АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Людські ресурси волонтерського руху

Читайте также:
  1. Блок 1. Ресурси виробництва
  2. Економічні ресурси та їх структура.
  3. Економічні ресурси: їх види і взаємодія
  4. Невикористані ресурси та неефективність
  5. Обгрунтування рішення з урахуванням обмежень на ресурси
  6. Особливості українського політичного руху.
  7. Право власності та природні ресурси.
  8. Природні ресурси та природні умови
  9. Ресурси (витрати)
  10. Споживча вартість - це річ або послуга, яка завдяки своїм корисним властивостям задовольняє різноманітні людські потреби.
  11. СТАНОВЛЕННЯ ВОЛОНТЕРСЬКОГО РУХУ В УКРАЇНІ

Діти та підлітки. Головною причиною участіу волонтерській діяльності є можливість самоутвердитися, бажання знайти нових друзів, можливість спілкуватися з однолітками, можливість набути нових навичок і знань та проведення власного дозвілля.

Володіють такими якостями та здібностями, завдяки яким є незамінними у практичній діяльності:

§ мобільність (здатність до легкого зрушення з місця, швидкі та рухливі);

§ не мають комунікаційних проблем з дітьми і підлітками;

§ із задоволенням включаються в організацію та проведення дозвіллєвих форм роботи;

§ бажання оволодіти новими знаннями та навичками дозволяє підключати їх до нових програм і паралельно навчати;

§ із задоволенням працюють у великих і малих групах;

Для волонтерів-підлітків дуже важливими є увага до роботи, яку вони виконують, рівні права у стосунках із старшими, оцінка не лише з боку дорослих, а й однолітків. Волонтери-підлітки надзвичайно корисні у проведенні ігрових форм соціальної роботи, роботи з інвалідами, в прес-центрах тощо.

Робота з підлітками потребує врахування кількох важливих правил:

§ робота в організації не повинна заважати основному навчанню;

§ робота не повинна бути одноманітною;

§ у кожній справі має бути місце для прояву їх власної ініціативи і самостійних рішень, а також персональної відповідальності;

§ участь у волонтерському русі має бути погодженою із батьками і вчителями;

§ робота має бути безпечною у тому числі для дитячої психіки;

§ не варто включати дітей у внутрішні конфлікти організації;

§ чітко визначати засоби заохочення, не обіцяти більше, ніж можете зробити;

§ демонструвати перспективи діяльності в організації, обговорювати плани на майбутнє;

§ Не переоцінювати здібності дітей.

Як оцінювати волонтерів:

§ Описуйте поведінку волонтерів але не інтерпретуйте її (аналізуючи поведінку, приписуючи їй ті чи інші мотиви, ви змусите цю людину ставати у захисну позицію).

§ Не чіпляйте ярликів.

§ Оцінка має бути конкретною і об’єктивною.

§ Оцінка повинна даватися одразу після дії.

§ Групова оцінка має цінитись.

§ Оцінюйте поведінку, яка може змінюватись.

Що ще дуже важливо в роботі з волонтером-підлітком, так це створення умов для становлення особистості підлітка, його соціалізації. Найбільш помітні зміни проявляються у процесі самореалізації молодих людей: підвищення рівня самостійності, впевненості у собі, збільшення потреби у самореалізації та усвідомлення власної індивідуальності. Помітні зміни спостерігаються стосовно бажання самоорганізації: самостійність, самоконтроль, розвиток працелюбності. Залучення до волонтерства активізує молодих людей у плані самовизначення. Вони краще усвідомлюють своє місце у сімї, колективі., відбуваються зміни щодо само ідентифікації. Підвищується здатність адекватного вирішення своїх завдань у конкретній ситуації.

Студенти-волонтери мають інші мотиви добровільної соціальної роботи. Насамперед їх цікавлять професійні проблеми. Вони можуть бути як формальними – отримання заліку, так і реальними – набуття фахових знань з майбутньої спеціальності, напрацювання навичок спілкування з клієнтами. Для них важливим є спілкування із професіоналами з обраної спеціальності, знайомство з новими методиками і технологіями, все, що може допомогти їм у майбутньому стати фахівцями, працевлаштуватися.

