певного періоду часу.

Головне завдання плану грошових потоків перевірка синхронності надходження і витрат коштів та висвітлення діяльності підприємства від періоду до періоду.

Докладний опис фінансового плану надано у розділі “Фінансове планування”. Досягнення запланового стану пов’язане з певними ризиками, що виникають у результаті настання небажаних негативних змін. Тому при розробці бізнес-плану мають бути враховані можливості зміни ринкової ситуації. Проводять якісний і кількісний аналіз риску. Для підвищення рівня надійності та достовірності результатів і висновків використовують аналіз чутливості. Його метою є визначення ступеня впливу критичних чинників на фінансові результати проекту. Процедура аналізу чутливості включає:

– вибір одного з інтегральних показників ефективності (термін окупності проекту, чиста дисконтована вартість проекту, внутрішня форма рентабельності), відносно якого проводиться оцінка;

– почергове введення у прогноз різних значень вибраного критичного чинника та оцінка їхнього впливу на ключовий показник;

– розробку заходів по зменшенню ризикованості та встановлення оптимального варіанта реалізації проекту.

Розглянемо процес аналізу чутливості на прикладі чистої дисконтованої вартості проекту.

Дисконтована вартість PV розраховується за формулою:

 

PV=CF(1+r)n,

 

де CF – чистий потік готівки (кеш-флоу) в майбутньому періоді часу (сума чистого доходу, амортизації та інших накоплень фірми);

r – ставка дисконту;

n – число років, за які проводиться підсумування доходу.

Чиста дисконтована вартість NPV – це дисконтована вартість за відрахуванням початкових інвестицій I:

 

NPV=PV–I

 

Критерієм ефективності бізнес-проекту є позитивна величина чистої дисконтованої вартості. Аналіз чутливості дозволяє визначити, не завдаст

лі зміна ключових параметрів проекту(наприклад, зріст постійних витрат) до зниження чистої дисконтованної вартості до негативної величини, інакше до втрати ефективності проекту.

 

 

7 Фінансове планування в економічній організації

 

Фінансове планування є важливою складовою частиною внутрішньовиробничого планування.

Значення фінансового планування для внутрішнього середовища організації визначається тим, що вона:

– облачає вироблені стратегічні цілі у форму конкретних фінансових показників;

– встановлює стандарти для організації фінансової інформації;

– визначає припустиму межу витрат, необхідних для реалізації всієї сукупності планів фірми;

– в частині оперативного фінансового планування дає дуже корисну інформацію для розробки і коректировки загальнофірмової стратегії.

Розробка фінансових планів є також одним із основних засобів контактів із загальними середовищем і постачальниками, споживачами, дистриб'юторами, кредиторами, інвесторами. Від їх довіри залежить собівартість активів організації і можливість її ефективної діяльності, і тому фінансовий план повинно бути добре продумано і обґрунтовано.

Система фінансових планів включає до себе слідуючі елементи:

1. Прогноз балансу.

2. Прогноз звіту про прибуток і збитки.

3. Прогноз фінансових бюджетів.

4. Прогноз ключових фінансових показників.

Прогноз балансу і звіту про прибуток і збиток відносять до довгострокових фінансових планів, що мають стратегічне значення. Фінансовий бюджет має оперативний характер.

До фінансового планування тісно примикають, але відносяться до більш загальних елементів фінансового менеджменту, складання довгострокового бюджету капіталовкладення і оцінка інвестиційних проектів, а також довгострокова стратегія фінансування організації.

Процес фінансового планування складається із слідуючих етапів:

1. Аналіз фінансових показників фірми за попередній період. Розрахунок показників виконується на підставі основних фінансових документів фірми – балансу, звітності про прибуток та збитки.

2. Довгострокове фінансове планування.

3. Оперативне фінансове планування.

Завершується фінансове планування практичним впровадженням планів і контролем за його дотриманням.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)