Щодо оцінки діяльності студента-волонтера, то важливою є оцінка саме професійних якостей клієнтами, колегами, фахівцями, що сприяє самоствердженню не тільки як спеціаліста, а й як особистості. Для студентів-волонтерів важливим є визнання їх діяльності колегами, комфортне входження в колектив професіоналів. Саме ці особливості слід враховувати у роботі зі студентами.

Батьки – це така група волонтерів, яка має проблемних дітей та підлітків (дітей-інвалідів, неповнолітніх, що входять до груп ризику. Як правило дана категорія об’єднується в групи самодопомоги.

Мотивація участі волонтерів-батьків в соціальній роботі – бажання допомогти собі особисто, а разом з тим і іншим сім ям з подібними проблемами: сім’ям дітей-інвалідів, алкоголіків, наркоманів тощо.

Спеціалісти (фахівці). Волонтерами можуть бути і спеціалісти в тій чи іншій галузі. При цьому вони не обов’язково мають працювати тільки у вас. Наприклад, лікар може вести додатковий безкоштовний прийом, артист – курси для дітей або студентів, учитель – допомогти упорядковувати підручники. Психологи, юристи, лікарі, педагоги можуть надавати консультативну допомогу соціальним працівникам та іншим волонтерам або практично допомагати різним клієнтам соціальних служб. Спеціаліста можна залучити і на одну годину,і на місяць.Важливо і в цьому випадку вважати його волонтером і заохочувати як волонтера.

Основними рушійним мотивом участі спеціалістів у волонтерському русі є реалізація особистісних професійних можливостей. Іноді участь має суто альтруїстичний характер, оскільки спеціаліст намагається розширити коло своїх професійних інтересів або намагається досягти професійного чи особистого самоствердження. Тому дуже важливо посилити і закріпити цю мотивацію шляхом публікаці й у пресі відгуків та подяк чи інших форм оцінки соціальної значущості їхньої роботи.

Практика дозволила виділити три найважливіші правила в роботі зі спеціалістами:

§ ваші професійні погляди на ту чи іншу проблему мають збігатися або, принаймі, не розходитися;

§ гнучкий графік для спеціаліста, зайнятого, як правило, в кількох місцях;

§ забезпечення можливості професійної або наукової кар’єри.

Необхідно, разом із тим, надзвичайно обережно ставитися до пропозиції щодо створення на базі вашої організації експериментального майданчика для перевірки наукової гіпотези.

Звичайно, це не означає відмову від усього нового. Але потрібна оцінка інших професіоналів цієї ж сфери щодо запропонованої методики.

Чиновники – люди, які працюють в державному апараті, наприклад міській адміністрації. Чиновники місцевої організації можуть бути волонтерами лише як приватні особи.

Клієнти – волонтерами можуть бути і ті, кому надається допомога, а також ті, хто був клієнтом раніше і хоче працювати волонтером (пацієнти клінік, слухачі виховного центру, батьки клієнтів тощо). Підходи ті ж самі, що й до інших волонтерів. Але слід пам’ятати, що вони прийшли не тільки допомогти, а й отримати допомогу.

Спонсори. Вони не завжди здатні підтримати вас матеріально. Але керівники фірм можуть надати вам реальну методичну допомогу в організації роботи вашого товариства, пошуку фінансів. Такий варіант часто називають патронажем. Кращий спосіб організувати патронаж – створити опікунську раду при конкретній організації, де попечителями будуть керівники різних фірм, відомі у місті або країні особи.

Принципи роботи з волонтерами із бізнесу ті ж самі, що й з іншими. Дуже важливо поважати і враховувати їхні можливості, заохочувати (листи –подяки, вітання), ставитися як до колеги.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)